Een nieuwe baan via een alternatieve weg

Wanneer je al langer aan het solliciteren bent, kun je aardig last krijgen van sollicitatiemoeheid. Om dat tegen te gaan en je volgende kans te vergroten, is er het nieuwe solliciteren. Want waar je eerst alleen kon meedingen naar een baan door via de post of e-mail te reageren op een vacature, zijn er nu mogelijkheden te over om een baan te vinden die helemaal bij je past. Op een manier die bij jou past.

Vertegenwoordig jezelf op social media

Recruiters maken steeds vaker gebruik van social media voor het plaatsen van een vacature en het zoeken naar geschikte kandidaten. Zo vinden ze vaak makkelijker en sneller de werknemer waarnaar ze op zoek gaan en er zijn bovendien veel minder kosten aan verbonden. Zorg dus dat je je goed profileert op Facebook, LinkedIn en Twitter, want je kunt zo maar ontdekt worden. En om de kans daarop te vergroten, zorg je natuurlijk voor een professionele profielfoto en ga je zelf actief op zoek naar vacatures via social media.

Solliciteren via social media gaat vaak sneller en anders dan solliciteren op een vacature in de krant. Je kunt posts en reacties plaatsen waaruit blijkt dat je ook buiten werk bezig bent met je vakgebied en gebruik maken van een social media cv waarin je jezelf profileert. Veel werkzoekenden geven bovendien aan dat deze manier van solliciteren veel laagdrempeliger is dan het opstellen en versturen van een sollicitatiebrief.

Ga op banenjacht via je mobiel

Vacaturesites kun je niet alleen op je laptop of pc, maar ook op je mobiele telefoon bezoeken. Want ook steeds meer vacaturesites zoals Monsterboard en Jobbird worden aangepast voor mobiel gebruik. Zo kun je ook onderweg de nieuwste vacatures checken en kijken of er iets bij zit wat je interesse trekt.

Hoewel het lastig is om je cv te uploaden vanaf je mobiel (zeker wanneer je deze eerst, zoals we je aanbevelen, aanpast aan de functie waarop je solliciteert), kun je bij verschillende sites wel een link toevoegen naar je LinkedIn profiel, waar sommige werkgevers ook genoegen mee nemen. Maak een professioneel profiel aan met een goede foto en een volledige opsomming van je opleiding en werkervaring.

Maak van alle mogelijke middelen gebruik

Ook het maken van een YouTube video van maximaal 2 minuten waarin je jezelf presenteert, of een Pinterest board met interesses is iets wat we steeds vaker zien gebeuren. Je hele sollicitatie kan zelfs uit een video bestaan. Bijzonder creatief daarin was Alec Brownstein, die na zijn Google actie als copywriter werd ingehuurd door een gerenommeerd reclamebureau.

Een ander virtuele manier van solliciteren waar je voor kunt kiezen is het bijvoegen van de zogenaamde sollicitatie selfie aan je cv. Dit is een filmpje van slechts 30 seconden waarin je in feite je sollicitatiebrief persoonlijk overbrengt. Je stelt jezelf voor en vertelt waarom je denkt dat een werkgever juist jou aan zou moeten nemen voor de functie. Zo ben je niet onnodig veel tijd kwijt aan het schrijven van een sollicitatiebrief. Zo heeft de werkgever sneller een beter beeld van je.

Bezoek recruitmentdagen

Bij sommige bedrijven is het daarnaast mogelijk recruitmentdagen te bezoeken. Op zo’n dag kun je als sollicitant rondlopen in het bedrijf. Zo ontmoet je werknemers en voer je vaak een opdracht uit om je vaardigheden te testen. Zo krijg jij een beter beeld van het bedrijf en je werknemer van jou en je capaciteiten. Op een natuurlijke manier wordt een indruk opgedaan van je teamwork en communicatievaardigheden. Juist door jou samen met potentiële werknemers een opdracht te geven ontstaat een natruulijk beeld van je persoon.

Hierdoor heb je, vaak in tegenstelling tot een sollicitatiegesprek, minder spanning en krijgt het bedrijf een beter beeld van je. Bij een sollicitatiegesprek laat je doorgaans alleen beste kant zien. Echter, de werkgever tijdens een recruitmentdag een veel completer beeld van je te zien. Al deze manieren van solliciteren passen bij het creatieve solliciteren. Zowel werknemer als werkgever kunnen zo sneller een snellere match bereiken.

Het idee achter deze nieuwe en creatievere manier van solliciteren, is om het proces van nieuwe werknemers zoeken en aannemen voor de werkgever en het proces van werk zoeken en vinden voor de sollicitant zo soepel en snel mogelijk te laten verlopen. Bovendien kun je met bovenstaande ideeën je kansen vergroten en jezelf opvallender neerzetten als kandidaat. Waarmee je wellicht juist door deze extra stap te nemen die felbegeerde baan bemachtigt.