5 Soorten Bijles Banen

Bijles geven aan scholieren of studenten is een lucratieve en leuke manier om een extraatje te verdienen. Je helpt leerlingen en deelt je kennis, terwijl je tegelijkertijd een extra bron van inkomsten creëert.

De vraag naar huiswerkbegeleiding stijgt hard, waardoor er steeds meer bijleswerk is om uit te kiezen.

kind ontvangt thuis bijles

1. Online bijles geven

Bijleswerk vereist niet altijd dat jij fysiek aanwezig bent om jouw kennis over te dragen. Hierdoor kun je dit werk ook doen tijdens het reizen of gewoon vanuit je eigen huis. Online bijles opdrachten vind je bijvoorbeeld via LinkedIn of Facebook, of op platformen specifiek voor bijles, zoals je online veel kunt vinden. Ook zijn er platformen die jou direct uitbetalen voor je werkzaamheden.

Je kunt zowel als zzp’er aan de slag als in loondienst. In het laatste geval verdien je vaak tussen de 10 tot 15 euro per uur. Als zzp’er bepaal je jouw eigen tarieven!

Een kind krijgt bijles van een vrouw

2. Bijles aan huis

Bijlesbanen aan huis zijn er ook in overvloed. Zeker als je in de stad woont is het eenvoudig om adresjes bij jou in de buurt te vinden. Meld je aan bij een bemiddelaar zodat je alleen maar opdrachten aan hoeft te nemen die bij jou passen. Vaak heb je een afgerond HBO- of Vwo-diploma nodig met een 7 of hoger voor het vak waarin jij bijles wilt geven. Met bijles aan huis verdien je over het algemeen hetzelfde als met online bijles geven. Voorbeeld van een bijles bemiddelaar:

Jongen ontvangt bijles van een volwassene

3. Huiswerkbegeleiding

Er is steeds meer afleiding, waardoor veel leerlingen moeite hebben om zich te concentreren op hun huiswerk. Als huiswerkbegeleider zorg jij ervoor dat het huiswerk toch gedaan wordt. Dit kan bijvoorbeeld in groepsverband, waardoor je erop toeziet dat meerdere leerlingen tegelijkertijd aan hun huiswerk werken, of één op één. Naast toezichthouder ben jij ook de persoon waar het kind terecht kan met vragen of de opdrachten, dus inhoudelijke kennis van meerdere vakken is hier wel voor vereist. Gemiddeld verdient een huiswerkbegeleider tussen de 11 en 13 euro per uur.

4. Examentraining geven

Bij examentraining geef jij les in een specifiek schoolvak. Je gaat dus gericht werken aan het behalen van een optimaal examenresultaat. Dit kan zowel online als aan huis. Kies jij ervoor om aan de slag te gaan als examentrainer? Dan is voldoende kennis van de eindexamenonderwerp onmisbaar. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw kennis op een leuke manier over kunt brengen aan de leerling, zodat de stof goed blijft hangen. De gemiddelde examentrainer verdient hier rond de 13 euro per uur mee.

Bureaus waar je kunt solliciteren voor examentraining: lyceo.nl, studentplus.nl,

Volwassene begeleid andere volwassene met bijles

5. Bijles geven aan volwassenen

Bijles is niet alleen voorbehouden aan scholieren en studenten. Ook volwassenen kunnen ondersteuning nodig hebben bij verschillende vakken. Denk aan bijlessen voor mensen die zich om laten scholen tot programmeur of bijlessen aan nieuwe Nederlanders die moeite hebben om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. In dit geval is vaak zich specifieke kennis vereist, wat je bijvoorbeeld hebt opgedaan tijdens je studie of in de praktijk. Het salaris is doorgaans afhankelijk van je leeftijd en ervaring. Veel mensen gaan als zelfstandige aan de slag en vragen een tarief van zo’n 25 tot 40 euro per uur.

Tot Slot

Lijkt het jou wel wat om bijleswerk te gaan doen als bijbaan? Dan zijn er een aantal karaktereigenschappen die prettig zijn om te hebben. Je kunt namelijk wel veel kennis van zaken hebben, maar een leerling heeft nog iets meer van je nodig om de stof echt onder de knie te krijgen.

Zo is het belangrijk dat je geduldig bent. Een kind, scholier of student krijgt niet voor niets bijles. Resultaat komt dus vaak niet vanzelf. Probeer je bij het lesgeven te verplaatsen in de wereld van de scholier, zodat hij of zij eerder dingen van je aanneemt.

Je kunt het lesmateriaal op verschillende manieren aanbieden. Gebruik naast syllabi ook oefenvragen, online hulpmiddelen en opdrachten en filmpjes die het onderwerp op een speelse manier uitleggen.