Het Verschil Tussen een Sollicitatiebrief en een Motivatiebrief

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe baan, komen er verschillende documenten aan bod die van essentieel belang zijn, zoals de sollicitatiebrief en de motivatiebrief. Hoewel deze twee termen vaak door elkaar worden gebruikt, hebben ze eigenlijk verschillende doelen en benaderingen. In dit artikel zullen we het verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief uiteenzetten en tips geven zodat je een duidelijk inzicht hebt in hoe je deze documenten effectief kunt inzetten tijdens je sollicitatieproces.

Wat is een Sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief is een formeel document waarmee je je kwalificaties, ervaring en vaardigheden presenteert aan een potentiële werkgever. Het is bedoeld om te reageren op een specifieke vacature en om aan te tonen dat je geschikt bent voor de functie op basis van je professionele achtergrond. Een sollicitatiebrief is gestructureerd en zakelijk van aard, waarbij de nadruk ligt op het overbrengen van relevante feitelijke informatie.

Belangrijke kenmerken van een sollicitatiebrief:

 1. Focus op kwalificaties en ervaring: Een sollicitatiebrief benadrukt je professionele achtergrond, inclusief werkervaring, opleiding en vaardigheden die relevant zijn voor de functie.
 2. Formele structuur: Het volgt doorgaans een gestandaardiseerde structuur met secties zoals contactgegevens, aanhef, inleiding, werkervaring, opleiding, vaardigheden en een afsluiting.
 3. Zakelijke en formele toon: De toon van een sollicitatiebrief is professioneel en zakelijk, gericht op het presenteren van je professionele competenties.
 4. Gericht op de functie-eisen: Een sollicitatiebrief legt de nadruk op het aantonen van een match tussen je kwalificaties en de specifieke vereisten van de functie waarvoor je solliciteert.
 5. Aanpassing aan de vacature: Het is belangrijk om je sollicitatiebrief aan te passen aan de specifieke vacature en de behoeften van de werkgever.

Wat is een Motivatiebrief?

Een motivatiebrief is een meer persoonlijk document waarin je je motivatie, passie en drijfveren voor de functie en de organisatie uiteenzet. Het biedt inzicht in wie je bent als persoon en waarom je geïnteresseerd bent in de functie. Een motivatiebrief gaat dieper in op je persoonlijke verhaal en wat jou uniek maakt als kandidaat. Het richt zich op het overtuigen van de werkgever dat je niet alleen de juiste vaardigheden hebt, maar ook de juiste motivatie en betrokkenheid om succesvol te zijn in de functie.

Belangrijke kenmerken van een motivatiebrief:

 1. Focus op passie en motivatie: Een motivatiebrief richt zich op je persoonlijke drijfveren, enthousiasme en waarom je geïnteresseerd bent in de functie en de organisatie.
 2. Persoonlijke en enthousiaste toon: De toon van een motivatiebrief is persoonlijk, enthousiast en gepassioneerd, waardoor je jezelf kunt laten zien als individu.
 3. Flexibele structuur: Een motivatiebrief biedt meer vrijheid in de structuur, waardoor je je verhaal op een creatieve en overtuigende manier kunt presenteren.
 4. Aanpassing aan de functie en organisatie: Het is belangrijk om je motivatiebrief aan te passen aan zowel de functie als de organisatie, zodat je kunt laten zien dat je goed bij de bedrijfscultuur past.
 5. Ondersteuning van je kwalificaties: Hoewel een motivatiebrief minder nadruk legt op feitelijke kwalificaties, moet het nog steeds een verbinding leggen tussen je persoonlijke motivatie en de waarde die je kunt toevoegen aan de organisatie.
Iemand typt op een laptop achter de computer

Verschillen Motivatie- en Sollicitatiebrief

Duidelijk en overzichtelijk op een rijtje:

AspectMotivatiebriefSollicitatiebrief
DoelPersoonlijke motivatie en interesse voor de functie/organisatie, en het tonen van een goede matchReageren op een specifieke vacature door het presenteren van vaardigheden en ervaring die aansluiten bij de functie-eisen
StructuurIntroductie, motivatie, kwalificaties en ervaring, afsluitingContactgegevens, aanhef, inleiding, werkervaring, opleiding, vaardigheden, afsluiting
LengteMeestal 1 pagina, maximaal 2Meestal 1-2 pagina’s, afhankelijk van de ervaring en functie
ToonPersoonlijk en enthousiastZakelijk en formeel
Aanpassing aan functieSterk aangepast aan de functie en organisatieAangepast aan de functie, maar minder specifiek en meer gericht op algemene vaardigheden en ervaringen
FocusWaarom je geïnteresseerd bent in de functie/organisatie en hoe jouw kwalificaties en ervaring aansluiten bij de behoeften van de organisatieOverzicht van werkervaring, opleiding en vaardigheden gericht op de functie-eisen

Tips voor een sterke sollicitatie- of motivatiebrief

Het schrijven van een goede sollicitatiebrief of motivatiebrief is essentieel bij het solliciteren naar een baan. Hoewel er veel overlap is tussen beide brieven, zijn er specifieke tips die je kunt toepassen om een sterke en overtuigende brief te creëren, ongeacht of het een sollicitatie- of motivatiebrief betreft.

Hieronder vind je enkele waardevolle tips die van toepassing zijn op zowel motivatie- als sollicitatiebrieven:

 1. Blijf to-the-point: Wees beknopt en duidelijk in je formulering. Houd je brief overzichtelijk en vermijd overbodige informatie.
 2. Vermijd clichés: Wees origineel en vermijd gemeenschappelijke clichés die weinig toevoegen aan je brief. Probeer unieke en authentieke formuleringen te gebruiken.
 3. Creëer een duidelijke structuur: Zorg voor een heldere indeling in je brief met duidelijke secties, zoals introductie, motivatie, kwalificaties en ervaring. Dit helpt de lezer om je brief gemakkelijk te volgen.
 4. Wees origineel: Geef een persoonlijke touch aan je brief door jouw unieke ervaringen, vaardigheden en perspectieven te benadrukken. Maak gebruik van voorbeelden die jouw geschiktheid voor de functie illustreren.
 5. Verwijs naar relevante werkervaring: Beperk je tot relevante werkervaring die aansluit bij de functie waarvoor je solliciteert. Focus op de aspecten die het meest relevant zijn voor de beoogde positie.
 6. Zet vacature-eisen om in persoonlijke anekdotes: Breng de eisen en verwachtingen van de vacature tot leven door ze te verbinden met persoonlijke ervaringen en voorbeelden. Laat zien hoe je in het verleden soortgelijke uitdagingen succesvol hebt aangepakt.
 7. Communiceer je motivatie krachtig: Leg duidelijk uit waarom je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Benadruk wat je aantrekt in de rol en hoe deze aansluit bij jouw persoonlijke doelen en waarden.
 8. Zorg voor een consistente uitstraling: Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief en cv visueel op elkaar aansluiten. Kies een professioneel lettertype en zorg voor een verzorgde lay-out die aantrekkelijk oogt.

Door deze tips toe te passen, kun je een sterke sollicitatie- of motivatiebrief schrijven die de aandacht trekt van werkgevers en je kansen op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek vergroot. Onthoud dat het belangrijk is om je brief altijd aan te passen aan de specifieke functie en organisatie waar je naar solliciteert.

Gebruik hetzelfde design voor jouw cv 

Het is de moeite waard om het design van je cv en begeleidende sollicitatie- of motivatiebrief op elkaar af te stemmen. Waarom? Een consistent design geeft je sollicitatiedocumenten een professionele uitstraling en laat zien dat je echt oog hebt voor detail. Zo wek je vertrouwen bij de recruiter en laat zien dat je duidelijk aandacht en zorg hebt besteed aan je sollicitatie. Door een uniform design te gebruiken, creëer je een mooi geheel dat jouw persoonlijke merk versterkt en een superpositieve indruk achterlaat.

Onze vrienden van CVster.nl hebben cv- en sollicitatiesjablonen die naadloos op elkaar aansluiten. (Hun tool kost slechts 2,95)