Docent Nederlands Voorbeeld CV’s

Als docent Nederlands geef je les aan leerlingen over de Nederlandse taal. Vanzelfsprekend moet je als docent Nederlands vloeiend Nederlands spreken, schrijven en de grammatica begrijpen. Daarnaast bereid je je lessen voor, geef je les, kijk je huiswerk na en zorg je ervoor dat je leerlingen zich ontwikkelen. Heb jij het in je?

Laat met een sterk CV zien dat je de kennis en ervaring hebt als docent Nederlands en ook over de juiste competenties en vaardigheden beschikt. Download hier onze voorbeeld CV’s, zodat jij met onze tips je eigen sterke en overtuigende CV kan maken. Laat jouw toekomstige werkgever zien dat jij de juiste docent Nederlands bent.

Voorbeeld CV Docent Nederlands

Deze CV’s zijn onderaan deze pagina te downloaden in PDF

De belangrijkste punten uit je CV

In je CV laat je je toekomstige werkgever zien wat voor een docent Nederlands ze voor zich hebben. Welke opleiding heb je gedaan? Wanneer heb je voor het laatst een cursus gedaan? Wat zijn jouw sterkste eigenschappen? Geef deze punten duidelijk weer in je CV.

Zorg naast deze kennis en ervaring dat jij als persoon goed naar voren komt. Hiermee onderscheid je je van andere docenten Nederlands die soortgelijke opleiding en ervaring hebben.

CV tips voor de docent Nederlands

Door het toepassen van deze tips, zorg je voor een overzichtelijk CV. De werkgever leest direct wat jij kan, wat je ervaring is en wie jij bent als persoon.

Lengte van je CV:
Waarschijnlijk vind je al je studies, cursussen en werkervaring allemaal even belangrijk. Zorg hier toch voor kwaliteit boven kwantiteit en geef jezelf maximaal twee pagina’s voor je CV. Bundel werkervaring, geef een korte en krachtige beschrijving en vermeld alleen relevante informatie.

Weinig ervaring:
Geef aandacht aan wat je wel hebt gedaan, zoals studie, stage en bijbanen. Wat waren je favoriete vakken en waarom, met welke doelgroepen heb je gewerkt, waar heb je het meest van geleerd?

Logische volgorde:
Begin met je meest recente werkervaring en bouw dit beneden af. Hiermee krijgt je toekomstige werkgever direct overzicht van jouw carrière tot dusver.

Maak het persoonlijk:
Veel docenten Nederlands hebben dezelfde opleiding gedaan en hebben vergelijkbare werkervaring. Hoe onderscheid je je dan van de rest? Laat jezelf zien in je CV als persoon door persoonlijke toevoegingen zoals:

 • Doordat ik oprecht geïnteresseerd ben in mijn leerlingen, krijg ik een persoonlijke band. Deze band schept vertrouwen, waardoor ik hen beter kan lesgeven.
 • Het mooiste compliment heb ik gekregen van een leerling, die na mijn begeleiding voldoende zelfvertrouwen had om in het Nederlands een presentatie te geven
 • Rustig blijven en kinderen het gevoel geven dat ze hoe dan ook goed genoeg zijn, dit helpt hen goede vooruitgang te boeken
 • De sfeer luchtig houden en blijven lachen is mijn kracht binnen lesgeven
sollicitatiebrief docent

Open Sollicitatiebrief

Een voorbeeld Open Sollicitatiebrief voor docenten:

Download: Open Sollicitatiebrief Docent .docx

Onderdelen van je CV

Je CV bestaat uit een aantal onderdelen, zodat het overzichtelijk is voor de lezer. Neem de volgende onderdelen op in jouw CV:

Persoonlijke gegevens:
Hoe en waar ben je te bereiken. Vermeld duidelijk je contactgegevens op je CV. Je naam, telefoonnummer, e-mailadres en woonplaats zijn het meest relevant.

Persoonlijk profiel:
Schets een beeld van wie jij bent en wat ze van je kunnen verwachten. Geef wat steekwoorden of schrijf maximaal twee zinnen.

Werkervaring:
Een korte beschrijving van je werkervaring, waarin je met tussenkopjes onderscheid maakt tussen werk, stages, bijbanen en vrijwilligerswerk. Maak een aantal ervaringen persoonlijk, zodat je goed laat zien wie jij als docent Nederlands bent.

Opleidingen:
Een korte beschrijving van je opleiding en relevante cursussen. Ook deze beschrijvingen kun je persoonlijk maken.

Competenties en vaardigheden:
Als docent Nederlands wil je laten zien dat je over de belangrijkste competenties en vaardigheden beschikt.

Cursussen en opleidingen:
Geef een opsomming van de cursussen en opleidingen, hiermee laat je zien dat je leergierig bent en jezelf graag blijft ontwikkelen.

Verantwoordelijkheden en taken docent Nederlands

Beschrijf je verantwoordelijkheden, werkzaamheden en taken van je huidige en vorige functies als docent Nederlands. Hiermee geef je je toekomstige werkgever een goed beeld van jouw ervaring.

 • Lesgeven aan VMBO en Havo in de bovenbouw
 • Lesgeven aan Havo en VWO in de onderbouw
 • Leerlingen motiveren voor het vak Nederlands
 • Meedenken binnen de sectie om de lessen verder te ontwikkelen
 • Lessen voorbereiden
 • Opstellen van lesplannen
 • Samenstellen, plannen, afnemen, nakijken en bespreken van toetsen
 • Huiswerk nakijken
 • Leerbehoeften van leerlingen laten aansluiten op de lessen
 • De ontwikkeling van de leerlijn versterken
 • Lesstoffen differentiëren
 • Leerlingen motiveren binnen verschillende onderdelen, zoals literatuur, schrijven en spreken
 • Ervaring met lesgeven aan examenklassen
 • Voor een goed leerrendement voor iedere leerling zorgen
 • Ouderavond gesprekken voeren
 • Vergaderingen bijwonen met andere collega’s
 • Deskundigheidsbevordering zoals workshops volgen
 • Mentor zijn meer voor meerdere klassen

Vaardigheden docent Nederlands

Om goed je werk uit te voeren, heb je als docent Nederlands bepaalde vaardigheden nodig. Lees in de vacature de vaardigheden die je toekomstige werkgever het belangrijkst vindt en benoem deze in ieder geval. Ga ook in op de vaardigheden die jij belangrijk vindt, zoals deze:

 • Sterke communicatievaardigheden naar leerlingen en collega’s
 • Goed luisteren
 • Stressbestendig
 • Enthousiast en positief in elke situatie
 • Motiverend en inspirerend

Competenties docent Nederlands

Beschik jij over de juiste competenties om je werk als docent Nederlands goed uit te voeren? Benoem de volgende competenties op je CV, zodat het direct duidelijk is dat jij bij deze functie past. De competenties waar je als docent Nederlands over moet beschikken:

EerlijkBetrouwbaarDoorzetterVerantwoordelijk
IntegerFlexibelMotiverendLoyaal
NauwkeurigSociaalPersoonlijkStreng
ProfessioneelInspirerendEmpathischGedetailleerd

Opleidingen en werkveld

Om als docent Nederlands te werken heb je een eerstegraads- of tweedegraads onderwijsbevoegdheid nodig. Met een eerstegraads onderwijsbevoegdheid mag je lesgeven op de middelbare school aan alle klassen, het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie en praktijkonderwijs. Met de tweedegraadslesbevoegdheid geldt hetzelfde, behalve dat je op de middelbare school alleen aan de onderbouw les mag geven.

Als docent Nederlands heb je de HBO-lerarenopleiding voortgezet onderwijs gevolgd (tweedegraads bevoegdheid) of de lerarenopleiding master aan het HBO of aan de universiteit (eerstegraads bevoegdheid). De meeste docenten Nederlands werken in op een middelbare school.

Download het CV Docent Nederlands in PDF & JPEG

Docent Nederlands CV Voorbeeld

Docent Nederlands – CV (0).PDF

CV Docent Nederlands

Docent Nederlands – CV (1).PDF

CV Voorbeeld Docent Nederlands

Docent Nederlands – CV (2).PDF

Docent Nederlands CV Voorbeeld

Docent Nederlands – CV (3).PDF

CV Docent Nederlands

Docent Nederlands – CV (4).PDF

CV Voorbeeld Docent Nederlands

Docent Nederlands – CV (5).PDF

Docent Nederlands CV Voorbeeld

Docent Nederlands – CV (6).PDF

CV Docent Nederlands

Docent Nederlands – CV (7).PDF

CV Voorbeeld Docent Nederlands

Docent Nederlands – CV (8).PDF

Docent Nederlands CV Voorbeeld

Docent Nederlands – CV (9).PDF

CV Docent Nederlands

Docent Nederlands – CV (10).PDF

CV Voorbeeld Docent Nederlands

Docent Nederlands – CV (11).PDF