Het verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief

Steeds vaker vragen potentiële werkgevers naar een cv met motivatiebrief in plaats van een sollicitatiebrief. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? We merken dat veel werkzoekenden hierop vastlopen en we leggen je dan ook graag uit hoe het zit in dit artikel.

Sollicitatiebrief of motivatiebrief

In je curriculum vitae staat al uitgebreid aangegeven welke opleidingen en cursussen je hebt gevolgd en wat je werkervaring is. In plaats van een sollicitatiebrief waarin je jouw kennis en ervaring verder uiteenzet, vragen werkgevers soms dus liever om een motivatiebrief. Hierin beschrijf je waarom je graag zou worden aangenomen voor de betreffende baan en waarom je bij dit specifieke bedrijf aan de slag wilt. Zo kan een werkgever veel sneller een geschikte kandidaat selecteren, zonder eerst een heleboel (lange) sollicitatiebrieven door te lezen. Je vaardigheden komen hier dus niet meer aan bod, in tegenstelling tot in je sollicitatiebrief.

Het verschil tussen een sollicitatiebrief en motivatiebrief zit hem dus vooral in de details. Wanneer je een sterke motivatiebrief schrijven wilt, is het belangrijk dat je antwoord geeft op een paar ‘waarom’-vragen. Waarom wil je deze baan, dit bedrijf? En waarom ben jij de geschikte kandidaat? Hoe je een goede motivatiebrief schrijft, lees je hier.

Niet teveel uitweiden in je brief

Natuurlijk kun je jouw antwoorden op deze ‘waarom’-vragen ondersteunen met een persoonlijk beeld van jezelf. Wie is de persoon achter de werknemer? Maar zorg ervoor dat je niet teveel uitweidt; meestal vraagt een werkgever of recruiter juist om een motivatiebrief omdat deze geen ellenlange sollicitatiebrieven door wil nemen. De werkgever wil snel een duidelijk beeld van je motivatie krijgen. Maak je motivatiebrief dan ook niet langer dan 1 A4’tje. Soms staat er aangegeven hoe lang je motivatie mag zijn, overschrijd dit dan niet omdat je denkt daardoor professioneler over te komen. Als er bijvoorbeeld 750 woorden worden gevraagd, houd dit maximum dan aan. Ga er ook niet teveel onder zitten: een paar zinnen zullen in dit geval de recruiter niet echt overtuigen.

Trek de aandacht met een opvallende openingszin, waaruit jouw motivatie direct af te lezen is. En zorg voor een net zo pakkende slotzin; dit is de laatste zin die de recruiter over je leest en hiermee wil je een goede indruk achterlaten. Zorg voor een zin die je enthousiasme voor deze baan zo goed mogelijk weergeeft en die je wens om op gesprek uitgenodigd te worden laat blijken. Een proactieve afsluiting dus.

De overeenkomsten tussen de sollicitatie- en motivatiebrief

Ten slotte zijn er ook overeenkomsten tussen de sollicitatiebrief en de motivatiebrief. Zo is het handig om al een paar dagen van te voren een lijstje met ideeën bij te houden, van punten die je in je brief op wilt nemen. Je gebruikt correct taalgebruik, net als je dat zou doen in een sollicitatiebrief. Zorg er dus voor dat je voor het inleveren van je motivatiebrief, de spelling nog even checkt.

Daarnaast verwijs je, net als je in een sollicitatiebrief zou doen, naar het CV. Als laatste overeenkomst heb je het ook in je sollicitatiebrief over je motivatie voor het solliciteren naar de baan. Daarom kun je een aantal van de tips die je op onze website vindt over het schrijven van een sollicitatiebrief, ook toepassen tijdens het schrijven van je motivatiebrief.