12 Best Betaalde HBO banen

12 Best betaalde HBO banen

Ben je benieuwd welke hbo-banen goed verdienen? Of je nu net afgestudeerd bent of nog een studiekeuze moet maken, het is altijd fijn om te weten welke banen gemiddeld goed betalen. In dit artikel hebben we daarom de twaalf best betaalde hbo-banen voor je op een rijtje gezet!

ICT'er aan het werk achter bureau. best betaalde hbo baan op het moment.

1. ICT’er

Dat een baan in de informatie- en communicatietechnologie goed verdient, zal je waarschijnlijk niet verbazen. Onze maatschappij is inmiddels volledig afhankelijk van computers en nog steeds vinden er in deze sector op hoog tempo nieuwe ontwikkelingen plaats. Om deze reden is er in deze sector veel vraag naar nieuwe werknemers. Het startsalaris is dan ook een stuk hoger dan gemiddeld.

Hoe word je ICT’er? Er zijn verschillende manieren om ICT’er te worden, maar een hbo-diploma ICT is hier het meest voor de hand liggend.

Startsalaris: €2.500 – €4.500

Logitieke hal

2. Logistiek manager

Logistiek managers zijn verantwoordelijk voor het vervoer van goederen en personen. Als logistiek manager kun je bijvoorbeeld aan de slag gaan als transportplanner bij een vliegveld of bij de spoorwegen. Maar je kunt ook binnen diverse bedrijven gaan werken, bijvoorbeeld bij distributie, klantenservice, inkoop of algemene planning. Logistiek managers verdienen gemiddeld goed, met name de supply chain managers ontvangen een hoog salaris.

Hoe word je logistiek manager? Om logistiek manager te worden kun je de HBO-opleiding Logistics Managment volgen.

Startsalaris: €2.200 – €4.000

anoniem gekleed persoon

3. Hacker

Ethische hackers helpen overheidsinstellingen en grote bedrijven om beveiligingslekken in hun software-systemen te dichten en voorkomen. Voor veel bedrijven, die bijvoorbeeld met geheime of vertrouwelijke informatie omgaan, is het van groot belang dat niemand hun systemen weet binnen te dringen. Daarom nemen ze graag een goede hacker in dienst en krijgen ethische hackers over het algemeen een erg goed salaris.

Hoe word je een ethische hacker? Het belangrijkste is dat je goed kunt programmeren. Er is geen specifieke hbo-opleiding tot ethische hacker, maar een opleiding ICT zal je hierbij goed op weg kunnen helpen.

Startsalaris: €3.000 – €5.500

Cliëntje van een mondhygenist

4. Mondhygiënist

Wil je graag in de gezondheidszorg aan de slag? Dan zou je een baan als mondhygiënist kunnen overwegen. Een mondhygiënist ondersteunt de tandarts en zorgt ervoor dat het gebit van de klanten schoon en gezond blijft. Zo verwijder je bijvoorbeeld tandplak en reinig je het gebit. Ook mag je diagnoses stellen en bepaalde tandheelkundige behandelingen uitvoeren.

Hoe word je mondhygiënist? Om mondhygiënist te worden kun je de hbo-opleiding Mondzorgkunde volgen.

Startsalaris: €2.000 – €3.500

Sleuteloverdracht van makelaar

5. Vastgoedmakelaar

Een vastgoedmakelaar brengt verkopers en verhuurders in contact met mensen die op zoek zijn naar een woning of appartement. Een vastgoedmakelaar heeft vaak een lager startsalaris dan de andere beroepen. Toch hebben we deze baan in dit rijtje gezet, omdat je als vastgoedmakelaar een hoge commissie kunt ontvangen. Hiermee kan je loon snel oplopen.

Hoe word je vastgoedmakelaar? Om vastgoedmakelaar te worden kun je de hbo-opleiding Vastgoed en Makelaardij volgen.

Startsalaris: €1.800 – €5.000+

Jonge Elektrotechnisch ingenieur vrouw aan het werk

6. Elektrotechnisch ingenieur

Elektrotechnisch ingenieurs werken vaak bij installatiebedrijven, in de maakindustrie of bij de overheid. Als elektrotechnisch ingenieur draag je bij aan ontwikkelingen op het gebied van transport, medische techniek of energievoorzieningen. Momenteel is er bijzonder veel vraag naar elektrotechnici, wat zich vertaalt naar een hoog startsalaris.

Hoe word je elektrotechnisch ingenieur? Om elektrotechnisch ingenieur te worden kun je de hbo-opleiding Elektrotechniek volgen.

Startsalaris: €2.500 – €4.500

lerares geeft les

7. Leraar

Leraar is misschien niet het best betaalde beroep in deze lijst, maar daar staat tegenover dat dit beroep veel baanzekerheid kent omdat er een structureel tekort aan leraren is. Je kunt dus snel een vast salaris ontvangen (en daarnaast krijg je er ook nog eens veel vakantiedagen bij).

Hoe word je leraar? Om leraar in het basisonderwijs te worden, kun je de pabo-opleiding volgen. Daarnaast heb je ook binnen andere hbo-opleidingen vaak de mogelijkheid om een lesbevoegdheid in dat specifieke vakgebied te halen.

Startsalaris: €2.200 – €4.000

vliegtuigtechnicus aan het werk

8. Voertuigtechnicus

Als voertuigtechnicus ben je verantwoordelijk voor de technische aspecten van diverse voertuigen, zoals treinen, vliegtuigen of auto’s. Als er problemen met deze voertuigen zijn, zul je deze moeten opsporen en kijken of ze opgelost kunnen worden. Je kunt, als voertuigtechnicus, bijvoorbeeld aan de slag gaan als scheepsbouwkundige of als luchtvaarttechnicus.

Hoe word je voertuigtechnicus? Om voertuigtechnicus te worden kun je de hbo-opleiding Voertuigtechniek volgen.

Startsalaris: €2.800 – €4.500

Wereldkaart met verschillende valuta

9. Toerisme

Als je erg van reizen houdt, dan kan een baan in de toeristensector een leuke optie zijn. Omdat hier veel verschillende banen in te vinden zijn (variërend van tourmanager tot hoteleigenaar), wisselt het salaris ook sterk. Maar over het algemeen worden deze banen vrij goed betaalt. Én je kunt nog wat van de wereld zien!

Hoe ga je aan de slag in de toerisme-industrie? Als je graag in de toerisme-industrie wilt werken kun je de hbo-opleiding Tourism Management volgen.

Startsalaris: €2.200 – €3.500

Juridisch medewerker in gesprek met twee clienten

10. Juridisch medewerker

In de juridische sector zijn over het algemeen ook veel goed betaalde banen te vinden. Als juridisch medewerker ondersteun je juristen in hun werkzaamheden. Zo kun je bijvoorbeeld aanvragen behandelen, dossieronderzoek verrichten of juridisch beleid evalueren.

Hoe word je juridisch medewerker? Om juridisch medewerker te worden kun je de hbo-opleiding Rechten volgen.

Startsalaris: €2.800 – €4.000

briefjes geld

11. Accountant

Hou je van getallen? Dan kun je overwegen om (assistent) accountant te worden. Als accountant controleer je jaarrekeningen en ben je verantwoordelijk voor de financiële administratie van personen of bedrijven. In Nederland is dit een beschermd beroep, dus je moet er de juiste hbo-opleiding voor hebben afgerond.

Hoe word je accountant? Om accountant te worden kun je de hbo-opleiding Accountancy volgen.

Startsalaris: €2.500 – €3.500

Data-analisten aan het werk

12. Data-analist

De laatste in de lijst: data-analist. Ook deze baan wordt goed betaald. Een data-analist, ook wel informatie-analist genoemd, analyseert informatiestromen en processen binnen bedrijven. Deze data wordt vervolgens omgezet naar bruikbare inzichten, die het bedrijf helpen om verder te groeien.

Hoe word je data-analist? Data-analist is geen beschermde titel, dus het is niet noodzakelijk dat je hier een gerichte opleiding voor volgt. Wel zijn er veel post-hbo-opleidingen die je hiervoor kunt volgen, zoals de post-hbo-opleiding Big Data Analytics.

Startsalaris: €2.300 – €4.300

Foto’s van @thisisengineering, @nahelabdlhadi, @ibrahimboran, @kaleidico