12 Voorbeeld CV’s Operator en Machine-operator

Een machine-operator is verantwoordelijk voor zo’n machine in een proces. Omdat productieprocessen op een steeds grotere schaal plaatsvinden en er meer en meer geautomatiseerd wordt, bestaat het werk van een operator vaker uit veel computerwerk. Met ons CV Voorbeeld Operator en Machine-operator kun je makkelijk en snel je eigen cv maken.

CV Voorbeeld Operator en Machine-operator

 • CV Operator

Maak je CV

Download deze CV Voorbeelden als afbeelding of klik de groene knop een maak een CV via de CV generator:

CV Procesoperator
Voorbeeld CV Procesoperator
CV Voorbeeld Operator
Operator CV Voorbeeld
Machine Procesoperator CV
CV Operator

Operators op verschillende niveau’s

Assistent Operators:
Deze operators assisteren een ervaren allround operator. De assistent-operator is vaak beginnend en ondersteunend aan het meewerken bij de Allround operator.

Allround Operators:
Allround operators worden breed ingezet. Een allrounder stuurt vaak meerdere machines en eventueel verschillende productiemedewerkers aan bij de productielijn. Vaak hebben zij goede technische kennis waarmee ze eerstelijns storingen kunnen oplossen en kunnen bijstaan bij grotere en complexe storingen.

Leidinggevende Operators:
In veel productie- en procesbedrijven zijn leidinggevende operators werkzaam. Zij zijn verantwoordelijk voor een aantal allround operators. Hun taak is het bewaken van de processen door een goed overzicht te hebben over wat er gebeurd.

Process Operators:
De procesoperators zijn in veel grote productiebedrijven te vinden. Zij bewaken de processen, veelal door deze in de gaten te houden via grote monitoren. Ze controleren de processen waarbij kwaliteitscontrole onderdeel van is. De procesoperator is de eerste persoon die in actie moet komen wanneer er problemen in het proces ontstaan. Gelukkig staan ze er niet alleen voor en werken ze in overleg met machineoperators en technische personeel.

Belangrijke competenties: Operator

 • Onderhoud plegen aan apparatuur
 • Samenwerkend teamspeler
 • Efficiënt en nauwkeurig
 • Netjes en gestructureerd
 • Voorraadbeheer
 • Gediplomeerd vorkheftruckbestuurder
 • Fysiek sterk
 • Omgaan met verpakkingsmaterialen
 • Kennis van productieprocessen
 • Vracht inladen

Beroepsoverzicht

Beroepsgroep:Productie / Fabricage
Competentie:Analytisch, Omgaan met details, Leervermogen, Anticiperen, Besluitvaardigheid
Persoonstype:Succesvolle werker, Waarnemer
Opleidingsniveau:MBO
Salarisindicatie:Van € 1.900 tot € 4.200
Arbeidsmarkt:Gemiddeld perspectief
Netwerk:Productiewerker, Procesoperator, Techneut
Studierichting:Technisch
Organisatie:Profit

VAPRO Opleidingen voor operators in de procesindustrie

De procesindustrie is een sterk afwijkende werkplek met een sterk eigen karakter door de eigen werkprocessen.
Het is belangrijk voor de industriële bedrijven om hun personeel goed op te leiden om specifieke taken uit te voeren i de productieomgeving. VAPRO opleidingen worden voor dit doet vaak gebruikt. VAPRO opleidingen zijn er in verschillende pakketten die afhankelijk zijn van de beoogde bevoegdheden en werkzaamheden van een operator.

 • VAPRO Basis Operator: Deze opleiding wordt veelal gevolg door assistent operators die nog werken onder toezicht van ervaren collega’s die bij dezelfde machine of aan hetzelfde process werken.
 • VAPRO A: Leren van het zelfstandig opereren van een process of machine in de procesindustrie.
 • VAPRO B: Opleiding tot het kunnen en certificeren van het bedienen van meerdere machines. De VAPRO B opleiding is daardoor vooral bestemd voor allround operators. Deze groep heeft doorgaans al aardige ervaring met het aanpassen en verhelpen van eerstelijns storingen aan machines.
 • VAPRO C: De opleiding voor operators die leidinggevende taken hebben of gaan krijgen. De cursus leert leidinggevende operators leiding geven en leer overzicht houden over het hele proces.
 • VAPRO D: Deze opleiding wordt vaak gedaan door de managers. Managers die op de vloer werken dan wel op kantoor. We spreken hier dan ook over middenkader en middenmanagement functies al dan niet technici. Een VAPRO D is voor deze groep niet vereist.

VAPRO opleidingen kunnen gericht zijn op specifieke takken in de industrie. Denk bijvoorbeeld aan de chemie- of voedingsmiddelenindustrie Zoals je hebt gelezen zijn de opleidingen van verschillende niveaus. VAPRO opleidingen worden veelal ook binnen eenzelfde bedrijf gehouden waarbij het personeel intern wordt opgeleid.

Kortom:
De belangrijkste functies van een operator en machine-operator zijn het controleren van de kwaliteit van de grondstoffen en eindproducten die gebruikt worden door de machines. Het in- en afstellen van machines, het onderhouden en eventueel het ombouwen van de machines behoort o.a. tot het takenpakket.