Burgerlijke staat vermelden op je cv, ja of nee?

burgerlijke staat cv

De burgerlijke staat te vermelden op je cv, ja of nee? In dit artikel vertellen we je wanneer je dit beter wel en wanneer je dat juist beter niet moet doen. Het vermelden van de burgerlijke staat is van belang voor de werkgever, maar is dat het ook voor jou?

Een kort antwoord: Nee. Het vermelden van de burgerlijke staat is in 2022 ouderwets en kan worden weggelaten van het cv.

Hoe vermeld je je Burgerlijke staat op het cv?

De burgerlijke staat van een persoon heeft betrekking op het wettelijk huwelijk en geregistreerd partnerschap. Een samenleveingscontract valt hier echter niet onder.

De burgerlijke status is onder te verdelen in officieel en traditioneel gangbaar op het cv:

Officiële burgerlijke standen:Traditioneel gangbaar (CV):
Ongehuwd
Ongehuwd
Wettig gehuwdGehuwd
PartnerschapGescheiden
Verweduwd na wettig huwelijkVerweduwd
Verweduwd na partnerschapAlleenstaand
Gescheiden na wettig huwelijkSamenwonend
Gescheiden na partnerschap

Voor de sollicitatie heeft de burgerlijke staat dus voornamelijk betrekking op het partnerschapsgedeelte van de officiële betekenis.

Als je single bent, of een vriend of vriendin hebt val je in de categorie ‘ongehuwd’. Ook wanneer je met je partner niet geregistreerd bent en bijvoorbeeld samenwoont, ben je officieel ‘ongehuwd’. Zoals in de het tabel te zien is, is ‘alleenstaand’ geen officiele caegorie.

De officiële burgerlijke staat dus heeft dus de nadruk op de partnerschapsregistratie. Ben je een gehuwd of samenwonende stel? Dan kan dit in je voordeel zijn als je dit vermeld. Hoewel zeer minimaal. Het geeft doorgaans (traditioneel gezien) een vertrouwde indruk bij de werkgever. Je laat hiermee zien dat je bereid bent je langer toe te wijden aan vaste onderdelen van je leven. Hier onder wordt ook verstaan dat je stabiele en langere termijn waarde kan zijn voor het bedrijf waar je solliciteert.

Zwangerschap en kinderen vermelden op je cv?

Mag ik liegen over mijn zwangerschap, kinderen, godsdienst of etnische afkomst?

Een werkgever mag niet aan je vragen of je zwanger bent of wilt worden. Mocht een werkgever dit wel vragen, is het wettelijk toegestaan hier over te liegen. Om hier later vervelende situaties mee te voorkomen kun je zeggen dat je destijds geen kinderwens hebt gehad.

Ben je al langer zwanger en wist je werkgever dit niet, dat kun vertellen dat kun je zeggen dat die vraag niet gesteld had mogen worden tijdens het sollicitatiegesprek waarna je bent aangenomen. Het is niet jouw intentie je werkgever te benadelen. Je wilt immers jezelf bewijzen in je werk en kansen benutten wat los staat van het hebben van kinderen.

Andere vragen die op grond van de Algemene wet gelijke behandeling, ook niet aan jou gesteld mogen worden tijdens een sollicitatiegesprek zijn vragen over:

  • Etnische achtergrond
  • Geaardheid
  • Geloofsovertuiging
  • Wordt hier wel naar gevraagd, dan mag je ook hier over liegen

 

Kinderen vermelden bij burgerlijke staat?

Onder de burgerlijke staat vallen geen kinderen. Toch wordt dit wel gedaan. Belangrijker is de vraag of dit nodig en gewild is? Dat is het niet en kun je daarom ook beter niet doen.

Zoals eerder vermeld is kan het handig zijn te vermelden op je cv dat je bent getrouwd. Hiermee geef je aan dat je afhankelijker bent van je inkomen en dus een stabiele en langere termijn waarde kan zijn voor een bedrijf. Kinderen die afhankelijk zijn van hun ouders qua financiën geven aan dat jij meer afhankelijk bent van die baan waarvoor jij je beter zult inzetten.

Een single man gescheiden zonder kinderen komt over het algemeen minder betrouwbaar over. Hoe vervelend dit ook kan zijn. Een stabiel en regelmatig leven komt vaak ten goede van de meeste vacatures.

Afhankelijk van je kun je je burgerlijke staat vermelden op je cv en eventueel de kinderen. Als dit in je voordeel zal werken, vooral doen! Bij twijfel niet doen. Gescheiden, getrouwd of niet, dit heeft geen invloed op al jouw kwaliteiten. Veel succes met solliciteren! Oefenen met solliciteren en cv’s maken geeft jezelf vertrouwen waardoor je je eigen kansen zal vergroten.