Een perfect cv maakt solliciteren een stuk makkelijker. Echter kan het iedereen overkomen om foutjes over het hoofd te zien bij het maken van het cv. Speciaal voor jou een lijst om de tien meest gemaakte fouten op een cv te vermijden.
1. Op de hoogst mogelijke plaats: de typ- en spelfouten!
Als jouw sollicitatiebrief één taal- of zinsfout bevat, kan dit je sollicitatie verpesten.
Bij de eerste fout kan jouw cv zomaar op de verkeerde stapel terecht komen. Vooral
wanneer je sollicitatieformulieren invult, schieten foutjes er snel bij in. Het zelfde geldt
voor de email waarmee je jouw cv en sollicitatiebrief verstuurd, hier kan een foutje er snel inschieten.
Wanneer je sollicitatiebrief of cv af is kun je deze het beste laten nalezen door iemand anders.
Een tweede lezer ontdekt snel fouten en verkeerde schrijfstijlen. Laat je geïnvesteerde tijd niet verloren gaan door een taalfout.
2. Een onzorgvuldig gekozen mail adres
ferdy_ado_denhaag@telfort.nl is een pakkend email adres wanneer je solliciteert bij Ado Den Haag. Samantha_degekste@live.nl , is voor de meeste werkgevers geen goede indicator wanneer een recruiter of werkgever sollicitanten door neemt. Voor formeel email contact gebruik je het beste voornaam.achternaam@provider.nl om te voorkomen dat je sollicitatie in de spamfilter terecht komt, of gelezen wordt na het zien van dit email adres.
3. Een ongepaste of onverzorgde foto
Een foto gebruiken op je cv is geen vereiste, maar wordt soms wel gevraagd. Wanneer hier om gevraagd wordt, is het verstandig tijd en aandacht aan de juiste foto te besteden. Hoewel de vakantie- en feest foto’s vaak het leukste zijn, behoort dit toch echt toe aan de meeste gemaakte fouten op een cv. Een goede foto op je cv heeft een neutrale achtergrond, waarop je te zien bent in nette, formele kleding. Ook al is voor de vacature geen formaliteit gevraagd, is het aan te raden dit in je foto wel te tonen.
Een goede foto hoef je eenmaal te maken en kun je vaak opnieuw gebruiken.
4. Een rommelig overzicht van het CV
Een duidelijk cv is essentieel voor een professioneel ogende indruk. Een onoverzichtelijk cv wordt vaak voordat het het inhoudelijk wordt bekeken, opzij gelegd. De eerste seconden wanneer iemand op jouw cv kijkt, zijn bepalend. Zorg voor een goede eerste indruk. Het is aan te raden om bekende en veel voorkomende cv templates (sjablonen) te gebruiken.
5. Te veel aan informatie
Veel vertellen, weinig zeggen. Zorg niet voor vermelden op je cv die je ook weg kunt laten.
Een rommelig cv, zoals in punt 4, bevat vaak te veel informatie. Vermijd irrelevante informatie
voor de vacature waarop je solliciteer. Je bijbaan van zes jaar geleden, de cijfers die hebt behaald op je opleiding of de specialisatie of cursus die niet bij de vacature past, kun je beter weglaten.
6. Liegen op je cv
Liegen op je cv is niet verstandig. Uiteindelijk komt de waarheid vaak toch boven tafel. Wanneer je meer beweert op je cv dan dat werkelijk waar is, kan een recruiter bij vermoeden hierop doorvragen en val je door de mand. Aandikken van feiten is een veel voorkomend fenomeen, waarmee veel werkzoekende en werkende professional zich omhoog kunnen werken in hun carrière.
7. Een Opmerkelijk Online profiel
Wanneer je solliciteert, kun je er vanuit gaan dat in meer dan de helft van de gevallen,
social media profielen worden gezocht van jou, de sollicitant. Na het checken van social media volgt vaak het zoeken via google. Zorg dat je op de hoogte bent van alle resultaten die over jou naar boven kunnen komen. Zorg ook dat jouw social media profiel ‘solliciteer proof’ is. Pas zo nodig de weergave instellingen en je foto aan. Zo krijgen onbekende een professionele indruk van jou, de sollicitant.
8. Geen of verkeerde data
Vermeld altijd eerlijk de data van de periode dat je ergens hebt gewerkt of een opleiding hebt gevolgd. Mondeling toelichten is beter dan onbetrouwbaar over te komen of te liegen.
9. Neppe referenties
Wanneer om referenties worden gevraagd, gebruik hier dan alleen professionele referenties voor.
Referenties werken erg in je voordeel wanneer een vorige werkgever jou wilt helpen aan een nieuwe baan en positief is over jou. Gebruik voor referenties geen vrienden, hiermee laat je overkomen dat professionals over jou geen goede woorden te spreken hebben.
10. Woon- werk afstand
Wanneer je dermate ver van je mogelijke toekomstige werk af woont, kun je dit beter toelichten in je begeleidende brief. Vermeld bijvoorbeeld dat je hiervoor gepast vervoer hebt of bereid bent te verhuizen. Laat het niet onbesproken zodat een werkgever niet hoef te struikelen over deze afstand. Een te lange woon- werk afstand zal op termijn zijn tol gaan eisen van de werknemer.