Tips Voor het Sollicitatiegesprek

Sollicitatie kandidaten wachten op hun sollicitatiegesprek

Een sollicitatiegesprek is wellicht het belangrijkste moment in het gehele sollicitatieproces. Het is het moment dat je werkgever een indruk van je wil krijgen en jij een zo goed mogelijke indruk wilt achterlaten. Om dit te bereiken kun je het moment afwachten, of je kunt je kansen op die leuke baan vergroten door je daarnaast zo goed mogelijk voor te bereiden.

Zie ook: Antwoorden op de Tien Meest Gestelde Sollicitatievragen

Ken het bedrijf

Zorg ervoor dat je goed weet waar je potentiële werkgever naar op zoek is, door de personeelsadvertentie waarop je hebt gereageerd nog eens goed door te lezen. Leg deze eisen naast je eigen vaardigheden en kennis en probeer in eigen woorden te zeggen hoe deze op elkaar aansluiten.

Geef waar mogelijk voorbeelden waaruit deze ervaring en kennis spreekt. Verdiep je in het bedrijf waar je wilt gaan werken, zodat je weet met wie je te maken hebt.

Vrouw oefent een sollicitatiegesprek voor de spiegel
Oefenen voor een spiegel verbetert je houding

Laat merken dat je geïnteresseerd bent in de baan door zelf ook vragen te stellen. Vaak vraagt een werkgever ergens tijdens het sollicitatiegesprek of je zelf nog vragen hebt.

Het getuigt dan juist van interesse wanneer je wel een vraag stelt. Zo kun je vragen naar de werkzaamheden die de baan behelst, of de werkgever denkt dat je bij zijn onderneming past en/of er mogelijkheden tot ontplooiing zijn, bijvoorbeeld in de vorm van workshops en cursussen.

Een sollicitatiegesprek is er voor zowel de werkgever als voor jou. Afhankelijk van wie het sollicitatiegesprek met je voert, kan het ook een eerste ontmoeting zijn met mogelijk toekomstige collega’s of leidinggevende. Door het stellen van vragen kom je achter waardevolle informatie over de vacature. Vragen geeft je de mogelijkheid sturing aan het gesprek te geven. Zo kom je samen makkelijker tot een prettig en voorkom je deels dat het echt een ‘interview’ wordt.


Door het hebben van een ontspannen en leuk gesprek ontstaat binding met de persoon waarmee je in gesprek bent. Bij binnenkomst kun persoonlijkheid al positief belichten door enthousiasme, opgewekt en interesse te tonen wanneer de mogelijkheid zich daarvoor aandient.

Met een positieve en prettige indruk kan jij je al drastisch onderscheiden. Jouw persoonlijkheid wil je zien als aanvulling kwaliteiten andere vlakken. Mensen werken samen met andere mensen. Aan het eind van het gesprek wordt er vaak gevraagd of je nog vragen hebt. Heb je tijdens het gesprek al veel vragen, gesteld dan kun nog een vraag bewaren voor dit moment om zo je interesse te onderstrepen

Video met Tips voor het Sollicitatiegesprek

Onderstaande video geeft veel handige en concrete antwoorden op de vragen en onzekerheden die je kunt hebben voor een sollicitatiegesprek.

Oefen je sollicitatiegesprek

Het is best spannend om op sollicitatiegesprek te gaan en het is dan ook fijn om van te voren te bedenken wat je gaat zeggen. Zorg ervoor dat je je sterke kanten goed naar voren laat komen in je sollicitatiegesprek. Probeer jezelf te zijn en je niet geforceerd te gedragen, want daar prikt een werkgever zo doorheen. Heb je het een en ander voor jezelf bedacht en misschien zelfs opgeschreven, dan kun je met iemand uit je naaste omgeving aan tafel gaan zitten om het gesprek te oefenen.

Hierbij is het belangrijk dat je van te voren de vragen niet doorneemt, maar die ter plekke laat verzinnen. Probeer ze te beantwoorden met relevante antwoorden en geef voorbeelden van bepaalde situaties in het verleden als deze je sterke kanten onderschrijven. Evalueer vervolgens samen hoe het gesprek ging, op gebied van presentatie, initiatief en de antwoorden die je gaf.

Kleed je goed als sollicitant

Wat doe je aan? Veel sollicitanten breken hun hoofd over deze vraag en de regel is: liever te formeel dan te informeel. Maar er zijn meer tips waar je waarschijnlijk iets mee kunt, zo zou je eens op de website van het bedrijf kunnen kijken naar de kleding die het personeel draagt. Zorg er in ieder geval voor dat je kleding in goede staat verkeert, schoon en kreukvrij is. Je schoenen gepoetst en passend bij de kleding die je draagt. Kijk eens met een hernieuwde blik naar je tas: is die nog netjes en ziet hij er niet te versleten uit?

Wat ook erg belangrijk is, is dat je je prettig voelt in wat je draagt. Zo maak je een zelfverzekerdere indruk. Zorg ervoor dat je haar goed zit en dat er niets tussen je tanden zit… Mannen moeten natuurlijk netjes geschoren op hun sollicitatiegesprek verschijnen. Voor vrouwen geldt dat werkgevers over het algemeen niet gecharmeerd zijn van al te veel make-up. Voor parfum en aftershave geldt trouwens hetzelfde.

Tegen spanning tijdens een sollicitatiegesprek

En wat doe je nou tegen die spanning? De meeste werkgevers zijn wel wat gewend en vinden het niet zo erg wanneer je het allemaal een beetje spannend vindt. Sterker nog: ze kunnen het ook opvatten als een teken dat je de baan graag wilt.

Een ander voordeel is dat de adrenaline die door je lijf giert, je helpt beter te presteren. Je kunt er scherper door luisteren en formuleert je antwoorden beter.

Te veel spanning is natuurlijk niet fijn, daarom kun je zelf een aantal dingen voorbereiden. Accepteer de spanning, want je ertegen verzetten zal het alleen maar erger maken. Verzet in plaats daarvan je gedachten en concentreer je op een leuke herinnering.

Drink geen koffie of thee vlak voor je sollicitatie, want daar krijg je een droge mond van. Drink sowieso niet teveel, want dan moet je tijdens het gesprek misschien naar de wc, mede doordat je toch al gespannen bent.

Doe ademhalingsoefeningen of ontspanningsoefeningen wanneer de spanning aan blijft houden. Of ga naar een reform (web)winkel voor een natuurlijke kalmeringsspray (zoals Bach RESCUE spray).

‘Vragen zijn staat vrij’

Dit gaat niet op bij het solliciteren. Vraag geen te voor de hand liggende vragen of informatie die duidelijk beschikbaar is op bijvoorbeeld de bedrijfswebsite. Houd je vragen bij het de situatie die op dat moment van toepassing zijn. Het aantal vakantiedagen is niet erg relevant en interesse ondersteunend bij het verkopen van jezelf als ideale kandidaat (uiteraard is vakantie belangrijk!). Zorg voor een leuk en ontspannen gesprek. Ook al heb je de beste kwaliteiten, mensen werken graag samen met leuke mensen!

Top Drie Vragen als Sollicitant:

Bij een sollicitatiegesprek wil een werkgever graag weten wie jij hij voor zich heeft.
Belangrijker voor jou is echter het meer te weten te komen over de job en je werkgever.
Door actief de juiste vragen te stellen toon je juist interesse in het bedrijf en het werk.
Een werkgever kan ik dit waarderen en zal je helpen aan een leuk gesprek!

1. Hoe is de vacature ontstaan?

Heeft de vorige persoon ontslag genomen? Vraag dan juist waarom. Een promotie of nieuwe vacature zijn vaak positievere redenen. In geval van een nieuwe vacature, probeer uit te vinden of de duur van functie ook bij je past.

2. Wat is de ideale kandidaat voor de job?

Door te weten te komen wat er gezocht wordt in de ideale kandidaat, wordt het voor jou makkelijk om later in het gesprek op deze kwaliteiten aan te sturen. Zo krijgt de werkgever of recruiter een gedesinteresseerde indruk van jou. Later in het gesprek stuur je aan op jouw kwaliteiten die net (goed) aansluiten op die van de ideale kandidaat.

3. Wat wordt er van mij verwacht de eerste twee maanden?

Het antwoord op deze vraag geeft veel inzicht over wat er van jou verwacht wordt. Wat wordt er van jou verwacht op welke termijn bijvoorbeeld. Ook geeft dit de gelegenheid aan de werkgever om duidelijk uit te leggen waarom jij nodig bent voor de functie.

Nu ben je optimaal voorbereid op je sollicitatiegesprek. Je ziet er straks uit om door een ringetje te halen, bent goed geïnformeerd over het bedrijf en stelt de juiste vragen. Je hebt het bijna niet meer nodig, maar: veel succes!

Een goede bron voor meer informatie over het sollicitatiegesprek is de website van Werk.nl. Klik hier voor meer informatie over het sollicitatiegesprek.