De Tien Belangrijkste Sollicitatietips

De beste manier om jouw droombaan te vinden verandert met de tijd. De arbeidsmarkt beweegt net zoals jouw ideale baan waarvan de beschrijving ook veranderd. Wat echter wel hetzelfde blijft, is het sollicitatiegesprek – Jouw kans om jezelf te verkopen voor de baan!

De eerste dertig seconden zijn het belangrijkste bij je sollicitatie. Wil je dus boven de rest uit springen is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten.

Wees gerust, haast iedereen die dit succesvol doet, heeft zich eerst goed voorbereid, heeft geoefend en is daarna pas het sollicitatiegesprek aan te gaan.

10 tips voor een succesvol sollicitatiegesprek:

1. De eerste indruk is belangrijk

Beeld van onder hoe twee handen worden geschut tussen man en vrouw

Begroet je interviewers met een glimlach en geef ze een goede hand. Prettig oogcontact is hierbij belangrijk. Wanneer je wordt opgehaald bij de receptie om naar de sollicitatie ruimte te gaan, is het goed een eenvoudig praatje te houden. Het eigenlijk verkopen van jezelf gebeurt hier namelijk al. Je laat vanaf het begin al een indruk achter bij je wellicht toekomstige werkgever! Een positieve kijk op jouw voordat het gesprek werkelijk begint, is perfect voor jouw kansen.

2. Wees voorbereid

Voordat je het gesprek in gaat, lees je nogmaals snel je CV door en de werkbeschrijving door als laatste verfrisser voor het gesprek. Verder vooraf aan het gesprek doe je goed onderzoek naar het bedrijf. Bekijk goed de website en Social Media van het bedrijf. Is er meer te vinden? Zoek er naar om jezelf een beter beeld te geven. Mocht je gesprek over een salaris gaan, zorg dan dat je onderzocht hebt wat bij jouw functie een gepast salaris is.

3. Voorkom gewauwel, gebazel en geleuter

Jouw antwoorden op vragen moeten compleet zijn. Een aantal seconden rust voordat je begint te spreken geeft je een kort moment om je gedachten te ordenen voor een beter antwoord. Pak een klein momentje rust voor het spreken. Dit helpt te voorkomen dat dingen gezegd worden waar je spijt van kunt krijgen.

4. Waarom ben jij de beste kandidaat?

De meeste job advertenties vragen om kwaliteiten die gezocht worden. Een teamplayer, communicatieve vaardigheden. Noem maar op. Het is aan jouw om voorbeelden aan te dragen die deze vaardigheden vertalen. Bereid je voor om over jouw kennis, ervaring en vaardigheden te praten. Noem minimaal drie goede punten over jezelf die relevant zijn voor het bedrijf en de job.

5. Positief

Gesprek tussen twee mannen aan een burea

Iedereen vindt het prettig omgeven te zijn door positieve mensen. Dit verhoogt ieders energie! Mensen met een negatieve houding zijn niet prettig om mee te werken en krijgen minder voor elkaar. Wanneer je positiviteit uitstraalt, zul je worden opgemerkt! Jouw positiviteit kan werkelijk doorslaggevend zijn tijdens een gesprek.

6. Lichaamshouding

‘Het gaat niet om wat je zegt, maar hoe je het zegt.” Of wel, communicatie hangt voor 80% (!!) af van je de manier waarop je communiceert, dan van wat je daadwerkelijk zegt. De manier waarop gaat dan voornamelijk over lichaamstaal in een sollicitatiegesprek.

Tijdens het gesprek; probeer je je armen niet over elkaar te houden, leun niet te ver naar voren of achter. Gebruik je handen en leun juist wel naar voren wanneer je een punt wilt maken. Verwacht niet bij een gesprek je lichaamshouding zomaar te kunnen beheersen of sturen. Het beste is om je hier op goed voor te bereiden. (Lichaamshouding aannemen en leren kan je erg behulpzaam zijn in je verdere carrière!)

7. Het verwachte en het onverwachte

Een interviewer kan aannemelijk vragen gaan stellen waar je je niet op bent voorbereid, om jou zo te testen. Het is onmogelijk om je op uiteenlopende vragen voor te bereiden. ‘Hoe beschrijven jouw collega’s jou?”. Bij zulke vragen houd jezelf ontspannen zodat je een goed antwoord kunt geven. Als een vraag niet helemaal duidelijk is, kun je vragen deze anders te formuleren.

8. Laat je zien als aanvulling in het bedrijf

sollicitatiegesprek met twee medewerkers

Laat je energie en gevoel voor humor blijken. Een lach op je gezicht, positiviteit en enthousiasme zijn besmettelijk! Toon ook interesse in de interviewer en complimenteer hem zodat hij of zij zich goed voelt bij jou. Vraag naar de uitdagingen van het bedrijf en hoe daar mee omgegaan wordt.

9. Vraag om verheldering

Als je duidelijk is wat er met een bepaalde vraag bedoeld wordt, vraag dan voor verheldering van de vraag. Aan het eind van het interview kun je vragen of alles voor de interviewer duidelijk is, en/of dat ze misschien nog meer over je willen weten. Het is geen enkel probleem om te vragen naar een mogelijk uitslag moment over het gesprek.

10. Gebruik je manieren

Het is beter om bepaalde vragen zelf te stellen. Vertel de recruiter/interviewer waarom je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in het bedrijf en de job. Vraag naar een visitekaartje zodat je ze achteraf kunt mailen. Een mailtje waarin je bedankt voor het gesprek en benieuwd bent naar de uitslag zal je kansen vergoten. Vermeld dat je het een prettig gesprek vond en dat je interesse er zeker is.

Na al deze tips is het beste advies voor een goed gesprek: voorbereiden, oefenen en dan het sollicitatiegesprek te rocken! Ben positief. Je kunt dit en gaat dat gesprek voeren voor jouw ideale (bij)baan en geluk. Succes!