Op zoek naar een bijbaantje? Je begint met een CV

bijbaan cv makenAls je wil solliciteren voor een leuke bijbaan, moet je in ieder geval een aantrekkelijk ogend cv (curriculum vitae) maken. Het doel van een cv is dat de persoon die jouw cv ontvangt een goed en duidelijk beeld krijgt van jou als persoon en van jouw niveau, ervaringen, vaardigheden en kennis. Eigenlijk is het een soort visitekaartje waarmee je de ontvanger moet overtuigen om jouw motivatiebrief ook te lezen. Moet jij ook een cv maken en ben je benieuwd hoe dit moet?

De verschillende onderdelen van een bijbaan cv

Een cv bestaat uit diverse onderdelen, die altijd in een vaste volgorde staan. De onderdelen die je in ieder geval in jouw cv moet zetten, zijn de volgende (klik hier voor een voorbeeld in Word:

  • Jouw adres en contactgegevens: zet je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres links bovenin het cv.
  • Jouw werkervaring: onder jouw adres en contactgegevens maak je een kopje ‘werkervaring’. Onder dit kopje zet je alle relevante werkervaring die je op hebt gedaan (inclusief bijbehorende jaartallen, functieomschrijving en eventueel een kleine beschrijving), waarbij je begint met het noemen van je meest recente werkervaring. En heb je stage gelopen? Zet dit dan ook onder het kopje met de werkervaring, want dit kan ook zeker relevant zijn.

online gratis een cv maken

  • Opleidingen: na de werkervaring, volgen de opleidingen die je hebt afgerond. Ook hierbij begin je met de meest recent afgeronde opleiding, zodat men direct kan zien wat jouw huidige niveau is. Je eindigt met het noemen van de middelbare school, dus zet nooit je basisschool op je cv.
  • Positieve karaktereigenschappen: hier kun je bijvoorbeeld neerzetten dat je kritisch, zelfstandig, spontaan en sociaal bent. Let wel op dat je alleen positieve eigenschappen noemt!

Om het geheel overzichtelijk te maken scheid je alle bovenstaande onderdelen met een duidelijke witregel. Daarnaast is het tevens verstandig om de kopjes (werkervaring en opleidingen) dikgedrukt te maken, zodat deze goed opvallen in het cv.

bijbaan in de supermarkt voor jongeren

Tips voor een goed cv

Nu je weet wat er in jouw cv moet staan en in welke volgorde deze onderdelen in jouw cv terug moeten komen, kun je aan de slag met het maken van jouw cv. En wil je echt zeker weten dat jouw cv er goed uit ziet, zodat je echt wordt aangenomen voor die ene leuke bijbaan? Lees dan nog deze drie tips voor een goed cv:

 

  1. Probeer kort en bondig te blijven. Schrijf dus geen lange en verhalende teksten, want deze teksten worden niet gelezen.
  2. Jouw cv wordt binnen een paar seconden beoordeeld, dus het is belangrijk om een goede eerste indruk achter te laten. Het achterlaten van een goede eerste indruk doe je door een netjes, overzichtelijk en duidelijk cv op te sturen.
  3. Vermijd verkeerd gespelde woorden, zinnen die niet lekker lopen en fouten in interpunctie!

Wij wensen je veel succes bij het vinden naar jouw bijbaan. Onze tip om het makkelijkst aan een baantje te komen via vrienden en kennis is. Vraag eens rond en laat andere weten dat je op zoek bent naar een baantje. Wie weet is er binnen de kortste keren iemand die iets weet of je kan helpen.

Comments are closed.

pulvinar ipsum eget suscipit Nullam sit libero fringilla venenatis, ut felis consequat.