Best Betaalde Mbo-banen top 10

Best Betaalde MBO banen top 10

Er zijn MBO-opleidingen in alle denkbare richtingen. Kijk in een doorsnee schoolgids en de variatie in opleidingen is enorm. Maar wat zijn nu de opleidingen waar je bijna met een baangarantie kunt studeren? Welke opleidingen leiden je op tot een goed betaalde baan op MBO-niveau? We hebben tien branches voor je op een rijtje gezet waar je met een MBO-opleiding een goede boterham kunt verdienen.

Medewerker uit de industrietechniek

1. Industrietechniek

Beschik je over een goed technisch inzicht? In de categorie industrietechniek zijn diverse MBO-opleidingen te vinden. Wat dacht je van elektrotechniek, metaalbewerking, vliegtuigbouw of werktuigbouwkunde. Maar ook een opleiding tot technisch tekenaar valt in de categorie industrietechniek. Het is een branche waarin het maken van een hoogwaardig product voorop staat en daar hebben we de komende tijd meer dan genoeg werk voor. En dat zie je terug in de salarissen die in deze industriële branche worden geboden.

Procesoperators aan het werk

2. Procesoperator

Met een MBO-opleiding tot procesoperator kan je aan de slag in heel veel verschillende fabrieken en productielijnen. Van het bedrukken van verpakkingen, het bedienen van een waterzuiveringsinstallatie of de bij een productielijn van levensmiddelen. Een heel veelzijdig job dus waar je na een studie procestechniek terecht kunt. De opleiding kent drie niveaus. Niveau A leidt je op tot assistent in de bediening van machines, met een opleiding op niveau B kan je ingewikkelde machines zelf bedienen en wanneer je niveau C afgerond hebt, kan je leiding gaan geven aan andere procesoperators, los je problemen op en kom je met ideeën om het productieproces te verbeteren.

Verpleegkundige dient een injectie toe aan patient

3. MBO-verpleegkundige

Het is niet zo gek dat ook functies in de zorg in dit lijstje voorkomen. De zorg kampt met een groot personeelstekort. Naast veel HBO-functies kent de zorg ook diverse functies op MBO-niveau die ook nog eens heel goed betalen. Als MBO-verpleegkundige kan je in verschillende zorginstellingen aan de slag. Denk bijvoorbeeld aan de wijkverpleging, in een verzorgings- of revalidatiehuis of in het ziekenhuis. In alle gevallen zal iedere dag anders zijn doordat je een breed pakket aan taken op je neemt. Je assisteert artsen, verleent directe medische zorg en verstrekt medicijnen.

4. MBO-verzorgende IG (individuele zorg)

Als verzorgende IG ben je bijvoorbeeld werkzaam in de kraamzorg, in een instelling voor gehandicapten of een zorginstelling voor ouderen. Je helpt de cliënten met datgene wat ze zelf niet kunnen. Dat kan de persoonlijke verzorging zijn, maar ook het helpen met de maaltijden en eenvoudige medische verzorging zoals het inbrengen van een katheter of het injecteren van medicatie. Een veelzijdige en afwisselende baan dus.

  • Verzorgende IG (€2.760,- en €2.950,- bruto p/m)

5. Medisch assistent

Er zijn eigenlijk twee functies als medisch assistent, die van doktersassistent of de assistent van de tandarts. In beide gevallen leer je tijdens de opleiding niet alleen om de arts medisch bij te staan, maar ook alles om administratieve en secretariële taken te vervullen. Denk aan het bijhouden van een agenda, het plannen van afspraken, het doorgeven van uitslagen. Maar ook eenvoudige medische handelingen zoals het afnemen van bloed of het geven van fluorbehandelingen zullen tot je takenpakket behoren.

Gezondheidstechniek

6. Gezondheidstechniek

Wanneer je je afvraagt waar gezondheid en techniek samenkomen denk dan eens aan het vak van opticien of audiciens. Het aanmeten van alle denkbare hulpmiddelen die het functioneren van mensen mogelijk maakt, is mogelijk met een opleiding gezondheidstechniek.

Denk aan het aanmeten van gehoorapparaten of het zorgen voor een bril waarmee de wereld een stuk zichtbaarder wordt. Maar vergeet ook niet het vak van orthopedisch schoenmaker of instrumentenmaker waarbij je protheses aanmeet bij patiënten. Je werkt op het snijvlak van zorg voor mensen en technische mogelijkheden. Dat maakt een baan in de gezondheidstechniek afwisselend en boeiend.

  • Audicien (gemiddeld € 2.170 bruto p/m)
maatschappelijk werkster aan het werk

7. Maatschappelijk werker

Nog een functie die direct bijdraagt aan het welzijn van mensen. Als maatschappelijk werker liever je een directe bijdrage aan het welbevinden van mensen die op welke wijze dan ook in de knel dreigen te komen. Je helpt gezinnen thuis door samen met hen hulporganisaties te benaderen en een behandelplan op te stellen. Maar je kunt werknemers op de werkvloer bijstaan. Of wat dacht je van de dak- en thuislozen opvang of zorg voor gevangenen? Wanneer je geboren bent met een sociaal hart kan je in het maatschappelijk werk een bijdrage leveren aan een betere samenleving.

  • Maatschappelijk Werker (€3197,- bruto p/m)
Foto van boven container in een haven

8. Functies in de transportsector

Houd jij ervan om onderweg te zijn, om iets van de wereld te zien en om nieuwe wegen in te slaan? Dan is een functie in de transportsector misschien wel wat voor jou. De keuze binnen deze sector is enorm veelzijdig. Denk aan chauffeursopleidingen, van vrachtwagenchauffeur tot chauffeur op een touringcar en van heftruckchauffeur tot trambestuurder. Liever niet zoveel onderweg? Wat dacht je van planner? Iemand moet tenslotte uitdokteren hoe en wanneer de mensen en goederen van A naar B komen.

Foto van boot. Maritieme sector

9. Functies in de maritieme sector

Heb jij echte zeebenen en verruil je het vaste land liever voor het ruime sop? Dan is een carrière in de scheepvaart echt iets voor jou. Er zijn diverse Mbo-opleidingen die je voorbereiden op een functie in de maritieme sector. Daarmee kan je bijvoorbeeld matroos op de grote vaart worden of schipper op de binnenvaart. Heb je een technische aanleg? Denk dan eens aan een opleiding tot scheepswerktuigbouwkundige. De salarissen zullen per functie natuurlijk verschillen, maar gemiddeld genomen kan je in de maritieme sector een goede boterham verdienen.

  • Lasser in de maritieme sector (€ 2500,- tot wel € 15.000,- p/m)
  • Offshore Werker (€ 4.500 bruto p/m)
  • Marinier (€ 886,- tot € 2273,- p/m)
  • Onderofficier der Mariniers (€ 1302,- tot € 3211,- bruto p/m)
Pedagogisch medewerker werkt met kind

10. Pedagogisch werk en onderwijs

Hoewel het twee verschillende opleidingen betreft zetten we ze onder een kopje. Als pedagogisch medewerker begeleidt je mensen in hun dagelijks leven. Denk daarbij aan het op orde krijgen van hun administratie, het maken van een duidelijk plan elke twee weken door te komen of bij het begeleiden in de opvoeding van de kinderen. In het onderwijs ga je aan de slag als onderwijsassistent waarbij je de leerkracht ondersteunt bij alle voorkomende werkzaamheden. Als onderwijsassistent kan je zowel in het basis- als in het voortgezet onderwijs aan de slag.

Heeft deze opsomming van werk op Mbo-niveau je geïnspireerd? Heb je bedacht in welke opleiding je je meer wilt gaan verdiepen? De komende jaren zullen we heel veel doeners nodig hebben met een praktische beroepsopleiding. De banen voor MBO’ers liggen voor het oprapen. Er is een schreeuwend tekort aan gekwalificeerd personeel. Doe er je voordeel mee en kies een Mbo-opleiding die past bij jouw interesses en vaardigheden. Er ligt een prachtige toekomst voor je!

  • Pedagogisch medewerker (tussen de 2.069 en 3.072 euro p/m)