Zelf je cv online publiceren doe je zo

Het plaatsen van je cv bij een vacaturebank zorgt ervoor dat deze zichtbaar is voor werkgevers die op zoek zijn naar sollicitanten. Hoewel personeel meestal wordt gezocht via een vacaturepublicatie, zijn er werkgevers die rondkijken op vacaturesites naar nieuw personeel. Je kunt dus je curriculum vitae publiceren voor extra kansen op een leuke baan. In deze blogpost lees je hoe je dat het beste kunt doen en waar.

Je cv publiceren op een cv-bank

Meestal publiceer je jouw online cv op een cv-bank. In deze online cv databank kunnen werkgevers of recruiters op zoek gaan naar een geschikte kandidaat voor hun vacature. Soms hebben online vacaturebanken een geïntegreerde cv-bank, zoals op CV en vacaturebank. Vaak gaat je cv online publiceren via een aantal gemakkelijk te volgen stappen. Bovendien geef je steekwoorden op waarmee een potentiële werkgever je makkelijker kan vinden. Let erop dat het publiceren van je cv op zo’n website niet altijd gratis is.

Tips voor online cv publicatie

Er zijn een aantal aanpassingen die je reguliere cv nodig heeft voor je deze online kunt plaatsen. Zo is hij gemakkelijker te lezen op het scherm en presenteer je jezelf optimaal. Denk er bijvoorbeeld aan dat van een cv in een cv-bank vaak alleen de eerste regel in een lijst vol resultaten wordt getoond. Het is dus belangrijk dat je de aandacht van een recruiter in die ene regel te pakken krijgt. Bovendien moet er duidelijk in worden naar welke baan je op zoek bent.

Je cv zelf dien je kort en krachtig te formuleren en het is heel belangrijk dat je verschillende synoniemen gebruikt voor je beroep. Zo zorg je ervoor dat je op meer zoektermen te vinden bent. Omdat er software voor is om cv’s te selecteren op graag geziene eigenschappen bij een werknemer, wordt je ook sneller gevonden wanneer je termen als flexibel, leergierig en ervaren gebruikt.

Waar je op moet letten

Misschien is dit al overduidelijk, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee: er zijn oplichters die zich online voor anderen uitgeven, ook voor werkgevers. Daarom dien je voorzichtig met je gegevens om te gaan tijdens het plaatsen van je cv en de eventuele mails die daarop volgen. Geef de volgende gegevens nooit online aan iemand door:

 

  • Een kopie van je paspoort

 

  • Je creditcard informatie, bankgegevens of rekeningnummer

 

  • Je burgerservicenummer

 

  • Het nummer van je rijbewijs

 

  • Je inloggegevens van de cv-bank

 

  • Je DigiD

 

Maak bovendien nooit geld over naar een zogenaamde werkgever.

Is er een bedrijf geïnteresseerd in jou als kandidaat, Google het bedrijf dan alvast. Zo weet je met welk bedrijf je te maken hebt en kun je meestal wel ergens lezen wat anderen van het bedrijf vinden. Kun je niks vinden over het bedrijf, dan is er in de meeste gevallen iets niet in de haak.

Manieren waarop je jouw cv online publiceren kunt

Je kunt je cv op een vacaturesite plaatsen, maar ook kun je jouw cv op een sociale netwerk site zoals LinkedIn publiceren. Heb je een portfolio gemaakt tijdens je afstudeerproject, dan kun je overwegen om dit portfolio samen met je cv te publiceren. Let er dan wel op dat het portfolio voor publicatie geschikt is, dat er geen wachtwoord nodig is om het te bereiken en dat er geen minder professionele opmerkingen van jezelf of je medestudenten bij geplaatst zijn.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om je cv te publiceren op je eigen website, zeker wanneer die website een hoog aantal bezoekers per week krijgt en je dus ook op die manier makkelijk te vinden bent. Bovendien kan je in geval van publicatie op LinkedIn en je eigen website bij een sollicitatie refereren naar je online cv. Zo gebruik je indirect het internet om je cv op een professionele manier te presenteren. Wil je jouw cv als te downloaden PDF aanbieden? Dan lees je hoe dat moet in dit artikel. Succes met het publiceren van je cv!