Het Persoonlijk Profiel op je CV

Hoe je met een Persoonlijk Profiel op je CV kunt opvallen!

Wist je dat een recruiter gemiddeld slechts 6 seconden naar je CV kijkt?

Als ze niet snel vinden wat ze zoeken, gaan ze gewoon door naar de volgende kandidaat.

Dus hoe zorg je ervoor dat je CV opvalt tussen de rest en de recruiter overtuigt om jouw CV wél te lezen?

Het antwoord is simpel: je kunt een persoonlijke profielschets toevoegen aan je CV. In deze gids leggen we uit hoe je dat kunt doen in drie eenvoudige stappen en delen we tal van praktische voorbeelden van CV-profielen.

Voorbeeld persoonlijk profiel cv verpleegkundige

Wat is een persoonlijk profiel op je CV?

Een persoonlijk profiel is een kort, 3-5 zinnen tellende alinea dat je carrière samenvat. Het bevat je belangrijkste prestaties, vaardigheden en ervaringen en wordt ook wel een CV-samenvatting of CV-profielverklaring genoemd.

Het is een fenomeen dat in Engelstalige landen gebruikelijk is maar nu sinds enkele jaren ook in Nederland zijn intrede heeft gemaakt.

Waarom zou je een persoonlijk profiel op je CV moeten hebben?

Een persoonlijk profiel laat de recruiter zien dat je meteen relevant bent, waardoor ze een reden hebben om de rest van je CV te lezen. Daarnaast helpt het je om op te vallen tussen de rest van de kandidaten en laat het de recruiter zien dat jij dé juiste kandidaat bent voor de functie.

Hoe schrijf je een persoonlijk profiel op je CV?


Stap #1 – Pas je cv-profiel aan op de functie

Stap 1: Pas je persoonlijk profiel aan op de functie waarop je solliciteert. Kijk naar de vereisten in de vacature en pas je profiel daarop aan.

De makkelijke weg kiezen en een cv-profiel maken dievoor elke functie waarop je solliciteer geschikt is, is geen goed idee.

In plaats daarvan schrijf je het profiel 100% gericht op de vacature waarop je solliciteert.

Bij het schrijven van je cv-profiel:

Kijk naar de vacature waar je op wilt solliciteren; Bekijk de vereisten; Pas je profiel dienovereenkomstig aan. Dit is hoe dat er in de praktijk uitziet.

Laten we zeggen dat je solliciteert naar een functie als HR-assistent.

Vacature voorbeeld:

  • Minimaal twee jaar werkervaring
  • Een afgeronde MBO-opleiding in de richting van HR of bedrijfsadministratie.
  • Ervaring met administratieve taken op HR-gebied, zoals het opstellen van contracten en het bijhouden van personeelsdossiers.
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden in het Nederlands en Engels.
  • Ervaring met het werken met HR-software en -systemen is een pre.

We hebben de vereisten die noodzakelijk zijn gemarkeerd met vetgedrukt en optionele vereisten onderstreept.

Nu gaan we het juiste cv-profiel maken voor deze functie:

Cv-profiel voorbeeld:

HR-assistent met 2 jaar ervaring in het verwerken van personeelsgegevens en administratieve ondersteuning voor HR-afdelingen. Ervaring met het opstellen van contracten en het bijhouden van personeelsdossiers. Uitstekende communicatieve vaardigheden in zowel het Nederlands als het Engels, zowel mondeling als schriftelijk. Ervaring met HR-software en -systemen, zoals Workday en SAP SuccessFactors.

Stap #2 – Vermeld je belangrijkste successen

Stap 2: Vermeld je belangrijkste successen en relevante vaardigheden. Focus op prestaties in plaats van verantwoordelijkheden en houd het relevant voor de functie waarop je solliciteert.

Wat je WEL en NIET kunt opnemen in je cv-profielschets.

DOEN – Relevant:

Top vaardigheden;
Oplossingen voor problemen;
Belangrijke prestaties;
Gewonnen prijzen;
Opleiding.

NIET DOEN:

Alles wat niet relevant is voor de functie waarop je solliciteert, ongeacht hoe groot de prestatie is, hoe top de vaardigheid is of hoeveel moeite je hebt gestoken in het winnen van die prijs.

Je activiteiten en prestaties als voetbalcoach, vrijwilliger of hobby-ornitholoog horen hier niet thuis.

Persoonlijk Profiel CV Verkoper

Stap #3 – Focus op prestaties (In plaats van verantwoordelijkheden)

Stap 3: Zorg ervoor dat je persoonlijk profiel een samenvatting is van je grootste successen en prestaties in je carrière en niet alleen een lijst van verantwoordelijkheden die je hebt gehad. Je doel is om de recruiter te “wauwen” en niet om ze te laten denken “Oh, nou ja, dat is oké, denk ik.”

Het is afhankelijk van je beroep uiteraard of het reëel is, maar probeer prestaties te verwerken, waar deze relevant en een toegevoegde waarde hebben. In zulke gevallen (als kassamedewerker, tuinman, verzorging etc) is het helemaal oké om je te concentreren op verantwoordelijkheden en ervaringen!

Voorbeeld CV Profielen inclusief Prestaties:

Behaalde en overtrof in 2022 de aanstellings-KPI’s met meer dan 50% voor het eerste en derde kwartaal

“Financieel analist met 3 jaar ervaring in het opstellen van financiële rapporten, budgetten en prognoses voor een multinational. Verminderde bedrijfskosten met 10% door het identificeren van inefficiënties in het uitgavenbeheer. Onderzocht en presenteerde aanbevelingen voor nieuwe investeringsmogelijkheden, wat resulteerde in een toename van 15% in de winstgevendheid”

“Senior marketingspecialist met 7 jaar ervaring in het ontwikkelen en uitvoeren van succesvolle campagnes in digitale en traditionele media. Verhoogde verkoopconversie met 25% door optimalisatie van de advertentie-uitgaven en het verbeteren van de doelgroep targeting.”

CV-Doelstelling

Het is ook belangrijk om te weten dat een persoonlijk profiel verschilt van een CV-doelstelling. Een CV-profiel vat je werkervaring tot nu toe samen en benadrukt je relevante vaardigheden en prestaties, terwijl de doelstelling meer over je professionele doelen gaat en niet je werkervaring vermeldt.

Conclusie

Een persoonlijk profiel kan het verschil maken tussen uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek of niet. Het is een korte samenvatting van je carrière die de recruiter laat zien waarom jij de juiste kandidaat bent voor de functie. Zorg ervoor dat je je persoonlijk profiel aanpast aan de functie waarop je solliciteert en vermeldt alleen relevante successen en vaardigheden om op te vallen tussen de rest van de kandidaten.

Voorbeeld CV Profielen

Profiel Voorbeeld: Marketing Manager

Resultaatgerichte Marketing Manager met een bewezen staat van dienst in het vergroten van merkbekendheid en omzetgroei. Leidde campagne die 50% meer websiteverkeer en 20% meer conversie opleverde. Beheerde het marketingbudget van €500.000 en verlaagde de kosten per lead met 15%. Vergrootte het klantenbestand met 25% door deelname aan beurzen en evenementen.

Profiel Voorbeeld: Human Resource Manager

Empathische Human Resources Manager met een bewezen staat van dienst in het ontwikkelen van effectief beleid en het bevorderen van werknemersbetrokkenheid. Verminderde het personeelsverloop met 10% door de introductie van een nieuw beloningsprogramma en verhoogde de werknemerstevredenheid met 15%.

Profiel Voorbeeld: Verkoper

Ik ben een Verkoopmedewerker die gedreven wordt door het verbeteren van de ervaring van de klant. Ik heb verkoopvolumes met 15% verhoogd en de conversieratio met 10% verbeterd door klanten als mensen te behandelen, en niet alleen als kopers. Door mijn vaardigheid in het communiceren en verbinden, weet ik te inspireren tot aankopen.

Profiel Voorbeeld: Medewerker klantenservice

Vriendelijke Medewerker Klantenservice met bewezen staat van dienst in het effectief oplossen van klantvragen en -problemen. Verminderde de responstijd met 20% en verhoogde de klanttevredenheid met 15% door het bieden van snelle en nauwkeurige oplossingen.

Profiel Voorbeeld: Onderwijsassistent:

Vriendelijke Onderwijsassistent met bewezen staat van dienst in het ondersteunen van leraren en het bijdragen aan de academische prestaties van studenten. Ervaren in het werken met studenten met speciale behoeften en het creëren van een inclusieve klasomgeving.

Profiel Voorbeeld: Boekhouder

Nauwkeurige Boekhouder met bewezen staat van dienst in het bijhouden van financiële gegevens en het uitvoeren van boekhoudkundige taken. Ervaren in het werken met een verscheidenheid aan softwareprogramma’s en het leveren van gedetailleerde financiële rapportages.

Profiel Voorbeeld: Receptionist

Gastvrije Receptionist met bewezen staat van dienst in het bieden van uitstekende klantenservice en het beheren van kantoorprocessen. Ervaren in het werken met een verscheidenheid aan softwareprogramma’s en het beheren van agenda’s en afspraken.

Profiel Voorbeeld: Zorg

Empathische zorgprofessional met een bewezen staat van dienst in het leveren van hoogwaardige palliatieve zorg aan terminale patiënten en hun families. Ervaren in het bieden van emotionele ondersteuning en het beheren van pijn en symptomen. Sterk in het werken in teamverband en het creëren van een comfortabele en waardige omgeving voor patiënten aan het einde van hun leven.