Hoe vermeld je een stage op een cv?

(met voorbeelden)

Een relevante stage kan het verschil maken op de arbeidsmarkt, vooral in een competitieve sector. Dit geldt vooral als je nog weinig werkervaring hebt omdat je een student bent of net bent afgestudeerd. Het kan ook van belang zijn als je van carrière wilt veranderen na enige tijd werkzaam te zijn geweest in een andere sector. Zet je stage-ervaring niet onderaan je cv, maar benadruk juist hoe deze ervaringen je hebben voorbereid op de functie waarop je solliciteert.

Lees hier hoe en waar je stages op je cv kunt vermelden, welke informatie essentieel is en bekijk voorbeelden van cv’s inclusief stages

Wanneer stages op je cv vermelden

Het is aan te raden om een stage te vermelden op je cv als deze relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Dit geldt vooral als je een student bent of pas afgestudeerd en nog weinig werkervaring hebt. Een stage kan namelijk waardevolle ervaring in een bepaalde branche bieden, dus het is belangrijk om deze te vermelden om zo je vaardigheden en capaciteiten te laten zien. 

Als je van beroep wilt veranderen, is het belangrijk om ook de stages te vermelden die je hebt gelopen. Ondanks dat je jaren werkervaring hebt, kan het zijn dat deze ervaringen niet relevant zijn voor je nieuwe carrière. Leg daarom de focus op de stages die je hebben voorbereid op een baan binnen jouw nieuwe vakgebied. 

Wanneer stages weglaten

Je kunt stages van je cv verwijderen wanneer je voldoende werkervaring in je vakgebied hebt opgedaan. Na ongeveer vijf jaar (of twee of drie banen) in je branche kun je je voornamelijk richten op deze werkgeschiedenis in plaats van op je eerdere stage-ervaring.

Let op: Als je een bijzonder prestigieuze stage in je vakgebied hebt gehad, kun je deze iets langer op je cv laten staan.

Bijvoorbeeld, als je een stage bij Bayern, Johnson&Johnson of een andere belangrijke stage in je branche hebt gedaan, vermeld deze dan op je cv.

Waar stages vermelden

Je kunt je stages noemen in het deel van je cv waarin je werkervaring beschrijft. Of je kunt een aparte sectie maken om de stages die je hebt gedaan te benadrukken.

Werkervaring: Aangezien stages waardevolle werkervaring bieden, kun je ze samen met je andere banen opnemen in de sectie “Werkervaring” of “Werkhistorie” van je cv. 

Stages: Als je meerdere stages hebt gedaan, kun je een aparte “Stages” sectie bovenaan je cv plaatsen. Als je stages specifiek relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert, plaats dan je “Stages” sectie boven je “Werkhistorie” sectie.

Onthoud: Stages zijn echte werkervaringen en moeten van evenveel belang worden beschouwd als betaalde banen. Plaats ze dus niet onderaan je cv of in de “Opleiding” sectie. 

Hoe stages vermelden op je cv?

Wanneer je een stage op je cv vermeldt, voeg je dezelfde informatie toe als bij elke andere baan:

Vermeld de stagefunctie. Als het mogelijk is, zeg dan niet alleen “Stagiair” – vraag je supervisor of je een specifiekere functietitel hebt, zoals “Marketingstagiair” of “Verkoopstagiair”.

Vermeld alle details. Noem het bedrijf of instelling waar je stage liep, de locatie en de periode dat je stage liep. Je kunt de data aangeven per maand en jaar of seizoen (bijvoorbeeld “Zomer 2021” of “Lente 2022”, of jan 2023 – aug 2023). 

Vermeld je verantwoordelijkheden. Onder deze informatie kun je 2-4 opsommingstekens toevoegen waarin je verantwoordelijkheden en prestaties tijdens de stage worden genoemd.

Richt je op verantwoordelijkheden die verband houden met de baan waarop je solliciteert. Bijvoorbeeld, als je solliciteert naar een schrijfbaan, vermeld dan hoe je vijf artikelen hebt geschreven en gepubliceerd tijdens je stage. Je hoeft je minder relevante taken, zoals telefoon beantwoorden of kopiëren, niet op te nemen.

Als je moeite hebt met beslissen welke verantwoordelijkheden en prestaties je moet opnemen, begin dan met het maken van een lange lijst van alles wat je hebt gedaan tijdens elke stage. Kijk vervolgens naar de vacature voor de functie waarop je solliciteert. Markeer alles op je lijst dat overeenkomt met de vaardigheden of capaciteiten die voor de baan vereist zijn. Benadruk deze specifieke ervaringen.

Vraag ook advies aan je stagebegeleider over hoe je je stage op je cv kunt vermelden. Hij of zij kan je helpen om de belangrijkste vaardigheden en ervaringen voor de branche te benadrukken en kan je vertellen welke belangrijke termen uit je branche je moet opnemen.

Let op: Zorg ervoor dat je je stages opmaakt op een manier die consistent is met de opmaak van je andere werkervaring.

Opnieuw zijn stages net zo belangrijk voor je carrière als een baan, dus je hoeft ze niet anders op te maken. Dit geldt vooral als je stages onder “Werkgeschiedenis” opneemt. Als je bijvoorbeeld je functietitels vetgedrukt maakt, doe dan hetzelfde voor je stagetitels.

Voorbeeld van stages in “Werkervaring” sectie:

WERKERVARING

Nederlands Historisch Museum Amsterdam, Nederland
Stagiair Academische Programma’s
(Jan. 2021 – Mei 2021)

 • Ontwikkelde en organiseerde activiteiten voor museumbezoekers van 5-15 jaar oud tijdens de schoolvakanties in februari en april.
 • Schreef vijf artikelen voor de maandelijkse nieuwsbrief met 5.000 lezers.
 • Voerde onderzoek uit naar de nieuwste leerplanstandaarden en presenteerde de bevindingen aan de Educatieafdeling.

Voorbeeld van stages in “Stages” sectie:

STAGES:

Marketingstagiair | XYZ Marketing Agency | januari 2020 – april 2020

 • Ondersteuning bieden bij het opstellen van marketingcampagnes
 • Assisteren bij het beheren van sociale media-accounts en het creëren van boeiende content
 • Analyseren van markttrends en het doen van concurrentieonderzoek
 • Assisteren bij het organiseren van evenementen en het opzetten van beurzen

Salesstagiair | ABC Corporation | mei 2019 – augustus 2019

 • Ondersteuning bieden aan het sales team bij klantonderzoeken en leadgeneratie
 • Opstellen van verkoopvoorstellen en offertes voor potentiële klanten
 • Bijdragen aan het ontwikkelen en uitvoeren van verkoopstrategieën
 • Assisteren bij het opbouwen en onderhouden van klantrelaties