Eigenschappen, vaardigheden en competenties op je cv vermelden?

Vaardigheden, eigenschappen en competenties

Vaardigheden, eigenschappen en competenties zijn de persoonlijke kwaliteiten, die je bezit en die maken dat je goed bent in wat je doet. Je cv krijgt meer waarde als je deze juist op je cv vermeldt.

Het is waar je goed in bent, wat je potentiële werkgever zoekt in een potentiële werknemer. Benoem dus de relevante eigenschappen die aansluiten bij een vacature. 

Als je jouw competenties kent, kun je gerichter naar een baan zoeken en weet je wat je op je cv en tijdens sollicitatiegesprekken moet benadrukken. Een recruiter is op bijvoorbeeld op zoek naar iemand die klantgericht is en goed onder druk kan werken, dus als jij over deze competenties beschikt, laat het dan zeker weten!

In dit blog leggen we uit wat voor competenties, eigenschappen en vaardigheden je op jouw cv kunt vermelden, en hoe je dat doet.

Het Verschil

Waar jij goed in bent kunnen we onderscheiden met eigenschappen, competenties en vaardigheden

  • Eigenschappen zijn kenmerken die je karakter beschrijven. 
  • Vaardigheden zijn taken en activiteiten die je nodig hebt om een functie goed uit te kunnen voeren. 
  • Een competentie is een verzameling van kennis, ervaring, vaardigheid en talent.

Persoonlijke eigenschappen vermelden

Persoonlijke eigenschappen zijn de persoonskenmerken of kwaliteiten die ieder mens heeft.

Deze eigenschappen bestaan weer uit karaktereigenschappen. Als we het over karaktereigenschappen hebben, bedoelen we bepaalde psychologische karakteristieken van iemand die bepalen hoe deze persoon zich gedraagt in bepaalde situaties.

Spreek jij bijvoorbeeld met gemak voor een grote groep mensen en weet je hen te inspireren, dan is de kans groot dat je de eigenschappen enthousiast, energiek en welbespraakt hebt.

Karaktereigenschappen heb je vanaf je geboorte, maar je kunt ze ook ontwikkelen en bijschaven. Je kunt dus groeien in bepaalde karaktereigenschappen.

De persoonlijke eigenschappen komen voort uit karakter, worden ook wel soft skills genoemd,

Samengevat:
Persoonlijke eigenschap = geen competentie. Ze zijn echter een fundering voor je competenties en (aangeleerde) vaardigheden. Jouw persoonlijk eigenschappen helpen je competent in vaardigheden te zijn én worden.

Jouw vaardigheden vermelden

Het woord ‘competentie’ betekent letterlijk ‘vaardig zijn in iets’. Ergens competent in zijn, is hetzelfde als ergens vaardig in zijn. Een competentie leer je of ontwikkel je dus. Om een competentie te ontwikkelen, maak je gebruik van je talent en eigenschappen.

Er zijn 2 verschillende soorten vaardigheden die je moet benoemen op je cv:

  • Hard skills
  • Soft skills

Zogenaamde hard skills zijn vaardigheden die je nodig hebt om een bepaalde functie goed uit te kunnen oefenen. Denk bijvoorbeeld aan technische vaardigheden.

Harde skills
Harde skills, bijvoorbeeld technische skills, zijn computervaardigheden zoals MS Word, SAP, Excel of bijvoorbeeld Photoshop. Zo moet een tegelzetter tegels kunnen snijden en een buschauffeur bewezen kunnen rijden. 

Bij veel sectoren zijn deze harde skills essentieel om in aanmerking te komen voor een vacature.

Een harde skills, zoals talen, kun je op het cv vermelden,

Soft skills
Soft skills is een verzamelnaam voor sociale vaardigheden, communicatieve vaardigheden en persoonlijke gewoonten, zoals op tijd komen, luisteren, samenvatten, samenwerken en communiceren.

Soft skills zoals het zijn van een ’teamplayer’ en bijvoorbeeld ‘, ‘motiverend’ kun je zeker vermelden.

Verschil competenties en vaardigheden

“Competentie” is een veel ruimer begrip dan “vaardigheid”. Je hebt vaak verschillende vaardigheden nodig om competentie te ontwikkelen.

Vaardigheden die je bijvoorbeeld nodig kunt hebben voor leiderschapskwaliteiten (competentie), zijn sociale vaardigheden zoals goed kunnen delegeren en leiding geven, goed kunnen luisteren, coachen en oplossingsgericht denken, maar ook conceptuele vaardigheden zoals processen analyseren en plannen en organiseren.

Een competentie zoals communicatief vaardig zijn vereist bijvoorbeeld meerdere vaardigheden zoals luisteren, samenvatten, doorvragen en overtuigen.

Hoe vermeld je je competenties op het cv?

Het is geen standaard onderdeel op het cv en het is niet aan te raden hiervoor een aparte rubriek te gebruiken.

Kijk naar de kwaliteiten die ze zoeken in de vacature en zie hoe je dit slim in je cv onderdelen kunt verwerken.

De profielbeschrijving aan het begin van je cv is de perfecte plaats om je vaardigheden te laten zien!

Daarin sla je de brug tussen jouw persoonlijke kwaliteiten en de functievereisten uit de functieomschrijvingen. 

Het is ontzettend belangrijk dat je deze eigenschappen, competenties en vaardigheden goed en subtiel weet over te brengen. Omdat te doen, zul je per sollicitatie en vacature een aangepast cv moeten maken.

Waarom competenties vermelden op je cv?

Je competenties op je cv vermelden is een geweldige manier om potentiële werkgevers te laten zien waar je goed in bent en wat je kunt. Door je competenties op te nemen, geef je werkgevers een beter beeld van wie je bent en wat je sterke punten zijn. Dit kan je kansen op het krijgen van de baan vergroten, omdat het laat zien dat je goed bij de baan past.

Hoe je de competenties uit de functieomschrijving en vacature haalt en in je cv verwerkt hebben we hierboven uitgelegd.

Kerncompetenties zijn vooral belangrijk om op je cv te zetten, omdat ze werkgevers laten zien wat je sterke punten zijn en hoe je een aanwinst kunt zijn voor hun bedrijf. Het vermelden van je competenties is een geweldige manier om je cv te verbeteren en je kansen op de baan die je wilt te vergroten.