Als starter solliciteren naar een baan op de arbeidsmarkt

Starter op de arbeidsmarktHeb je net je opleiding afgerond, dan wil je waarschijnlijk graag aan de slag met een leuke baan die daarbij past. Dat blijkt niet altijd even makkelijk te zijn, want de meeste werkgevers zijn op zoek naar werknemers met werkervaring. Hoe kun je deze werkervaring compenseren door jezelf goed neer te zetten aan de hand van een aantrekkelijk cv en wat kun je nog meer doen om een leuke baan te bemachtigen als starter?

Profileer je als starter goed

Deins er niet voor terug om op de leukste vacatures te solliciteren, maar zorg ervoor dat je jezelf verkoopt door je persoonlijke kwaliteiten goed uit te lichten op je cv. Laat zien dat jij nou net de persoon bent waar het bedrijf naar op zoek is. Niet bij iedere vacature weegt de factor werkervaring even zwaar mee, ook al is deze bijna altijd gewenst. Je hebt je werkgever vaak alternatieve kwaliteiten te bieden die voor hem of haar wellicht zwaarder zullen wegen.

Sommige werkgevers weten een leergierige starter juist op waarde te schatten en zijn bereid deze binnen het bedrijf de nodige kansen tot ontwikkeling bieden. Doordat je net je opleiding hebt afgerond, ben je plooibaar en bovendien beter op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op je werkgebied dan collega’s die al langer in het vak zitten.

Tips voor je sollicitatiebrief en cv

sollicitatiebriefLaat in je sollicitatiebrief je enthousiasme om te starten bij het desbetreffende bedrijf en in de aangegeven functie goed blijken. Geef aan dat je graag dingen bijleert en ambitieus bent om door te groeien. Maar het belangrijkste is dat je laat merken dat jouw vaardigheden en kennis moeiteloos aansluiten op de gevraagde kwaliteiten in de vacature. Koppel aan iedere eigenschap binnen het functieprofiel een van je eigen vaardigheden.

Deze vaardigheden kun je onder andere aantonen aan de hand van je opleiding, cursussen en bijbanen die je in het verleden hebt gehad. Zolang de informatie maar relevant is voor de functie waar je naar solliciteert. Zo ontwikkel je veel vaardigheden voor het werk wat je wilt gaan doen al binnen je opleiding en heb je in een bijbaan misschien ervaring opgedaan in samenwerken of het oplossen van conflicten door veel met mensen te werken.

Ga actief op zoek naar jouw perfecte baan

Zorg ervoor dat je actief op zoek gaat naar die leuke baan, dan heb je ook meer kans om deze te bemachtigen. Zorg ervoor dat je het netwerk in je directe omgeving gebruikt en breid dit uit door evenementen als congressen of bedrijfsdagen te bezoeken. Profileer je daarnaast op social media sites als Facebook en LinkedIn om ook buiten je persoonlijke netwerk je kansen op een leuke baan te vergroten. Het is hierbij belangrijk om profiel je zo uitgebreid mogelijk en up to date te houden.

Wil je graag voor een specifiek bedrijf werken, dan kan je aanbieden om als stagair(e) aan het werk te gaan. Dit brengt voor het bedrijf veel minder risico’s met zich mee en zo kun jij je bewijzen als getalenteerd werknemer. Naast stage kun je kiezen voor een traineeship als eerste werkervaring, of via een uitzendbureau ervaring opdoen als flexwerker. Hierdoor pak je het probleem van het ontbreken van enige werkervaring praktisch aan en leer je in de praktijk bij zodat je nog beter voorbereid aan de baan van je dromen kunt beginnen.

Breid je cv uit voor een goede eerste indruk

Je cv kan als starter vrij leeg lijken, doordat er slechts een opleiding en wat eventuele bijbanen op vermeld staan. Denk ook aan cursussen en hobby’s en eventuele bijvakken om te vermelden. Maar overdrijf het niet: soms staat een cv zo vol met irrelevante informatie dat een werkgever deze al snel naast zich neer legt. Hij heeft immers geen tijd om tientallen soortgelijke cv’s door te spitten. Probeer daarom het midden te houden tussen een overvol en een leeg cv. Houd een maximum van twee pagina’s aan en zorg voor relevante informatie.

Pak je de bovenstaande punten actief aan, dan zul je merken dat er schot in de zaak komt en je eerder dan verwacht kunt beginnen aan die felbegeerde baan bij dat leuke bedrijf. Gebruik een van onze templates om ook als starter geen enkel punt op je cv meer te vergeten te vermelden.