Heb je een pakkende sollicitatiebrief geschreven en ligt je cv al klaar? Dan ben je er bijna: alleen nog even een goede afsluiting bedenken voor je sollicitatiebrief. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want niet alleen de eerste indruk, maar ook de laatste woorden blijven vaak hangen: was je spontaan, zette je aan tot actie, of kwam je juist weifelend of arrogant over? We helpen je met een aantal afsluiting sollicitatiebrief tips.
Waarom is het slot van je brief zo belangrijk?
Vaak wordt er door sollicitanten veel meer waarde gehecht aan de aanvang van hun sollicitatiebrief dan aan het einde. En dat is raar, want dit einde is zowel de call to action van je brief als het laatste wat een recruiter bijblijft na het lezen van je brief. Je wilt een positieve indruk achterlaten die blijft hangen met een zin die opvalt. Is je brief van uitstekende kwaliteit, maar sluit je deze slecht af, dan kan deze ene zin ervoor zorgen dat je niet op sollicitatiegesprek wordt gevraagd.
Veelgemaakte fouten bij het afsluiten
Laten we om te beginnen vertellen wat je niet moet doen. Wanneer je dan straks zelf een passend einde voor je sollicitatie schrijft, weet je in ieder geval welke fouten je moet vermijden. Want eigenlijk is de afronding van je sollicitatiebrief niet meer dan een groet en geen:
- Lang verhaal dat 3-4 regels overschrijdt
- Te formele groet zoals ‘hoogachtend’ of ‘in afwachting van uw reactie’
- Te informele groet zoals ‘houdoe’ of ‘doei’: dat kan echt niet
- Te commercieel stuk waardoor de afsluiting van je brief meer lijkt op een reclameboodschap
- Onzekere afsluiting met de werkwoorden hopen of (af)wachten zoals ‘ik wacht met spanning op uw reactie’
- Te zelfverzekerde afsluiting waarin je aangeeft dat je er al vanuit gaat dat je op gesprek wordt gevraagd: dit kan arrogant overkomen
- Ontbreken van een afsluiting waardoor de brief plotseling eindigt
Maak er ten slotte geen heel ingewikkeld en creatief verhaal van, maar geef duidelijk doch vriendelijk aan waarom de recruiter nu juist jou uit zou moeten nodigen op gesprek.
Goede afsluiting sollicitatiebrief
Nadat we je op het hart gedrukt hebben hoe het niet moet, laten we je natuurlijk ook zien hoe het wel moet. Hieronder een paar tips voor het afronden van je sollicitatiebrief:
- Laat ook in je afsluiting je enthousiasme blijken om in de beschikbare functie en juist voor dit bedrijf te werken.
- Zorg voor een originele afsluiter en neem voorbeeldzinnen niet letterlijk over: geef er je eigen draai aan.
- Geef sowieso aan dat je graag op gesprek komt voor verdere toelichting: dit is de call to action in je brief.
- Bedank de lezer dat hij de tijd heeft genomen om je brief te lezen.
- Zet onder de afsluitende alinea van je sollicitatiebrief een formele groet. ‘Met vriendelijke groet’ is de meest gebruikte groet onder een formele brief.
Een aantal voorbeelden van goede afsluitingen zijn:
- Voor meer informatie over mijn kennis en ervaring verwijs ik u graag naar mijn cv. Natuurlijk ben ik ook bereid het een en ander toe te lichten in een kennismakingsgesprek.
- Graag geef ik in een sollicitatiegesprek nadere toelichting op mijn sollicitatie.
- Graag zie ik uw reactie graag tegemoet.
- U heeft nu een eerste indruk van mij. Graag vertel ik u in een gesprek meer over mijn ervaringen.
- Mijn motivatie en kwaliteiten kom ik graag in een kennismakingsgesprek toelichten. Ik zie een uitnodiging hiervoor met belangstelling tegemoet.
- Hartelijk dank voor het lezen van mijn sollicitatiebrief. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u mij telefonisch benaderen.
Controleer je brief en neem de tijd
Het concept van je brief is na het toevoegen van de afsluiting af. Dat betekent niet dat deze direct op de bus kan: slaap er nog een nachtje over. Dit kan ervoor zorgen dat je nog iets te binnen schiet wat je graag toe zou voegen. Ook kun je de brief de volgende dag nog eens met een frisse blik overlezen. Daardoor besluit je misschien zinnen te herschrijven omdat ze niet prettig lezen, of valt je dat ene kleine foutje ineens op. Laat ten slotte een kritische lezer je sollicitatiebrief nog eens nalezen. Is je brief helemaal in orde, dan kun je hem op de bus of mail doen. Wie weet wordt je dan binnenkort uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.