Tandartsassistent CV en Voorbeelden

Als tandartsassistent(e) doe je veel verschillende werkzaamheden. Je ondersteunt de tandarts bij een groot deel van het werk aan de stoel en je voert zelf handelingen uit.

Je hebt veel contact met patiënten, geeft advies en voorlichting, neemt de telefoon aan en plant afspraken in. Ook ondersteun je op administratief gebied. Je moet dus een echte duizendpoot zijn binnen deze functie. Ben jij dit?

Hoe overtuig je jouw toekomstige werkgever dat je inderdaad deze duizendpoot bent? Dit begint bij een sterk CV.

Download hier onze voorbeeld CV’s, zodat jij met onze tips je eigen, professioneel CV kan maken. Laat zien dat jij de juiste assistente bent om het werk van de tandarts makkelijker te maken.

Tandartsassistent CV Voorbeelden


CV Maken


CV Maken


CV Maken

Het Tandartsassistent(e) CV Maken

De belangrijkste punten uit je CV

Laat je toekomstige werkgever merken wat voor een tandartsassistent ze voor zich hebben. Welke opleiding heb je gedaan? Wanneer heb je voor het laatst een cursus gedaan? Wat zijn jouw sterkste eigenschappen? Geef deze punten duidelijk weer in je CV.

Zorg naast deze kennis en ervaring dat jij als persoon goed naar voren komt. Hiermee onderscheid je je van andere tandartsassistenten die soortgelijke opleiding en ervaring hebben.

CV tips voor de tandartsassistente

Door het toepassen van deze tips, zorg je voor een overzichtelijk CV. De werkgever leest direct wat jij kan, wat je ervaring is en wie jij bent als persoon.

Lengte van je CV: Waarschijnlijk vind je al je studies, cursussen en werkervaring allemaal even belangrijk. Zorg hier toch voor kwaliteit boven kwantiteit en geef jezelf maximaal twee pagina’s voor je CV. Bundel werkervaring, geef een korte en krachtige beschrijving en vermeld alleen relevante informatie.

Weinig ervaring: Geef aandacht aan wat je wel hebt gedaan, zoals studie, stage en bijbanen. Wat waren je favoriete vakken en waarom, met welke doelgroepen heb je gewerkt, waar heb je het meest van geleerd?

Logische volgorde: Begin met je meest recente werkervaring en bouw dit beneden af. Hiermee krijgt je toekomstige werkgever direct overzicht van jouw carrière tot dusver.

Maak het persoonlijk: Tandartsassistenten hebben dezelfde opleiding gedaan en hebben vergelijkbare werkervaring. Hoe onderscheid je je dan van de rest?

Laat jezelf zien in je CV als persoon door persoonlijke toevoegingen zoals:

 • Doordat ik oprecht geïnteresseerd ben in mijn patiënten, krijg ik een persoonlijke band. Deze band schept vertrouwen, waardoor ik hen beter kan helpen.
 • De tandarts vind ik dat ik proactief ben en snel door heb wat er nodig is
 • Het mooiste vind ik het snelle schakelen, door oplossingsgericht en tegelijk rustig te blijven, blijven de patiënten dit ook.
 • De sfeer luchtig houden en blijven lachen is mijn kracht binnen samenwerken.

Onderdelen van je CV

Je CV bestaat uit een aantal onderdelen, zodat het overzichtelijk is voor de lezer. Neem de volgende onderdelen op in jouw CV:

Persoonlijke gegevens: Hoe en waar ben je te bereiken. Vermeld duidelijk je contactgegevens op je CV. Je naam, telefoonnummer, e-mailadres en woonplaats zijn het meest relevant.

Persoonlijk profiel: Schets een beeld van wie jij bent en wat ze van je kunnen verwachten. Geef wat steekwoorden of schrijf maximaal twee zinnen.

Werkervaring: Een korte beschrijving van je werkervaring, waarin je met tussenkopjes onderscheid maakt tussen werk, stages, bijbanen en vrijwilligerswerk. Maak een aantal ervaringen persoonlijk, zodat je goed laat zien wie jij als tandartsassistent bent.

Opleidingen: Een korte beschrijving van je opleiding en relevante cursussen. Heb je bijvoorbeeld de cursus Preventieassistente gedaan, dan heb je meer bevoegdheden en ben je interessanter voor je toekomstige werkgever.

Competenties en vaardigheden: Als tandartsassistent wil je laten zien dat je over de belangrijkste competenties en vaardigheden beschikt.

Cursussen en opleidingen: Geef een opsomming van de cursussen en opleidingen, hiermee laat je zien dat je leergierig bent en jezelf graag blijft ontwikkelen.

Verantwoordelijkheden en taken tandartsassistent

Beschrijf je verantwoordelijkheden, werkzaamheden en taken van je huidige en vorige functies als tandartsassistent. Hiermee geef je je toekomstige werkgever een goed beeld van jouw ervaring.

 • Assisteren aan de stoel
 • Afspraken plannen met patiënten
 • Agendabeheer
 • Patiënten ontvangen
 • Behandelkamer klaarzetten en schoonmaken
 • Assisteren bij implantologische behandelingen
 • Sterilisatie werkzaamheden
 • Geven van voorlichting en advies aan patiënten
 • Ondersteunen van de tandarts
 • Zelfstandig uitvoeren van poetsinstructies/ fluoride/ OPG’s maken
 • Baliewerkzaamheden

CV Maken

Vaardigheden tandartsassistent

Om goed je werk uit te voeren, heb je als tandartsassistent bepaalde vaardigheden nodig. Lees in de vacature de vaardigheden die je toekomstige werkgever het belangrijkst vindt en benoem deze in ieder geval. Ga ook in op de vaardigheden die jij belangrijk vindt, zoals deze:

 • Sterke communicatievaardigheden naar patiënten en collega’s
 • Goed luisteren om passend advies te geven
 • Stressbestendig
 • Enthousiast en positief
 • Ondersteunend

Competenties tandartsassistent CV

Laat je toekomstige werkgever zien dat je beschikt over de juiste competenties om je werk als tandartsassistent goed uit te voeren. Benoem deze op je CV, zodat het direct duidelijk is dat jij bij deze functie past. De competenties waar je als tandartsassistent over moet beschikken:

Opleidingen en tandartsassistente werkveld

Om als tandartsassistent te werken heb je de MBO-opleiding Tandartsassistent gedaan. Tijdens deze studie leer je alles over de theorie en loop je stage in de praktijk. Na deze studie gaan de meeste tandartsassistent werken voor een praktijk, centrum voor tandheelkunde of een orthodontistenpraktijk.