Hoe blijf je productief terwijl je thuiswerkt?

Als je het geluk hebt om thuis te werken, beschouw dit dan als een zegen en een voordeel! De meeste werknemers genieten enorm van deze vrijheid en onafhankelijkheid van werken op afstand. Reistijd verdwijnt, je productiviteit schiet omhoog, ga zo maar door. Maar hoe blijf je juist productief thuiswerken en hoe blijf je dit ook in de toekomst als groot voordeel ervaren?

Prettige thuiswerkplek om productief thuis te werken

Het almaar thuiswerken brengt een aantal unieke uitdagingen met zich mee. Het is dus de kunst die uitdagingen het hoofd te bieden. Als je moeite hebt om je draai te vinden wanneer je niet op het goede spoor wordt gehouden door, bijvoorbeeld, gestructureerd toezicht, afleiding, en het loskomen van je werk, kunnen deze tips je helpen gezond en productief te blijven.

1. Houd verwachtingen duidelijk en communicatiekanalen open.

Als je je afgesneden voelt van je werkgever of team, blijf dan niet zitten wachten tot ze contact met je opnemen. Ga zo vaak als nodig in gesprek om je verbonden en op koers te voelen. Als je jouw leidinggevende of uw directe collega’s twintig keer per dag moet bellen, doe dat dan. Als dat niet werkt voor hen, vertrouw er dan op dat ze je dat laten weten. Wees in de tussentijd heel duidelijk over wat anderen van je kunnen verwachten in termen van responstijden en connectiviteitsvoorkeur – als u liever whatsappt, e-mailt of telefoneert, zeg het dan en zeg het.

2. Onthoud dat acht uur nog steeds acht uur is.

Mensen die op afstand werken, lopen vaak in een productiviteitval die ze niet verwachten: Overwerk. In een dringend verlangen om zo productief, responsief en betrouwbaar mogelijk te blijven, slaan ze door en weten ze niet precies wanneer ze de stekker uit het stopcontact moeten trekken. Dit kan leiden tot burn-out, wat kan leiden tot een verminderde kwaliteit van het werk EN een verminderde kwaliteit van leven … precies het tegenovergestelde van wat werknemers en werkgevers beide nodig hebben. Weet wanneer jouw werkdag eindigt, en wanneer dat moment aanbreekt, trap dan op de rem.

3. Maak afspraken over huisdieren en kinderopvang.

Werk is nog altijd werk, zelfs als het in uw woonkamer gebeurt. Als huisdieren, kinderen, buren, huisgenoten, echtgenoten en vrienden niet aan hun lot kunnen worden overgelaten terwijl je op je werk concentreert, maak dan formele afspraken om aan hun behoeften te laten voldoen door iemand anders.

4. Controleer je internettoegang.

Een groeiende lijst van internetblokkeringsprogramma’s kan voorkomen dat je wordt weggelokt door sociale media, grappige kattenvideo’s of het nieuws van de dag. Maar als deze programma’s niet voor je werken en je niet de discipline kunt opbrengen om je surftijd te beperken, zet dan je wifi uit tot je het nodig hebt. Een Chrome plug-in zoals Strickt Workflow kan hierbij helpen.

Nette, lichte, thuiswerkplek om productief vanuit huis te werken.

5. Ken je grenzen.

Het voelt misschien alsof je een geweldige kans verspilt of niet profiteert van een uitstekend extraatje op je werkplek, maar als je nee moet zeggen tegen een thuis-werk-regeling, zeg dan gewoon nee. Extraverte en snel afgeleide persoonlijkheden doen het goed op structuur, en daar is niets mis mee. Als thuiswerken niet goed voor je is, maak het jezelf dan niet moeilijk. Kom gewoon terug naar kantoor en ga verder. Of werk bijvoorbeeld een dag in de week van huis.

Als je een flexibele baan nodig hebt waarbij je vanuit huis kunt werken, ga dan op zoek naar die baan. Gebruik de hulpmiddelen op Solliciteer.net om een krachtig cv op te stellen waarin je onafhankelijkheid, initiatief en zelfdiscipline naar voren komen.