Binnen het bedrijf waar je al voor werkt is een leuke baan vrijgekomen: tijd om intern te solliciteren. Het lastige van solliciteren op een interne vacature is dat de aanpak soms anders is dan bij extern solliciteren en dat je het opneemt tegen je eigen collega’s. Hoe doe je dat?
Timing bij intern solliciteren is belangrijk
Ben je korter dan zes maanden werkzaam voor het bedrijf, dan is het niet verstandig om naar een andere functie te solliciteren. Ze willen eerst zien wat je in huis hebt en bovendien loop je het risico een bevlogen indruk te maken. Heb je de vacature op het intranet of prikbord gezien, dan kun je daaruit net als bij een externe vacature opmaken wat de baan inhoudt en aan welke minimale eisen je moet voldoen om de baan te krijgen. Voldoe je niet aan de eisen, dan hoef je geen moeite te doen door toch te solliciteren. Ook heeft het weinig zin om intern te solliciteren wanneer je minder dan gemiddeld presteert in je huidige functie. Werk je langere tijd voor het bedrijf, voldoe je aan alle eisen en presteer je bovengemiddeld? Dan kun je gaan solliciteren!
De procedure
Ook bij het solliciteren op een interne vacature schrijf je een sollicitatiebrief, of je moet bij een klein bedrijfje werken waar een gesprek met de baas volstaat. Ken je de persoon aan wie je de brief dient te richten niet, sla dan een formele toon aan, ongeacht hoe lang je al bij het bedrijf werkt. Ken je de persoon wel en wil je afstandelijkheid voorkomen, gebruik dan een informele toon voor je brief. Doorgaans staat er in de vacature vaak of je solliciteert met een sollicitatiebrief of niet. In de meeste gevallen is dit wel zo en hoor je vervolgens of je op gesprek mag komen. Mag je na het eerste gesprek nog eens komen praten, dan hoor je meestal direct of je de baan hebt.
Iedereen mag het weten?
Kies je ervoor om je collega’s op de hoogte te brengen van je interne sollicitatie, of toch liever niet? Het niet op de hoogte brengen van je collega’s is eigenlijk alleen een goed idee wanneer je het niet naar je zin hebt op je huidige afdeling en met je collega’s. In alle andere gevallen is het verstandig om er wel open over te zijn. Waarschijnlijk horen ze vroeg of laat toch dat je gesolliciteerd hebt en wanneer je je mond hierover hebt gehouden, kan het jullie relatie schaden. Werk je bij een grotere onderneming dan zul je bovendien minimaal je baas op de hoogte moeten stellen, voordat personeelszaken bij hem informeert naar je functioneren.
Afwijzing op een interne sollicitatie
Helaas kan het ook gebeuren dat het bedrijf waar je werkt na een interne sollicitatie niet voor jou kiest. Degene die het sollicitatiegesprek met je heeft gevoerd of je brief in ontvangst heeft genomen, dient duidelijk aan te geven waarom jij het niet geworden bent. Vraag ook feedback: wat kan ik de volgende keer beter aanpakken? Misschien kan je werkgever je helpen bij een plan om hogerop te klimmen binnen de onderneming. Het kan als een klap aankomen dat je de nieuwe baan niet hebt, maar blijf hoe dan ook positief. Verbeter je daarnaast je cv en je persoonlijk profiel, dan bemachtig je de volgende keer wellicht toch een mooie baan!