Solliciteren zonder vacature? Een open sollicitatie heeft zijn voordelen

Als je een baan bij een bepaalde werkgever ambieert, maar deze op dit moment geen openstaande vacatures heeft, kun je ervoor kiezen om een open sollicitatie in te sturen. Zo heb je kans dat, wanneer er een vacature ontstaat, jij een van de eerste kandidaten bent die in overweging wordt genomen.

Mogelijke nadelen weerlegd

Het nadeel van een open sollicitatie is dat het lang kan duren voor zo een vacature ontstaat, zeker bij een kleinschalig bedrijf. En komt er dan een plek vrij, dan heb je jouw sollicitatiebrief niet toe kunnen spitsen op de functie die vrijgekomen is. Van de andere kant is niet geschoten altijd mis en loop je de kans dat ze niet eens meer actief op zoek gaan naar nieuw personeel, wanneer ze interesse hebben in jou als werknemer. Dit heeft voor de werkgever ook voordelen, zoals het besparen van kosten en de tijd die het kost om een stapel sollicitaties te bekijken. Bij maar liefst 20% van de vacatures wordt een werknemer aangenomen na een open sollicitatie.

De voordelen van een open sollicitatie

Het voordeel dat je als sollicitant bij een open sollicitatie hebt, is dat je initiatief en interesse laat zien. Je laat zien dat je nu graag voor deze werkgever werkt en waarom. De nadruk bij een open sollicitatie ligt voor de werkgever dan meestal ook op de motivatie. Het is dan ook belangrijk dat je hier bij het schrijven van je sollicitatiebrief de nadruk op weet te leggen. Doordat je al actie onderneemt voordat er ook maar een vacature is ontstaan, val je als sollicitant extra op. Ga je pas solliciteren wanneer de werkgever op zoek is naar personeel, dan ben je slechts een van de vele sollicitanten.

Een open sollicitatiebrief

Ga je een sollicitatiebrief schrijven, dan is het verstandig om eerst even een telefoontje te plegen naar het bedrijf. Stel je alvast voor zodat het bedrijf weet van wie de sollicitatiebrief komt. Vraag van te voren of het bedrijf open sollicitaties wel kan waarderen en aan wie je jouw brief mag richten. Wanneer je dan daadwerkelijk gaat beginnen met schrijven, is het belangrijk dat je in de eerste zinnen schrijft waarom je de open sollicitatie instuurt. Zorg ervoor dat de lezer je enthousiasme voor het bedrijf en de baan die je ambieert uit de brief kan opmaken.

Hoe sluit je een open sollicitatiebrief af?

Sluit op een actieve manier je brief af, door te laten merken dat je graag langs komt om je sollicitatie verder toe te lichten, of dat je een reactie graag tegemoet ziet. Hiermee laat je merken dat je ook echt geïnteresseerd bent in de baan, dat je niet een standaardbrief de deur uit doet om bijvoorbeeld aan sollicitatieplicht te voldoen. Ook zijn er sollicitanten die een standaard sollicitatie in de vorm van direct mail naar vele werkgevers tegelijk sturen. Hierdoor wordt je sollicitatiebrief heel algemeen en heb je een aanzienlijk kleinere kans dat deze leid tot een sollicitatiegesprek. Bovendien zijn veel afwijzingen slecht voor je zelfvertrouwen en de kans is groot dat je die in dat geval regelmatig ontvangt.

Andere manieren om te solliciteren

Sommige grote bedrijven zoals KLM hebben een ruimte op hun eigen website gereserveerd voor het insturen van open sollicitaties. Ook is het vaak mogelijk om een sollicitatie in te sturen via sociale media, zoals Facebook of LinkedIn. Het is sowieso handig dat je profiel op deze sites up to date is en dat een werkgever er geen onprofessionele zaken tegenkomt. Het vinden van een baan kun je daarnaast versnellen door contacten binnen je netwerk aan te boren. Ken je bijvoorbeeld iemand binnen het bedrijf waar je wilt solliciteren, dan kan je aan die persoon vragen of je hem of haar mag noemen. Je kunt dan op een positieve toon degene noemen die bij het bedrijf werkzaam is. Je brief krijgt zo waarschijnlijk veel meer aandacht.