Faalangst bij Solliciteren Overwinnen

faalangst

Iedereen ervaart natuurlijk enige spanning tijdens het voeren van een sollicitatiegesprek. Sommige sollicitanten raken echter totaal verlamd door faalangst. Krijg jij klamme handen alleen al bij de gedachte aan de volgende sollicitatie? Lees dan onze tips om faalangst bij solliciteren te overwinnen en de volgende keer wel met zelfvertrouwen tegenover de recruiter te zitten.

Heb ik faalangst?

Mensen met faalangst bij sollicitatie vertonen een aantal typische kenmerken. Zo kunnen ze in de dagen of werken voordat het sollicitatiegesprek plaatsvindt last krijgen van rusteloosheid, prikkelbaarheid, vermoeidheid en erg veel piekeren. Tijdens het gesprek kunnen ze rood worden en een droge mond, klamme handen en een black-out krijgen. Vervolgens kan het zelfs gebeuren dat ze gaan stotteren, zelfs wanneer ze daar normaal gesproken nooit last van hebben. Mensen met faalangst gaan zich vaak tot in de puntjes voorbereiden. Of ze doen juist het tegenovergestelde en solliciteren op functies onder hun niveau, zodat ze minder bang hoeven te zijn om te falen.

Tips bij solliciteer faalangst

Weet je na het lezen van bovenstaande alinea dat je faalangst hebt, dan heb je de eerste stap al gezet: het erkennen dat je last hebt van faalangst. Probeer vervolgens een plek te geven aan die faalangst. Je zult er altijd last van blijven houden, maar je kunt er wel mee om leren gaan zodat je het tot een minimum beperkt. Een aantal dingen die je hiervoor kunt ondernemen:

Jonge man met zijn handen in het haar van een gemiste kans, angst of wanhoop


1. Lees boeken over faalangst

Door meer te weten te komen over faalangst en hier zelfhulpboeken over te raadplegen, kun je jouw faalangst aanzienlijk verminderen.

Een paar aanbevolen boeken:

  • Faalangst, tips en trucs – Barbara van der Waarde
  • Overwin je faalangst, met R.E.T. stappenplan – T. van Essen, H.C. Schouwenburg
  • Pak je faalangst aan – J.D. Heering
  • De kunst van het falen – Arjan van Dam

2. Ga voor je sollicitatie sporten

Door vlak voor het sollicitatiegesprek te gaan sporten raak je adrenaline kwijt en kom je meer ontspannen over op de recruiter. Heb je de mogelijkheid niet om te sporten, probeer dan ontspanningsoefeningen te doen. Regelmatig sporten zorgt er bovendien voor dat je prettig in je vel zit.

3. Blijf relativeren

positieve instelling, een vrouw lacht en is buiten

Ben je bewust van de gedachten die jouw angst voeden, zodat je langzaam controle krijgt over je faalangst. Vraag je af wat het ergste is wat je kan overkomen tijdens een sollicitatiegesprek en accepteer dat op voorhand. Zo kun je je beter ontspannen en kom je niet in die spiraal met negatieve gedachten terecht. Kondigen negatieve gedachten zich alsnog aan, denk dan aan eerdere successen en probeer ze te visualiseren.

4. Doe dingen waar je talent voor hebt

Door dingen te doen waar je goed in bent, vergroot je je zelfvertrouwen. Doordat je van jezelf weet dat je er goed in bent maak je namelijk geen of weinig fouten. Laat tijdens deze activiteiten de gedachten aan je sollicitatie even helemaal los. Krijg je complimenten over dingen waar je talent voor hebt, accepteer ze dan.

5. Bereid je voor op het sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding zorgt voor rust en zelfvertrouwen. Lees je in over het bedrijf, bedenk van te voren antwoorden op de meest gestelde vragen en beslis van te voren welke kleding je zult dragen. Dit geeft je het gevoel dat je zelf de controle hebt over de situatie.

6. Schakel een professional in

Heb je alle bovenstaande punten toegepast, maar kom je er alleen niet uit? Professionele begeleiders kunnen je vaak verder helpen met het aanpakken van je faalangst. Dit kan een psycholoog of therapeut zijn, maar tegenwoordig zijn er ook speciale coaches en faalangstreductiebegeleiders die je weer vertrouwen geven in jezelf.

Solliciteren zonder angst

Hoewel makkelijker gezegd dan gedaan, hoef je totaal niet bang te zijn voor het voeren van een sollicitatiegesprek. We hopen je dan ook met deze tips vooruit te helpen, zodat je beter om zult kunnen gaan met je faalangst. Hopelijk zul je in de toekomst dan jezelf beter naar voren laten komen in een sollicitatiegesprek en een baan bemachtigen die goed bij je past.