Het Curriculum Vitae maken

Wat is een CV?

Definitie Curriculum Vitae:
Het Curriculum Vitae, (meervoud: curricula vitae) betekent letterlijk “levensloop” in het Latijn, kortweg cv. Hierin staat wie je bent en wat je kwaliteiten zijn.

Het curriculum vitae is jouw persoonlijke visitekaartje naar werkgevers. Het CV geeft duidelijk en overzichtelijk weer wat je kwaliteiten en ervaringen zijn. Ook horen interesses en vaardigheden die je hebt op het CV. Om boven de menigte uit komen, wil je weten wat juist wel en niet op een cv hoort. Overzicht en duidelijkheid is dus belangrijk, zeker voor de eerste indruk.

CV Voorbeelden

Chronologisch CV

CV Voorbeeld 2020 chronologisch

Alle Wordt versies:
> CV-Voorbeeld-2020.docx

Vaardigheden CV

chronologisch cv voorbeeld word

Alle Wordt versies:
> CV-Voorbeeld-2018.docx

Combinatie CV

Alle Wordt versies:
> Combinatie CV.docx

Vaardigheden CV

Functioneel Voorbeeld CV Sjabloon

Voorbeeld met Profiel

Voorbeeld CV Functie Juridisch Medewerker

Voorbeeld met Profiel

CV Voorbeeld Human Resource Medewerker

Het CV Maken

Wat staat er op het CV?

Een standaard-cv, geeft de inhoud in omgekeerde chronologische volgorde weer. Om alle informatie over jouw werkgeschiedenis duidelijk op het cv te zetten, gebruik je de onderstaande onderdelen.

Het is CV in zijn algemeenheid CV niet gebonden aan vaste en/of officiële standaarden. Onderstaande onderdelen zijn gangbaar en worden verwacht, al dan niet als optioneel aangemerkt. Cv-onderdelen zoals profielfoto, stages, vrijwilligerswerk, referenties en hobbies zijn mogelijk aanvullingen, maar beschouwen wij niet-essentieel.

 1. Persoonlijke gegevens
 2. Cv foto*
 3. Persoonlijk profiel*
 4. Werkervaring
 5. Opleidingen
 6. Cursussen en Trainingen
 7. Nevenwerkzaamheden*
 8. Hobbies en interesses*
 9. Referenties*
 10. Vaardigheden en Competenties

1. Persoonlijke gegevens

 • Je voor- en achternaam
 • Geboortedatum
 • Nationaliteit
 • Adres en woonplaats
 • Telefoonnummer
 • E-mailadres
 • Rijbewijs (indien relevant)

2. CV Foto (optioneel)

Jezelf op het cv zetten met een foto is steeds gebruikelijker. Het achterwege laten van een foto is dan ook geen probleem. Een foto helpt de lezer van het cv te laten zien met wie ze te maken hebben. Een foto dient dus gepast te zijn, met professionele uitstraling. Deze uitstraling krijt je door gepaste kleding, een neutrale achtergrond, een lichte glimlach en een goed belichtte foto.

3. Persoonlijk profiel (optioneel)

Dit onderdeel is optioneel en kan je eenvoudig op specifieke vacatures afstemmen. Het persoonlijk profiel gebruik je om kort een introductie te geven aan de lezer om samengevat te melden wie je bent, wat gedaan hebt en waar je naartoe wilt met werk. Gebruik niet meer dan een regel of 4-5.

4. Werkervaring

Vermeld relevante ervaringen voor de vacature waarop je solliciteert. Je noteert hier je meest recente ervaring bovenaan en werkt terug in de tijd. Denk aan banen, stages en nevenactiviteiten. Voor iedere organisatie vermeld je:

 • Data van je werknemerschap (jaar & maand)
 • Bedrijfsnaam en vestigingsplaats
 • De Functietitel
 • Beschrijving van taken en verantwoordelijkheden

De algemene regel is dat iedere werkervaring tussen de 3-5 bulletpoints heeft voor je hoofdzakelijke taken én prestaties.


Tips: Werk je momenteel nog voor een bedrijf of instelling, vermeld dan alleen ‘[maand], [jaar] – heden’ bij de data.

Heb je weinig werkervaring? Vermeld dan juist bijbaantjes en stages. Hoe minder ervaring, des te uitgebreider je kunt schrijven over je ervaringen. Zie het voorbeeld hieronder. Zo krijgt je cv meer vorm en inhoud.

Uitgebreid:

 1. Beschrijf in een enkele zinnen wat je functie inhield en welke werkzaamheden gedaan hebt.
 2. Beschrijf je verschillende taken & verantwoordelijkheden van die functie
 3. Waar mogelijk onderbouw je jouw werkzaamheden met cijfers om je prestaties te onderschrijven.

Voorbeeld:

werkervaring op cv vermelden voorbeeld

5. Opleidingen

Noteer je studies en opleidingen. Net als bij je werkervaring staat de laatste opleiding bovenaan.

Als starter op de arbeidsmarkt kun je het onderdeel Opleidingen boven het kopje Werkervaring, indien je relevante ervaring nog ontbreekt. Geen starter? Dan volgt Opleidingen na Werkervaring.

Noteer:

 • De periode waarin studie heeft plaatsgevonden (maand, jaar)
 • Naam instelling en plaats
 • Vermeld of de studie of opleiding is afgerond

6. Cursussen & Trainingen (optioneel)

Cursussen kunnen een waardevolle toevoeging zijn naast je ervaring en opleidingen. Met gevolgde cursussen en trainingen laat je zien dat je je kennis recent houdt en uitbreid.

Noteer per gevolgde cursus de datum, naam van de instelling en welk diploma of certificaat behaald is.

cursussen op het cv vermelden voorbeeld

7. Nevenwerkzaamheden (optioneel)

Nevenactiviteiten kunnen van toegevoegde waarde zijn op je cv. Vrije tijd activiteiten zeggen veel op je persoonlijke interesse. Daarnaast geven ze ook je kwaliteiten en ervaring aan die je opdoet in deze activiteiten. Overweeg per activiteit welk signaal je hiermee wilt afgeven.

Noteer de activiteiten die die relevant zijn voor je baan. Zoals:

 • Voorzitterschap van een vereniging
 • Je bent lid van een bestuur
 • Trainer van een sportteam
 • Je bent reservemilitair
 • Vrijwilligerswerk

8. Hobby’s en interesses (optioneel)

Interesses en hobby’s op je cv vermelden is niet noodzakelijk. Het juist wel vermelden van je hobby’s en interesses stelt je in staat op een completer en positief beeld van jezelf te geven. Naast eisen van een functie, kom je doorgaans terecht bij nieuwe collega’s. Jij kunt jezelf hier op persoonlijk vlak goed aanbevelen.

 • Dit gedeelte laat zien je dat je een welgevormd mens bent die anderen graag willen leren kennen en mee willen samenwerken. (Doe je bijvoorbeeld aan teamsport, ben je creatief bezig of laat je zien dat je anderen graag belangeloos helpt?)
 • Werkgevers gebruiken dit onderdeel vaak om het ijs te breken in het begin van een interview.
 • Gewone interesse kun je beter niet vermelden (middagdutjes, Netflixen, verzamelingen etc.). Het gaat hier om hobby’s die je vermeld die jouw helpen om als persoon te groeien.
 • Dit cv onderdeel is optioneel. Als het lastig is om met interesses te komen, of je cv is al te lang, is weglaten geen probleem.

9. Referenties

Zijn vorige werkgevers of leidinggevende over je te spreken? Vraag dan of ze jouw referent willen zijn. Noem nooit zomaar iemand als referent als je die persoon daar niet om hebt gevraagd.

Schrijf nooit de naam en het telefoonnummer van de referent op het cv. Schrijft altijd ‘referentie op aanvraag’ wanneer je deze beschikbaar hebt. Zo kun je aangeven aan je referenten dat zij gebeld kunnen worden wanneer om deze gegevens wordt gevraagd door een potentiële werkgever.
Vermeld dan:

Referentie aanwezig op aanvraag

Waar referenties vermelden?

Bij het besluit om referenties wel direct te vermelden, is het handig de volgende gegevens te verwerken in een alinea, of regel aansluitend op het toegepaste onderdeel waarover de referent dient.

Dhr. J. de Haan
Telefoon: 010-2657865
Privé: 06-64550675
[functie] uitgeverij De Rotterdamse Pers, Rotterdam

10. Competenties en Vaardigheden

Recruiter en werkgevers zoeken naar kandidaten met aantoonbare vaardigheden en competenties. Een lange lijst aan vaardigheden, maakt geen sterke indruk. Kies je competenties zorgvuldig uit en pas ze aan op de functies waarop je solliciteert.

Wat is het verschil tussen competenties en vaardigheden?

Het is makkelijk om vaardigheden en competenties met elkaar te verwarren. Vaardigheden zijn dingen die je goed kunt. Je bent bijvoorbeeld heel vaardig in de Duitse taal, of met Microsoft Excel.

Een competentie is zichtbaar gedrag, een kwaliteit, een persoonlijke eigenschap. Bijvoorbeeld ‘oog voor detail’ of ‘creatief’. Zowel vaardigheden als competenties horen thuis op je curriculum vitae, maar wel onder een ander kopje. Nu eerst over vaardigheden:

Vaardigheden voorbeelden

Adobe PhotoshopBuitenlandse talen
BoekhoudenMicrosoft Excel
ProgrammerenSpreken voor publiek
Data analysePlannen
Microsoft PowerPointLassen
OrganiserenHTML/CSS
NetwerkbeheerSEO & SEM
OntwerpenSoftware Ontwikkeling
SAP, Oracle etcMicrosoft Office
Competentie voorbeelden
InspirerenSamenwerken
DisciplineAmbitieus
Gestructureerd werkenFlexibiliteit
Resultaatgericht werkenStressbestendig
OplossingsgerichtOndernemend
SociaalCollegiaal
CommunicerenPresteren
AnalyserenKlantgericht
RisicobewustOndersteunend
VeerkrachtigDiplomatiek
CreativiteitDelegeren
PlannenTaakgericht
InnoverenBetrouwbaarheid
PresenterenMotiverend
Culturen bewustToewijding

Vaardigheden CV

Is een cv format dat je ervaringen ordent op gebaseerd op je vaardigheden en kwalificaties. Sinds het format de nadruk sterk ligt op kwalificaties, is het vaardigheden cv meer geschikt voor diegene die expert zijn in zijn of haar gebied.

Een perfect format voor technici, experts en wisselaars van carrière richting (en daardoor minder directe werkervaring hebben). Het legt direct de aandacht op je vaardigheden. Naast carrière switchers en technici is het vaardigheden cv ook aan te raden voor de creatieve beroepsgroepen.

Het vaardigheden cv bestaat uit minimaal de volgende onderdelen:

– Persoonlijke gegevens
– Vaardigheden en Competenties
– Prestaties
– Opleidingen & Cursussen

Schrijf gebaseerd op de vacaturetekst

Een tactiek om je cv werkervaringsectie verder te verbeteren, is om deze te maken met een specifieke vacature (droomjob!) als doel. Zoek de kern (werk)woorden en vaktermen binnen de advertentie, waarna je deze tactisch door je cv verspreid verwerkt.

Dit is een subtiele manier om de juiste snaar de raken bij de recruiter of werkgever.

Het volgende voorbeeld is van een Online Marketeer vacature (groen onderstreept voor werkwoorden en blauw voor de zelfstandige naamwoorden en vaardigheden) van LinkedIn:

vacaturetekst werkwoorden en znw onderstreept

Voor de ambitieuze marketing specialist, zijn er veel taalkenmerken verspreid door de vacaturetekst. Het is aan de werkzoekende deze tactisch in het curriculum vitae te verwerken.

Met de bovenstaande vacaturetekst hebben we drie voorbeeld bulletpoints gemaakt, voor een kandidaat met +- een jaar relevante ervaring.

Minder wisselende ervaring, maar veel taken en verantwoordelijkheden? > meer bulletpoints.

3 Voorbeeld taken & verantwoordelijkheden met bullet points (gebaseerd op de vacaturetekst)

De onderstaande voorbeelden laten zien hoe je kernwoorden (werkwoorden, zelfstandige naamwoorden en vaardigheden) die je in de vacature aantreft, strategisch in je ervaring kunt verwerken:

BlueParrot Marketing, Breda
mei 2017 – augustus 2018

Tip: Wanneer je CV klaar is, vergeet dan niet ook een passende sollicitatiebrief te schrijven. Download sterke voorbeeld sollicitatiebrieven om te beginnen,

Voordat we ingaan op welke gegevens je moet vermelden op je cv, het belangrijk is dat de informatie je vermeldt grotendeels afhangt van de cv lay-out die je kiest. Dat wetende, is onderstaand een algemene curriculum vitae regel over welke informatie een cv vereist en in welke volgorde je die opschrijft.

Format 1: Chronologisch CV

Is het meest traditioneel en gebruikte format (90%) en zul je vaak tegenkomen. Het rangschikt je (werk-)ervaringen naar volgorde van tijd (van terug in de tijd werk je naar het heden), vaak direct gevolgd door het kopje genoten opleidingen. Dit format is een veilige keuze voor iedere sector. Chronologische cv lay-outs zijn over het zeer flexibel als het gaat om inhoud indeling. Het cv format voor ieder niveau aan ervaring.
 

chronologisch cv voorbeeld word

Wel:

– Verticale carrière voortgang laten zien
– Baan in een vergelijkbaar gebied
– Weergeven van carrière mobiliteit

Niet:

– Bij grote gaten in je werkgeschiedenis
– Voor het wisselen van carrière
– Vaak wisselen van baan

Format 2: Vaardigheden CV

competentie cv voorbeeld

Gebruiken:

– Gaten in de werkgeschiedenis
– Wissel van carrière gebied
– Om specifieke kwalificaties te belichten

Niet gebruiken

– Benadrukken carrière mobiliteit
– Als starter zonder ervaring
– Zonder bezit specifieke vaardigheden & competenties

Format 3: Combinatie CV

Het combinatie cv is een mix van het chronologisch en vaardigheden cv. Let op de lengte van het cv bij deze keuze; deze wordt al snel erg lang.

Gebruiken:

– Om de nadruk te leggen op een ontwikkelde set vaardigheden in een carrière gebied
– Bij het wisselen van carrièrepad
– Wanneer je expert op het gebied waarin je solliciteert.

Niet gebruiken:

– Om de nadruk te leggen op opleidingen
– Met een tekort aan ervaring
– Beginnend als starter

Instructie video over het CV Maken

Een CV foto

Een goede, nette foto kan goed staan. Een foto zal alleen goed staan als de foto zelf ook goed is gemaakt.

 • Gebruik een foto met een neutrale achtergrond (een witte/getinte muur).
 • Zorg dat je nette kleding aan hebt en er vrolijk uitziet op de foto. Heel belangrijk is dat je goed daglicht gebruikt. Het beste is het licht van voren op je te hebben. Dit zorgt er ook voor je geen schaduwen krijgt in je gezicht.
 • Zorg ook dat je je prettig voelt bij het maken van de foto. Maak genoeg foto’s, zodat je de beste kunt kiezen.

Jouw online profiel

Google op de termen waar jij denkt mee gevonden te worden door een recruiter. Bevalt het wat je ziet? Wordt je bewust van het beeld dat een werkgever van jou kan krijgen. Wat is er op LinkedIn, Sociale Media en andere uitingen op het internet over jou te vinden? Zet het juiste plaatje neer voordat je iemand ontmoet bij het sollicitatiegesprek. Zijn de minder gepaste foto’s publiekelijk zichtbaar?

Voordat je klaar bent

 • Controleer goed of je persoonlijke gegevens kloppen. Staat je huisnummer, geboorte datum en ook je e-mail adres goed vermeld? Afhankelijk waarvoor je solliciteert is het email adres dat je gebruikt ook belangrijk. In formele omgevingen staat een hotmail adres minder professioneel.
 • Gebruik bij voorkeur je volledige naam (voornaam.achternaam@gmail.com). Heb je dit niet? Doe dit dan. Samen met een goede foto kun je hier jaren profijt van hebben. Laat automatisch alle email van je nieuwe email adres doorsturen naar je huidige email.
 • Controleer op spelling: Niets staat zo slordig als spellingfouten op je cv. Vaak lees je zelf over fouten heen; laat je cv door iemand anders nalezen + gebruik een gratis spellingchecker voor je cv.
 • Jouw curriculum vitae is je visitekaartje. Een recruiter of werkgever leest altijd eerst je cv en dan pas je brief.

CV versturen als Docx of pdf-bestand?

Wanneer je aan je curriculum vitae af is, sla je hem altijd op als Docx bestand. Vanuit dit type bestand kun je handig en overal werken. Versturen van je cv doe je altijd als .pdf bestand. Zo ziet de ontvanger het cv precies zoals jij het hebt verstuurd.

Volledig Gratis CV tools en handige bronnen: