Het CV Maken

Zelf je cv maken via onderstaande stappen, antwoorden en cv tips.

Begin je liever met een cv template of sjabloon? Ook die vind je op deze pagina.

Laten we beginnen!


Het standaard-cv, dat in 90% van alle sollicitaties wordt gebruikt, geeft de inhoud in omgekeerde chronologische volgorde weer. Dus: het meest recente komt bovenaan.

Om alle informatie over jouw en je werkgeschiedenis duidelijk op het cv te zetten, gebruiken we de onderstaande opmaak:

Wat staat er op het CV?

  1. Persoonlijke gegevens
  2. Cv foto
  3. Persoonlijk profiel
  4. Werkervaring
  5. Opleidingen
  6. Cursussen en Trainingen
  7. Nevenwerkzaamheden
  8. Hobbies en interesses
  9. Referenties
  10. Vaardigheden en Competentie

Optioneel zijn: profielfoto, stages, vrijwilligerswerk, referenties en hobbies

Het CV maken met een gratis CV-template:

Template direct downloaden en aanpassen in Microsoft Word? Deze templates zijn gratis:

Simpel CV

Alle Wordt versies:
> CV-Voorbeeld-2020.docx

Vaardigheden CV

Alle Wordt versies:
> CV-Voorbeeld-2018.docx

Combinatie CV

Alle Wordt versies:
> Combinatie CV.docx

Liever een perfect cv maken in simpele stappen? Gebruik dan onze CV-bouwer.

1. Persoonlijke gegevens

  • Je voor- en achternaam
  • Geboortedatum
  • Nationaliteit
  • Adres en woonplaats
  • Telefoonnummer
  • E-mailadres
  • Rijbewijs (indien relevant)

2. CV Foto (optioneel)

Jezelf op het cv zetten met een foto is steeds gebruikelijker. Het juist achterwege laten van een foto is dan echter ook geen probleem. Een foto zal alleen goed doen, als de foto zelf goed is gemaakt.

Een goede foto helpt de lezer van het cv te laten zien met wie ze te maken hebben. Een foto dient dus gepast te zijn, met professionele uitstraling.

De basis van een goede cv foto:

  • Gebruik een foto met een neutrale achtergrond (een witte/getinte muur/egale achtergrond).
  • Zorg dat je nette kleding aan hebt en er vrolijk uitziet op de foto. Heel belangrijk is dat je goed daglicht gebruikt. Het beste is verspreid licht van voren. Dit zorgt er ook voor je geen schaduwen krijgt in je gezicht.
  • Zorg ook dat je je prettig voelt bij het maken van de foto. Maak genoeg foto’s, zodat je de beste kunt kiezen.

3. Persoonlijk profiel (optioneel)

Dit onderdeel is optioneel en kan je eenvoudig op specifieke vacatures afstemmen. Het persoonlijk profiel gebruik je om kort een introductie te geven aan de lezer om samengevat te melden wie je bent, wat gedaan hebt en waar je naartoe wilt met werk. Gebruik niet meer dan een regel of 4-5.

4. Werkervaring

Vermeld relevante ervaringen voor de vacature waarop je solliciteert. Je noteert hier je meest recente ervaring bovenaan en werk zo terug in de tijd. Denk aan banen, stages en nevenactiviteiten. Voor iedere organisatie vermeld je:

  • Data van je werknemerschap (jaar & maand)
  • Naam organisatie en vestigingsplaats
  • De Functietitel
  • Beschrijving van je verschillende taken en verantwoordelijkheden in die functie

De algemene regel is dat iedere werkervaring tussen de 3-5 bullet points heeft voor je hoofdzakelijke taken én prestaties. Waar mogelijk onderbouw je jouw werkzaamheden met cijfers om je prestaties te onderschrijven

Voorbeeld:

Werkervaring sectie van het cv


Tips: Werk je momenteel nog voor een bedrijf of instelling, vermeld dan alleen ‘[maand], [jaar] – heden‘ bij de data.

5. Opleidingen

Noteer je studies en opleidingen. Net als bij je werkervaring staat de laatste opleiding bovenaan.

Als starter op de arbeidsmarkt kun je het onderdeel Opleidingen boven het kopje Werkervaring plaatsen, indien je relevante ervaring nog ontbreekt.

Noteer:

  • De periode waarin studie heeft plaatsgevonden (maand, jaar)
  • Naam & plaats van de instelling
  • Vermeld of de studie of opleiding is afgerond

6. Cursussen & Trainingen (optioneel)

Cursussen kunnen een waardevolle toevoeging zijn naast je ervaring en opleidingen. Met gevolgde cursussen en trainingen laat je zien dat je je kennis recent houdt en uitbreid.

Noteer per gevolgde cursus de datum, naam van de instelling en welk diploma of certificaat behaald is.

cursussen onderdeel van het cv

7. Nevenwerkzaamheden (optioneel)

Nevenactiviteiten kunnen van toegevoegde waarde zijn op je cv. Vrijetijdsactiviteiten zeggen veel over je persoonlijke interesse. Daarnaast geven ze ook je kwaliteiten, competenties en ervaring aan die je daarbij opdoet. Overweeg per activiteit welk signaal je hiermee wilt afgeven.

Noteer als volgt je nevenactiviteiten die relevant zijn voor je cv. Bijvoorbeeld:

  • Voorzitterschap van een vereniging
  • Je bent lid van een bestuur
  • Trainer van een sportteam
  • Je bent reservemilitair
  • Vrijwilligerswerk

8. Hobby’s en interesses (optioneel)

Interesses en hobby’s op je cv vermelden is niet noodzakelijk. Het echter juist wel vermelden van je hobby’s en interesses stelt je in staat een completer en positief beeld van jezelf te schetsen voor de lezer. Naast de invulling van een functie, wordt vaak gezocht naar vooral leuke en enthousiaste collega’s! Met dit cv onderdeel kunt jezelf hiermee op persoonlijk vlak goed promoten.

  • Dit gedeelte laat zien je dat je een welgevormd mens bent die anderen graag willen leren kennen en mee willen samenwerken. (Doe je bijvoorbeeld aan teamsport, ben je creatief bezig of laat je zien dat je anderen graag belangeloos helpt?)
  • Recruiters gebruiken dit onderdeel vaak om het ijs te breken in het begin van een interview.
  • Gewone interesse kun je beter niet vermelden (middagdutjes, Netflixen, verzamelingen etc.). Het gaat hier om hobby’s die je vermeld die jouw helpen om als persoon te groeien.
  • Dit cv onderdeel is optioneel. Als het lastig is om met interesses te komen, of je cv is al te lang, is weglaten geen probleem.

9. Referenties

Zijn vorige werkgevers en leidinggevende over je te spreken? Vraag dan of ze jouw referent willen zijn. Noem nooit zomaar iemand als referent als je die persoon daar niet om hebt gevraagd.

Schrijf nooit de naam en het telefoonnummer van de referent op het cv. Schrijft altijd ‘referentie op aanvraag’ wanneer je deze beschikbaar hebt. Zo kun je aangeven aan je referenten dat zij gebeld kunnen worden wanneer om deze gegevens wordt gevraagd door een potentiële werkgever.

Vermeld dan: Referentie aanwezig op aanvraag

Waar referenties vermelden?

Bij het besluit om referenties wel direct te vermelden, is het handig de volgende gegevens te verwerken in een alinea, of regel aansluitend op het toegepaste onderdeel waarover de referent dient.

Dhr. J. de Haan
Telefoon: 010-2657865
Privé: 06-64550675
[functie] uitgeverij De Rotterdamse Pers, Rotterdam

10. Competenties en Vaardigheden

Recruiter en organisaties zoeken naar kandidaten met aantoonbare vaardigheden en competenties. Een lange lijst aan vaardigheden, maakt geen sterke indruk. Kies je competenties zorgvuldig uit en pas ze aan op de functies waar je voor gaat.

Wat is het verschil tussen competenties en vaardigheden?

Het is makkelijk om vaardigheden en competenties met elkaar te verwarren. Vaardigheden zijn dingen die je goed kunt. Je bent bijvoorbeeld heel vaardig in de Duitse taal, of met Microsoft Excel.

Een competentie is zichtbaar gedrag, een kwaliteit, een persoonlijke eigenschap. Bijvoorbeeld ‘oog voor detail’ of ‘creatief’. Zowel vaardigheden als competenties horen thuis op je cv, maar wel onder een ander kopje. Nu eerst over vaardigheden:

achtergrond met verschillende cv's

Met het gratis account kun je: Één gratis cv template downloaden. Ook gratis: onbeperkt sollicitatiebrieven maken en downloaden.

Wat kost premium? 2,95,- voor onbeperkt gebruik.

Je vult je gegevens in en selecteert, een van de opvallende cv sjablonen en je kunt je cv downloaden in Word Pdf.

Veelgestelde vragen

Wat is een CV?

Definitie Curriculum Vitae:

Het Curriculum Vitae, (meervoud: curricula vitae) betekent letterlijk “levensloop” in het Latijn, kortweg cv. Hierin staat wie je bent en wat je kwaliteiten zijn.

Het CV geeft duidelijk en overzichtelijk weer wat je kwaliteiten en ervaringen zijn. Ook horen interesses en vaardigheden die je hebt op jouw CV. Overzicht en duidelijkheid zijn belangrijk. Zeker voor een eerste indruk. Doorgaans is een cv niet langer dan twee pagina’s.

Hoe kies ik het juiste CV-format?

Een goede CV-opbouw is scanbaar en vertelt een beknopt, maar toch volledig verhaal over jou als sollicitant. Met behulp van onze tips en gratis templates maak je snel een CV dat bij jou past.

Welke lettergrootte en lettertype in je cv?

De juiste grootte hangt af van het lettertype dat je gebruikt. We hebben geen standaard aanbeveling voor lettergrootte, dus je zult zelf moeten beoordelen wat er het beste uitziet. Houd in gedachten dat je tekst leesbaar moet zijn. Hier is een richtlijn voor enkele van de meest populaire lettertypen.
Fijn, leesbare lettergroottes:
Calibri – 12
Verdana – 10,5
Cambria – 12
Times New Roman – 11
Arial – 11

Hoelang mag het cv zijn?

Aangezien recruiters vaak veel sollicitaties ontvangen, is er weinig tijd om elk cv tot in detail door te nemen. Houd daarom de lengte van je cv tot een maximum van twee pagina’s.

Hoe gaten in het cv behandelen?

Je wilt een toekomstige werkgever tonen dat je niet stil bent blijven zitten in werkloze periode. Laat zien dat je aan je eigen ontwikkeling bent blijven werken in de periodes dat je niet bij het arbeidsproces betrokken bent geweest. Dit kan bijvoorbeeld door het volgen van een cursus, het doen van vrijwilligers werk of een vorm van een bedrijfsstage. Laat een werkgever zien dat je actief en nuttig bent geweest.

Hoe kies ik het juiste CV-format?

Het meest gebruikte en bekendste cv is het chronologisch cv. Dit houdt in dat tijdsafhankelijk onderdelen, bijvoorbeeld opleidingen en werkervaringen worden weergeven in een omgekeerde chronologische structuur. Je laatste (meest recente) baan als eerst (bovenaan), en je eerste baan als laatst (onderaan). Dit geldt ook voor alle overige ervaringen welke je op je cv vermeldt die binnen een bepaalde periode hebben plaatsgevonden zoals: opleidingen, cursussen, stages en nevenactiviteiten.

De volgorde van je cv is dan als volgt: persoonlijke -en contactgegevens, gevolgd door een eventueel (beknopt) persoonlijk profiel over jezelf. Hierna vermeld je je opleidingen, gevolgd door eventuele (werk)ervaringen, talen, vaardigheden, eigenschappen en interesses.

CV versturen als Docx of pdf-bestand?

Wanneer je aan je curriculum vitae af is, sla je hem altijd op als Docx bestand. Vanuit dit type bestand kun je handig en overal werken. Versturen van je cv doe je altijd als .pdf-bestand. Zo ziet de ontvanger het cv precies zoals jij het hebt verstuurd.

CV Maken met weinig of geen werkervaring?

Vermeld dan juist bijbaantjes en bijvoorbeeld stages. Hoe minder ervaring, des te uitgebreider je kunt schrijven over je ervaringen. Zie het voorbeeld hieronder. Zo krijgt je cv meer vorm en inhoud.

Wat is het verschil tussen competenties en vaardigheden?

Het is makkelijk om vaardigheden en competenties met elkaar te verwarren. Vaardigheden zijn dingen die je goed kunt. Je bent bijvoorbeeld heel vaardig in de Duitse taal, of met Microsoft Excel.
Een competentie is zichtbaar gedrag, een kwaliteit, een persoonlijke eigenschap. Bijvoorbeeld ‘oog voor detail’ of ‘creatief’. Zowel vaardigheden als competenties horen thuis op je cv, maar wel onder een ander kopje.

Wat is belangrijker, je cv of je sollicitatiebrief?

Jouw curriculum vitae is je visitekaartje. Een recruiter of werkgever leest altijd eerst je cv en dan pas je brief. In het algemeen is je cv het belangrijkste document bij het solliciteren naar een baan, omdat het een gedetailleerd overzicht geeft van je werkervaring en vaardigheden.

Kan ik ook een Engelstalig CV maken?

Kijk daarvoor op deze pagina.


Tips voor het opstellen van een CV

Gebruik ChatGPT/ AI
Gebruik ChatGPT voor het maken van je cv omdat het heel effectief vacatureteksten kan verwerken en je kan helpen een passend profiel te schrijven bij een cv specifiek voor een bepaalde vacature die je aanspreekt. ChatGPT analyseert de vereisten en vaardigheden uit een vacature en helpt je om je ervaringen en competenties af te stemmen op wat werkgevers zoeken. Daarnaast kan het fouten in spelling en grammatica opsporen, zodat je cv foutloos en professioneel overkomt.

Schrijf duidelijk en beknopt
Gebruik duidelijke en beknopte taal, zodat recruiters meteen begrijpen welke opleiding of werkervaring je hebt. Gebruik eenvoudige taal in je cv, vermijd waar mogelijk afkortingen en kom snel ter zake. Als u echter meer wilt vertellen, kunt u extra informatie kwijt op bijvoorbeeld uw LinkedIn-profiel.

Vermeld alleen relevante informatie
Een te vol cv wordt chaotisch en onoverzichtelijk met als gevolg dat recruiters jouw sollicitatie aan de kant leggen. Bedenk goed welke informatie van belang is voor de functie waarop je solliciteert en vermeldt alleen die onderdelen

Spelfouten op je cv
Controleer op spelling: Niets staat zo slordig als spellingsfouten op je cv. Vaak lees je zelf over fouten heen; laat je cv door iemand anders nalezen + gebruik een gratis spellingchecker voor je cv.

Online beeld
Google op de termen waar jij denkt mee gevonden te worden door een recruiter. Bevalt het wat je ziet? Word je bewust van het beeld dat een werkgever van jou kan krijgen. Wat is er op LinkedIn, Sociale Media en andere uitingen op het internet over jou te vinden? Zet het juiste plaatje neer voordat je iemand ontmoet bij het sollicitatiegesprek. Zijn de minder gepaste foto’s publiekelijk zichtbaar?

Rommelige opmaak
Bij een cv is de buitenkant net zo belangrijk als de binnenkant. Zorg ervoor dat het goed ontworpen is met koppen en titels, veel witruimte en een gemakkelijk te lezen lettertype.

Onprofessioneel e-mailadres
Gebruik bij voorkeur je volledige naam (voornaam.achternaam@gmail.com). Heb je dit niet? Doe dit dan. Samen met een goede foto kun je hier jaren profijt van hebben. Laat automatisch alle email van je nieuwe e-mailadres doorsturen naar je huidige email.

Controleer je gegevens
Controleer goed of je persoonlijke gegevens kloppen. Staat je huisnummer, geboortedatum en ook je e-mailadres goed vermeld? Afhankelijk waarvoor je solliciteert, is het mailadres dat je gebruikt belangrijk. In formele omgevingen staat een hotmail adres minder professioneel.

CV maak Video’s

Do’s en don’ts bij het maken van een cv

Wat voor soort cv’s eindigen op de ja-stapel? En welke gaan rechtstreeks de prullenbak in? Bekijk de video hiernaast om te zien wat recruiters warm of koud maakt bij het controleren van cv’s.

Wat zet ik wel en niet op mijn cv?

Wat moet ik op mijn cv zetten, en wat niet? Dat is een goede vraag! Moet je vermelden dat je een marathon hebt gelopen? Of dat je lid bent van een studentenvereniging? En wat doe je met dat gat, waar je een tijdje geen baan of studie hebt gehad? Bekijk de video hiernaast om te zien wat onze recruiters je adviseren.

Handige bronnen: