CV Technisch Onderwijsassistent

Technisch onderwijsassistent

Als technisch onderwijsassistent (TOA) help en begeleid je de docent bij bètavakken op de middelbare school, het MBO of het HBO. Je bereidt practica lessen voor, bedenkt met de docent nieuwe experimenten, beheert de materialen en stoffen en begeleidt studenten bij de les. Je bent veel in de weer met de leerlingen, je biedt een ondersteunende rol aan de docent en je hebt veel technische kennis. Ben jij deze duizendpoot?

Hoe overtuig je jouw toekomstige werkgever dat je inderdaad deze duizendpoot bent? Dit begint bij een sterk CV. Zie hier al onze CV Voorbeelden.

Voorbeeld CV Technisch onderwijsassistent

De belangrijkste punten uit je CV

Laat je toekomstige werkgever merken wat voor een technisch onderwijsassistent ze voor zich hebben. Welke opleiding heb je gedaan? Wanneer heb je voor het laatst een cursus gedaan? Wat zijn jouw sterkste eigenschappen? Geef deze punten duidelijk weer in je CV.

Zorg naast deze kennis en ervaring dat jij als persoon goed naar voren komt. Hiermee onderscheid je je van andere technisch onderwijsassistenten die soortgelijke opleiding en ervaring hebben.

CV tips voor de technisch onderwijsassistent

Door het toepassen van deze tips, zorg je voor een overzichtelijk CV. De werkgever leest direct wat jij kan, wat je ervaring is en wie jij bent als persoon.

Lengte van je CV: Waarschijnlijk vind je al je studies, cursussen en werkervaring allemaal even belangrijk. Zorg hier toch voor kwaliteit boven kwantiteit en geef jezelf maximaal twee pagina’s voor je CV. Bundel werkervaring, geef een korte en krachtige beschrijving en vermeld alleen relevante informatie.

Weinig ervaring: Geef aandacht aan wat je wel hebt gedaan, zoals studie, stage en bijbanen. Wat waren je favoriete vakken en waarom, met welke doelgroepen heb je gewerkt, waar heb je het meest van geleerd?

Logische volgorde: Begin met je meest recente werkervaring en bouw dit beneden af. Hiermee krijgt je toekomstige werkgever direct overzicht van jouw carrière tot dusver.

Maak het persoonlijk: Onderwijsassistenten hebben dezelfde opleiding gedaan en hebben vergelijkbare werkervaring. Hoe onderscheid je je dan van de rest? Laat jezelf zien in je CV als persoon door persoonlijke toevoegingen zoals:

 • Doordat ik oprecht geïnteresseerd ben in mijn leerlingen en goed inspeel op ieders eigen niveau, win ik snel vertrouwen
 • De docent vind ik dat ik proactief ben en snel door heb wat er nodig is
 • De sfeer luchtig houden en blijven lachen is mijn kracht binnen samenwerken
 • Ik krijg vaak het compliment dat ik creatieve en interessante experimenten bedenk

Onderdelen van je CV

Je CV bestaat uit een aantal onderdelen, zodat het overzichtelijk is voor de lezer. Neem de volgende onderdelen op in jouw CV:

Persoonlijke gegevens:
Hoe en waar ben je te bereiken. Vermeld duidelijk je contactgegevens op je CV. Je naam, telefoonnummer, e-mailadres en woonplaats zijn het meest relevant.

Persoonlijk profiel:
Schets een beeld van wie jij bent en wat ze van je kunnen verwachten. Geef wat steekwoorden of schrijf maximaal twee zinnen.

Werkervaring:
Een korte beschrijving van je werkervaring, waarin je met tussenkopjes onderscheid maakt tussen werk, stages, bijbanen en vrijwilligerswerk. Maak een aantal ervaringen persoonlijk, zodat je goed laat zien wie jij als technisch onderwijsassistent bent.

Opleidingen:
Een korte beschrijving van je opleiding en relevante cursussen. Heb je bijvoorbeeld een cursus over gedaan over samenwerken met 15-jarigen, benoem dit dan ook expliciet. Dit geeft je een voordeel op de andere kandidaten.

Competenties en vaardigheden:
Als technisch onderwijsassistent wil je laten zien dat je over de belangrijkste competenties en vaardigheden beschikt.

Cursussen en opleidingen:
Geef een opsomming van de cursussen en opleidingen, hiermee laat je zien dat je leergierig bent en jezelf graag blijft ontwikkelen.

Verantwoordelijkheden en taken technisch onderwijsassistent

Beschrijf je verantwoordelijkheden, werkzaamheden en taken van je huidige en vorige functies als technisch onderwijsassistent. Hiermee geef je je toekomstige werkgever een goed beeld van jouw ervaring.

 • Docenten ondersteunen bij de praktijklessen natuurkunde, scheikunde en biologie
 • Begeleiden van leerlingen op het gebied van veiligheid
 • Voorraadbeheer van materialen die gebruikt worden tijdens de lessen
 • Het bestellen van materialen
 • Logistieke werkzaamheden zoals het bevoorraden van diverse vaklokalen en de bijbehorende magazijnen
 • Uitvoeren van (kleine) reparaties van materialen
 • Onderhoud van de lokalen en werkplaatsen
 • Verantwoordelijk voor de veiligheid en het overzicht op werkplaatsuren
 • Leerlingen begeleiden bij profielwerkstukken, presentaties en open onderzoeken
 • Assisteren bij het samenstellen en afnemen van toetsen
 • Mede verzorgen van de praktijkinstructie voor natuur- en scheikunde in de onder- en bovenbouw
 • Begeleiding bieden bij de practica op individuele basis
 • Zorgdragen voor het beheer en onderhoud van de practicumlokalen, apparatuur, chemicaliën, applicaties, organismen en gereedschappen
 • Creatief zijn in het helpen en bedenken van de lessen.
 • Voorbereidingen van de lessen uitvoeren
 • Vragen van de leerlingen beantwoorden
 • Ontwikkelen van nieuwe practica en het uittesten daarvan

Vaardigheden technisch onderwijsassistent

Om goed je werk uit te voeren, heb je als technisch onderwijsassistent bepaalde vaardigheden nodig. Lees in de vacature de vaardigheden die je toekomstige werkgever het belangrijkst vindt en benoem deze in ieder geval. Ga ook in op de vaardigheden die jij belangrijk vindt, zoals:

 • Sterke communicatievaardigheden naar docenten en leerlingen
 • Goed luisteren om de leerlingen goed te kunnen begeleiden
 • Proactief om de docent goed te ondersteunen
 • Stressbestendig
 • Enthousiast en positief
 • Creatief en technisch onderlegd

Competenties technisch onderwijsassistent

Laat je toekomstige werkgever zien dat je beschikt over de juiste competenties om je werk als technisch onderwijsassistent goed uit te voeren. Benoem deze op je CV, zodat het direct duidelijk is dat jij bij deze functie past. De competenties waar je als technisch onderwijsassistent over moet beschikken:

VriendelijkBetrouwbaarInitiatiefrijk
VerantwoordelijkFlexibelOndersteunend
NauwkeurigSamenwerkenPersoonlijk
ProfessioneelZelfstandigGestructureerd

Opleidingen en werkveld technisch onderwijsassistent

Om als technisch onderwijsassistent te werken heb je de MBO-opleiding technisch onderwijsassistent (TOA) gedaan. Met deze opleiding kun je zowel op de middelbare school als op het MBO en het HBO werken. Je kan ook door verschillende certificaten te behalen bevoegd zijn om als technisch onderwijsassistent te werken.

De meeste technische onderwijsassistenten werken op de middelbare school en ondersteunen bij scheikunde, natuurkunde en biologie. Het komt ook voor dat MBO- en HBO-opleidingen met TOA’s werken.

Voorbeeld CV Technisch onderwijsassistent

Voorbeeld CV – Technisch_onderwijsassistent (11)

Voorbeeld CV – Technisch_onderwijsassistent (10)

Voorbeeld CV – Technisch_onderwijsassistent (9)

Voorbeeld CV – Technisch_onderwijsassistent (8)

Voorbeeld CV – Technisch_onderwijsassistent (7)

Voorbeeld CV – Technisch_onderwijsassistent (6)

Voorbeeld CV – Technisch_onderwijsassistent (5)

Voorbeeld CV – Technisch_onderwijsassistent (4)

Voorbeeld CV – Technisch_onderwijsassistent (3)

Voorbeeld CV – Technisch_onderwijsassistent (2)

Voorbeeld CV – Technisch_onderwijsassistent (1)

Voorbeeld CV – Technisch_onderwijsassistent (0)