De Sollicitatiebrief schrijven

Sollicitatiebrief Symbool

Een sollicitatiebrief is na het cv, de eerste indruk die je op een recruiter maakt. Je wilt ermee laten zien dat jij de meest geschikte kandidaat voor de functie bent en naar aanleiding daarvan uitgenodigd worden voor een sollicitatiegesprek. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een gerichte of open sollicitatiebrief.

Hoe je deze goed en overtuigend schrijft laten we je hier nu zien.

Voorbereiding sollicitatiebrief

Een goede voorbereiding is het halve werk, ook voor wat betreft het schrijven van een sollicitatiebrief/motivatiebrief. Lees van tevoren de vacature goed door. Zo weet je exact wat de functie inhoudt en ken je de kwaliteiten en eigenschappen waarnaar de werkgever op zoek is.

Verwerk de opleiding en ervaring die in gevraagd wordt zo goed mogelijk in je sollicitatiebrief. Daarnaast is het fijn om te weten bij wat voor een organisatie je terechtkomt wanneer je op de functie solliciteert.

Google het bedrijf en probeer mensen te spreken die de organisatie of zelfs de contactpersoon achter de vacature kennen. Dit is meteen een mooi moment om een goede indruk achter te laten.

Gerichte sollicitatiebrief

Het eerste onderdeel van een sollicitatie bestaat uit een sollicitatiebrief voorzien van curriculum vitae, met andere woorden het cv. Deze schriftelijke sollicitatie dient als eerste selectiemethode voor de recruiter of werkgever. Met je sollicitatiebrief en je cv dien je je te onderscheiden van andere kandidaten. Om je daarbij te helpen lichten we in dit artikel een gerichte sollicitatiebrief toe.

Open sollicitatiebrief

Wanneer je graag voor een bepaald bedrijf wilt werken waar momenteel geen vacatures beschikbaar zijn, dan kun je een open sollicitatiebrief insturen. De inhoud van een dergelijke open brief verschilt niet veel van die van een gerichte sollicitatiebrief.

In plaats van je kennis en vaardigheden te benadrukken die bij de functie passen, benadruk je nu jouw oprechte interesse in het bedrijf en de bedrijfscultuur. In je brief laat je duidelijk merken waarom jij als werknemer een goede aanwinst voor het bedrijf zou zijn.

Sollicitatiebrief Voorbeelden

Download hier je sollicitatiebrief voorbeeld of kijk voor meer: voorbeeld sollicitatiebrieven in Word.

Opbouw sollicitatiebrief

In je sollicitatiebrief is het natuurlijk niet de bedoeling dat je de inhoud van jouw cv nog eens herhaalt. Maar wat is dan wel een goede motivatiebrief? We helpen je door de opbouw van een sollicitatiebrief duidelijk onder elkaar te zetten.

Door deze indeling erbij te pakken wanneer je jouw brief gaat schrijven, weet je wat je kunt vermelden en vergeet je geen belangrijke informatie. We nemen de opbouw stap voor stap met je door:

Inleiding

In de inleiding beschrijf je waar je de vacature bent tegengekomen en laat je duidelijk je enthousiasme daarover merken. Geef aan dat je wilt solliciteren naar de functie. Bel van te voren naar de organisatie en vraag naar de huidige status van de open positie en naar meer informatie over het bedrijf. Benoem de persoon waarmee je gesproken hebt vervolgens in de inleiding.

Motivatie

Geef hier aan waarom jij een aanwinst bent voor het bedrijf. Laat duidelijk merken wat jij te bieden hebt dat aansluit op de functie. Geef aan dat je begrijpt waar het bedrijf naar op zoek is in een werknemer en dat jij deze leegte vult met jouw vaardigheden en kennis.

Geef nieuwe informatie naast wat al in je cv vermeld staat. Ga bijvoorbeeld dieper in op de functieomschrijving, gebruik informatie die je in het dit telefoongesprek hebt ingewonnen, of informatie die je via derden hebt verkregen.

Match

Licht twee relevante eigenschappen die in je cv staan uit, om aan te tonen dat jij de geschikte match voor de functie bent. Dit sluit aan op je motivatie in de eerdere alinea. Benadruk deze eigenschappen met voorbeelden uit het verleden of uit je cv.

Probeer de informatie uit je cv niet te herhalen, maar bied liever nieuwe informatie over jezelf aan.

Afsluiting

De afsluiting van je sollicitatiebrief houd je het best beknopt en komt al gauw neer op een formele afsluiting. Het is heel belangrijk om aan te geven dat je graag uitgenodigd wordt voor een persoonlijk gesprek om je brief en cv toe te lichten.

Maak gebruik van actieve (‘Graag stel ik mij verder voor in een persoonlijk gesprek’) in plaats van passieve taal (‘Ik hoop dat ik op gesprek mag komen’).

Analyse & Voorbeeld sollicitatiebrief

Adres: Je eigen adres en e-mailadres

Vincent de Kort

Straatnaam 52

1073 LP Amsterdam

emailnaam@hotmail.com

Adres werkgever en datum van opstellen

Janssen & Co Advocaten

T.a.v. de heer Janssen

Straatnaam 18

2595 AA Den Haag

Amsterdam, 16 oktober 2018

Onderwerp in een wat groter lettertype: To-the-point

Onderwerp: Sollicitatie HR Officer

Aanhef

Geachte heer Janssen,

Inleiding: Enthousiast begin met aanleiding tot solliciteren

Op Indeed kwam ik de vacature voor HR Officer bij Janssen & Co Advocaten tegen. Van uw medewerker Mathilde de Jong heb ik telefonisch vernomen dat deze positie bij uw gerenommeerde bedrijf nog niet is vervuld. Na een gedegen opleiding heb ik een jarenlange ervaring als HR Assistent en later als HR Officer opgedaan. De functie bij Janssen & Co Advocaten is niet alleen relevant, maar spreekt mij ook enorm aan en ik solliciteer dan ook graag op deze vacature.

Motivatie: Waarom je deze baan graag wilt bemachtigen

Voor de functie van HR Officer geeft u aan op zoek te zijn naar een gekwalificeerde kandidaat met minstens 5 jaar ervaring als HR Officer of in een vergelijkbare functie. Zoals u in mijn cv kunt zien voldoe ik aan deze eisen en in mijn baan als HR Officer bij Travel B.V. ben ik bovendien op internationaal niveau werkzaam geweest. Ik ben erg enthousiast over uw bedrijf en heb in mijn telefoongesprek met mevrouw de Jong vernomen dat het werknemersbestand van vergelijkbare grootte is als van het bedrijf waar ik mijn vorige functie bekleedde. De dynamiek van een dergelijk bedrijf is mij erg goed bevallen. Bovendien spreekt uw werknemersbeleid dat ik op de website van het bedrijf ben tegengekomen, mij persoonlijk erg aan.

Match: Waarom jij geschikt bent voor de functie

Zoals u in mijn cv al gezien hebt, heb ik ruim 8 jaar ervaring als HR Officer bij Travel B.V. Na een reorganisatie heb ik mijn werk daar helaas op moeten geven. Mijn vorige werkgevers zullen echter graag bevestigen dat ik met aandacht en gevoel een goede verstandhouding met de werknemers daar onderhouden heb.

Afsluiting: kort en krachtig

Om bovenstaande feiten toe te lichten en omdat mijn vaardigheden zoals u ziet uitstekend op de functie aansluiten, word ik graag uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. Ik zie ernaar uit van u te horen.

Met vriendelijke groet,

(Handtekening)

Vincent de Kort

Bijlage: cv

Competenties

Door je competenties in je sollicitatiebrief te vermelden, geef je weer welke vermogens je hebt die inzicht, vaardigheid, kennis en een correcte houding vereisen. Deze vermogens helpen je bij het bereiken van doelen in concrete werksituaties en dit zijn vaardigheden die je door ervaring hebt geleerd.

Met competenties kan een werkgever bepalen of je de juiste persoon bent voor de functie en of je geschikt bent om te werken binnen het bedrijf. Werkgevers willen niet langer weten wat je kent, maar wat je kunt. Door deze competenties in je sollicitatiebrief te verwerken heb je de kans om de punten waarin jij als werknemer uitblinkt te benadrukken en erop in te gaan.

Voorbeelden van competenties zijn assertiviteit, betrokkenheid, collegialiteit, initiatief, netwerken en omgaan met werkdruk.

Sollicitatietips

Vervolgens komen we op het punt waarop je jouw sollicitatiebrief analyseert. Hieronder staan een aantal voorbeelden van punten die een werkgever graag terugziet in je sollicitatiebrief. Probeer dus zoveel mogelijk, zo niet alle punten terug te laten komen in je brief.

  • Een duidelijke motivatie en ambitie
  • Kort en krachtige taal voor een goede leesbaarheid
  • Je meest relevante competenties voor de functie
  • Een toon die past bij de functie waarop je solliciteert
  • Eerlijkheid en dus correspondentie van feiten met bijvoorbeeld je LinkedIn profiel

En dan zijn er natuurlijk de punten die je beter achterwege kunt laten:

  • Clichés of standaardzinnen
  • De eerste zin met ‘ik’ beginnen, of teveel zinnen met ‘ik’ beginnen.
  • Gebruik van afkortingen
  • Type- en spelfouten
  • Herhalen van alle informatie uit je cv

Laat je sollicitatiebrief nadat je deze zelf gecontroleerd hebt ook nakijken door iemand anders. Deze kan je wijzen op zinnen die niet prettig lopen, ontbrekende informatie, of spelfouten waar je zelf overheen gelezen hebt.


Veelgestelde Sollicitatiebrief Vragen

Wat is een Sollicitatiebrief?

Een sollicitatiebrief is een document dat u samen met uw cv opstuurt wanneer u solliciteert naar een baan. In de sollicitatiebrief vertel je de werkgever wie je bent en waarom je goed bij de baan zou passen. Hij geeft je ook de kans om je relevante werkervaring of vaardigheden te vermelden.

Een open sollicitatiebrief is een brief die niet gericht is aan een specifieke persoon of vacature. Dit type sollicitatiebrief kan gebruikt worden wanneer je voor meerdere jobs solliciteert of wanneer je geen specifieke job in gedachten hebt.

Aan wie stuur je je sollicitatiebrief?

Het is belangrijk om na te gaan aan wie je de brief schrijft. Vaak staat het in de vacaturetekst: ‘Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ramon Jansen.’ of
Als je deze informatie niet kunt vinden, bel dan het bedrijf of de organisatie en vraag naar de persoon aan wie je de sollicitatie kunt sturen.

Welke aanhef in je sollicitatiebrief?

Doorgaans heb je keuze uit 2 soorten aanhef. Namelijk de formele aanhef met ‘Geachte’ of de informele met ‘Beste’.

Hoeveel witregels?

Je maakt enkele witregels, gebruikelijk is twee. Plaats aan de rechterkant van de brief je woonplaats en datum van schrijven. Na weer een witregel schrijf je “Betreft: sollicitatie X”.

Een volgende witregel en je schrijft “Geachte heer Jansen”, “Geachte mevrouw Pieters”.

Welke lettergrootte en lettertype in je bief?

De juiste grootte hangt af van het lettertype dat je gebruikt. We hebben geen standaard aanbeveling voor lettergrootte, dus je zult zelf moeten beoordelen wat er het beste uitziet. Houd in gedachten dat je tekst leesbaar moet zijn. Hier is een richtlijn voor enkele van de meest populaire lettertypen.

Fijn, leesbare lettergroottes:
Calibri – 12
Verdana – 10,5
Cambria – 12
Times New Roman – 11
Arial – 11

Hoeveel woorden gebruik je in je sollicitatiebrief?

De standaardlengte voor een motivatiebrief is meestal 250 tot 400 woorden. Dit is geen korte sollicitatiebrief meer, maar een echte brief waarin je uitgebreid je kwaliteiten opsomt.

Hoeveel alinea’s in je sollicitatiebrief?

Er is geen vast aantal alinea’s voor een sollicitatiebrief, aangezien de inhoud zal variëren naargelang de functie en het bedrijf. Over het algemeen wordt echter aanbevolen om de brief beknopt en to the point te houden, dus streef naar drie tot maximaal vijf alinea’s en maximaal één pagina.

Wat is een goede openingszin?

Als je op zoek bent naar een goede openingszin voor je sollicitatiebrief, zijn er een paar voorbeelden die je kunt gebruiken. Ten eerste kun je proberen creatief te zijn en iets te verzinnen dat de aandacht van de lezer trekt. Een andere optie is om in de openingszin gewoon aan te geven wat je doel van je brief is. Wat je ook doet, zorg ervoor dat je openingszin sterk en beknopt is, zodat hij een goede indruk maakt op de lezer.

Wat is het verschil tussen een sollicitatiebrief en een motivatiebrief?

Een motivatiebrief gaat meer in op de waaromvraag. Ook in een sollicitatiebrief beantwoord je deze vraag, maar minder uitgebreid. In een sollicitatiebrief geef je vooral een toelichting op je cv. Waar je gewerkt hebt, wat je hebt gestudeerd en waar je goed in bent. In een motivatiebrief laat je meer zien van jezelf, wie je bent, wat je ambities zijn en waarom jij vindt dat de baan goed bij jou past.

Wat hoort er niet in een sollicitatiebrief?

Er zijn een paar dingen die je beter niet in je sollicitatiebrief kunt zetten. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je je e-mailadres niet vermeldt – dit is onprofessioneel en zal je sollicitatie om de verkeerde redenen doen opvallen. Ten tweede, vermijd taal- en tikfouten. Goed je brief goed nalezen, door jezelf en anderen voordat je hem verstuurt. Tot slot: vermeld geen dingen die niet relevant zijn voor de baan waarvoor je solliciteert – houd je brief doelgericht en professioneel.

Wel of geen sollicitatiebrief?

Sollicitatiebrief of niet? Het antwoord is meestal “ja”. Een cv en een sollicitatiebrief zijn meestal beide vereist om voor een baan in aanmerking te komen. Er zijn echter enkele uitzonderingen. Voor sommige banen is bijvoorbeeld alleen het cv maken nodig, terwijl voor andere banen geen cv nodig is. Als je niet zeker weet of je wel of niet op een bepaalde baan of bijbaan moet solliciteren, kun je het beste het zekere voor het onzekere nemen en zowel een cv als een sollicitatiebrief sturen. Dit geeft u de beste kans om voor de functie in aanmerking te komen.

Wat is belangrijker, je cv of je brief?

Er is geen definitief antwoord op deze vraag omdat het afhangt van de specifieke baan en het bedrijf waar je solliciteert. In het algemeen is je cv het belangrijkste document bij het solliciteren naar een baan, omdat het een gedetailleerd overzicht geeft van je werkervaring en vaardigheden.

In sommige gevallen kan een begeleidende brief echter net zo belangrijk zijn als je cv. Als je bijvoorbeeld solliciteert naar een baan waarvoor uitstekende schriftelijke communicatievaardigheden vereist zijn, dan kan uw brief zwaarder wegen dan uw cv. Uiteindelijk is het belangrijk om zowel je cv als je brief af te stemmen op de specifieke baan waarvoor je solliciteert, om jezelf de beste kans te geven geselecteerd te worden voor een sollicitatiegesprek.