Social Media & Solliciteren

Iedereen wil een goede eerste indruk achterlaten bij een nieuwe werkgever. Meestal wordt bij een goede eerste indruk gedacht aan het eerste sollicitatiegesprek. Maar heb je ooit nagedacht dat je op het internet ook een indruk van jezelf achterlaat? Er zijn genoeg voorbeelden op te noemen waarbij mensen niet uitgenodigd worden voor een gesprek, omdat op het internet ongepaste foto’s of reacties onder berichten gevonden werden door de werkgever. Maar hoe kan je dit voorkomen? Hieronder een paar tips.

1. Google jezelf

Het is nooit verkeerd om voordat je er een sollicitatie uitstuurt, je eigen naam op te zoeken in Google. Hierbij zie je wat Google van jou weergeeft. Foto’s en berichten die geen positieve bijdrage leveren aan jouw imago kun je dan ook het beste verwijderen.

2. Privacy instellingen

Wil je toch je foto’s delen met je vrienden van de vakantie of stapavonden? Zorg dan dat op je socialmediakanalen je privacy instellingen aanpast. Voornamelijk op Facebook is het van belang dat je deze instellingen bijhoudt. Facebook heeft er namelijk een handje van om in het platform veel ontwikkelingen aan te brengen, waardoor nieuwe privacy instellingen ingesteld moeten worden.

3. Je anders voordoen

Plaats geen informatie op social media die niet waar zijn. Indien een bedrijf hierna vraagt en het klopt niet, heeft de werkgever een minder goed beeld van je ontvangen. Denk eraan dat je jezelf niet hoeft voor te doen als een ander, je bent goed zoals je bent. Dit geldt dus niet alleen in het persoonlijke leven, maar ook in het zakelijke leven.

4. Linkedin

In is een belangrijk kanaal als het om solliciteren gaat. In het bedrijfsleven staat LinkedIn centraal om in een profiel aan te geven wat je opleidingsniveau, welke werkervaring je hebt en welke andere vaardigheden je kunt. Als je je werkervaring hebt ingevuld, kun je je profiel als cv zien. Hierdoor is er nu de functie ‘eenvoudig solliciteren’. Hierbij kijken werkgevers naar je LinkedIn profiel en als daar voldoende informatie weergeven wordt dat aansluit op het gewenste profiel.  Dan is de kans groot dat je direct wordt uitgenodigd voor een gesprek.