Nationaliteit op het cv vermelden

Nationaliteiten

Is het handig om je nationaliteit te vermelden op je cv en hoe doe je dat correct: Nederlands, Nederlandse of Nederlander? 

Vreemd genoeg is de nationaliteit vaak op het cv vermeld. In bijna alle gevallen is de nationaliteit van een sollicitant helemaal niet relevant voor een functie. De wet verbiedt namelijk werknemers te selecteren op basis van criteria zoals nationaliteit, burgerlijke staat, politieke voorkeur of godsdienst. Toch zijn er een aantal situaties waarin het melden van je nationaliteit wel in je voordeel kan werken.

Wanneer wel je nationaliteit kunt vermelden

Wanneer je naar specifieke functies bij de overheid wilt solliciteren, is mede door veiligheidsredenen de eis dat je de nederlandse nationaliteit bezit voor functies bij bijvoorbeeld politie en defensie. Hetzelfde geld voor functies op ambassades en consulaten. Solliciteer je naar buitenlandse functies? Dan is het aan te raden je nationaliteit aan te geven. Onderzoek naar de gewoontes van het betreffende land omtrent cv’s in dat wel aan te raden.

Wanneer je beter niet

Mocht er geen directe of prominente rede zijn de nationaliteit te vermelden, doe dit dan niet.

Nederlands of Nederlandse

Het melden van je nationaliteit op het cv is niet nodig. Nederlandse is de officiële benaming van de nationaliteit om aan te duiden op het (cv), rijbewijs en andere officiële documenten. Nederlands (man en vrouw) als aanduiding op je cv is niet fout, maar niet de officiële benaming. Als man draag je ook de Nederlandse als nationaliteit (Nederlands is gangbaar geaccepteerd als aanduiding, maar officieel is het ook voor de man Nederlandse nationaliteit). Nederlandse verwijst naar de nationaliteit en niet naar het geslacht van de persoon. Als man en als vrouw heb je de ‘Nederlandse’ nationaliteit.

Hetzelfde geldt voor de volgende nationaliteiten:

  • Turks -> Turkse
  • Marokkaans -> Marokkaanse
  • Surinaams -> Surinaamse
  • Grieks -> Griekse
  • Italiaans -> Italiaanse
  • Etc.

Nationaliteit of uitspraak

Een mogelijke aanleiding om je nationaliteit te vermelden in Nederland kan zijn om een potentiële werkgever te willen overtuigen van je beheersing van de Nederlandse taal. Mocht dit je motief zijn, gebruik dan een kopje op je CV waarin je de ‘Talenkennis’ behandeld. Hierin kun je aangeven dat je Nederlands ‘accentloos’ en ‘vloeiend’ beheerst.