Helaas komt leeftijdsdiscriminatie overal binnen de arbeidsmarkt voor. Werkgevers gaan liever voor een jongere kandidaat omdat deze goedkoper en vaak ook ambitieuzer is. Hoewel dit op een paar uitzonderingen na niet mag, kun je meestal niet aantonen dat er sprake van leeftijdsdiscriminatie is. Wel kun je jouw sollicitatiebrief en cv een stuk aantrekkelijker maken voor je potentiële werkgever aan de hand van onze tips. Zodat jij straks toch op sollicitatiegesprek kunt komen.
Laat jezelf van je meest positieve kant zien
Het belangrijkste is dat je positief blijft. Hoe lastig dit soms ook kan zijn, want als oudere sollicitant duurt het soms erg lang voordat je wordt aangenomen. Maar blijf geloven in je eigen vaardigheden en kennis, want het biedt een werkgever zeker voordelen wanneer hij jou aanneemt. Je hoeft vaak niet of korter ingewerkt te worden, kunt je collega’s beter ondersteunen en je kunt meer taken aan dan een jongere werknemer. Door je ervaring weet je vaak al hoe je moet handelen in bepaalde situaties.
Laat al deze feiten naar voren komen in je cv door de nadruk te leggen op je ervaring: op de schat aan kennis en vaardigheden die je jouw potentiële werkgever kunt bieden. Veel oudere werkzoekenden hebben de neiging om zich bescheiden te profileren in cv en sollicitatiebrief, maar durf te zeggen waar je voor staat! Schrijf naast je opleidingen en werkverleden ook gerust op welke specifieke successen je hebt kunnen behalen, om er extra uit te springen als kandidaat.
Een ander voordeel van jou als oudere werknemer is dat je vaak meer stabiliteit biedt aan een bedrijf. Je zult niet snel veranderen van baan, zo weet je baas wat hij aan jou heeft en andersom. Daarnaast heb je geen jonge kinderen waarvoor je onverwachts vrij moet nemen bij bijvoorbeeld ziekte of voor verjaardagen. Toch gedemotiveerd? Lees dan eerst ons artikel voor nieuwe motivatie.
Andere tips voor oudere sollicitanten
Wil je nog meer voordelen creëren als oudere sollicitant, dan kun je overwegen om een cursus of opleiding te volgen waarmee je je vaardigheden en kennis nog verder uit kunt breiden. Bijvoorbeeld bij het NTI, het LOI, of Scheidegger Opleidingen.
Daarnaast kun je vrijwilligerswerk gaan doen om ervoor te zorgen dat je actief blijft op de arbeidsmarkt. Dit zorgt ervoor dat je sociaal bezig blijft en spontaner overkomt wanneer je op sollicitatiegesprek gaat. En wanneer je kiest voor een vrijwilligersbaan in dezelfde sector als waarin je werkzoekend bent, dan kan dit via via wel eens leiden tot een betaalde baan.
Het nieuwe solliciteren voor ouderen
Daarnaast kun je aan je werkgever laten zien dat je goed op de hoogte bent van de nieuwste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld door jezelf te profileren op sociale mediasites zoals LinkedIn. Deze website is voor een recruiter vandaag de dag vaak erg toonaangevend, dus stel meteen je eigen profiel op om betere kansen te krijgen. Omdat tegenwoordig bijna iedere kandidaat bij een sollicitatie eerst gegoogled wordt, is het fijn wanneer er een nette en professionele profielpagina van je te vinden is. Heb je behoefte aan hulp, dan kun je een (jongere) kennis vragen hoe je te werk kunt gaan. Deze kan je dan helpen met het online profileren van jezelf.
Bovendien kun je ook via LinkedIn te weten komen wat andere mensen in jouw arbeidssector over zichzelf zeggen op hun profiel. Zo kom je misschien wel op ideeën om in je eigen cv te vermelden. In LinkedIn, maar ook in de niet-virtuele wereld, kun je anderen vragen om je aan te bevelen en laten weten dat je op zoek bent naar werk. Soms kom je, zeker met de nodige werkervaring, gemakkelijker aan een baan via je netwerk, dan via een personeelsadvertentie.
Wat je ook doet, zorg ervoor dat je geen slachtofferrol aanneemt wanneer je op sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd. Blijf positief en straal energie uit. En overweeg de baan die je aangeboden krijgt, ook wanneer het niet helemaal is wat je verwachtte. Het is belangrijk om flexibel te blijven en zoveel mogelijk kansen te blijven zien.