Straal als een ster tijdens je sollicitatie met de STAR-methode

Een belangrijk deel van het sollicitatiegesprek zijn jouw competenties. Een recruiter wil immers weten wat de toegevoegde waarde van een sollicitant voor het bedrijf zou zijn. Maar hoe weet een recruiter of jij nou echt zo proactief, zelfstandig en creatief bent als jij zelf zegt? Een veelgebruikte manier om competenties toe te lichten is de STAR-methode. Hierbij proberen recruiters op basis van een Situatie in het verleden, jouw Taak, jouw Acties en het Resultaat daarvan jouw gedrag in de toekomst te voorspellen. Als verduidelijking zou je bijvoorbeeld op de volgende manier de competentie ‘proactief’ kunnen toelichten als je solliciteert op een een accountmanager vacature of een vertegenwoordiger vacature:

Situatie: wat waren de omstandigheden?

Mijn eerste werkgever was een lokaal uitzendbureau. Er waren veel bedrijven in de omgeving die van onze diensten gebruik maakten. Het ging prima met het bedrijf: de omzet was niet geweldig, maar er waren zeker geen financiële problemen. Ik kwam er echter achter dat er geen duidelijk overzicht was van de bedrijven waar we mee samenwerkten en die we al ooit benaderd hadden. Daardoor liepen we waarschijnlijk omzet mis.

Taak: wat was in deze situatie jouw rol?
Ik was net aangenomen bij het bedrijf als accountmanager.

Actie: welke actie heb je ondernomen?

Toen ik merkte dat er geen overzicht bestond, heb ik zelfstandig actie ondernomen. Ik ben aan de slag gegaan en heb de e-mailcorrespondentie met klanten doorgenomen om te ontdekken met welke bedrijven er contact was. Op basis van deze informatie heb ik een nieuwe tabel gemaakt met een overzicht van alle bedrijven waar we ooit mee samen hebben gewerkt en wat de status van de samenwerking was op dat moment.

Resultaat: wat was het resultaat daarvan? Hoe kijk je hiernaar?

Doordat ik deze tabel heb gemaakt, was het voor mij als nieuwe medewerker duidelijker met welke bedrijven er al contact is geweest. Op basis van de tabel heb ik besloten om bedrijven waar eerdere samenwerking mee bestond opnieuw te benaderen. Veel van deze bedrijven waren nog steeds geïnteresseerd. Door mijn proactieve houding haalde ik gelijk in de eerste maand mijn target en steeg de omzet ten opzichte van de vorige maand met 10%!

Als je op sollicitatiegesprek gaat, kan het verstandig zijn om thuis alvast voor te bereiden hoe je jouw competenties aan de hand van deze methode zou toelichten. Succes!