De Antwoorden op de Tien Meest Gestelde Sollicitatievragen

Het is zover: je bent uitgenodigd op sollicitatiegesprek. Spannend! Je kunt nooit precies voorzien hoe het gesprek zal gaan, maar de volgende vragen worden vaak gesteld. Door deze goed voor te bereiden kun je een positieve indruk achterlaten op de recruiter.

De 10 Meest Gestelde Sollicitatievragen

1. Wil je wat te drinken?

Dit is vaak de eerste vraag tijdens het sollicitatiegesprek en daardoor is jouw antwoord belangrijk voor de eerste indruk. Het is verstandig om dit aanbod aan te nemen, aangezien de gesprekspartner zich daardoor een goede gastheer of voelt. Daarnaast voorkomt een drankje een droge mond en kun je bij een lastige vraag wat tijd nemen om na te denken door een slok te drinken.

Sollicitatie kandidaten wachten op hun sollicitatiegesprek

2. Vertel eens iets over jezelf

Dit is een vraag waar je op verschillende manieren op kan antwoorden. Probeer het antwoord wel kort en bondig te houden. Het is belangrijk dat jouw antwoord informatie bevat die relevant is voor de recruiter. Als je bijvoorbeeld naar een horeca vacature solliciteert, vertel dan kort iets over je ervaring met werken in de bediening.

3. Wat weet je over ons bedrijf

Bij deze vraag kun je laten zien dat je oprecht geïnteresseerd bent door je voor het gesprek goed in het bedrijf te verdiepen. Bekijk de website van het bedrijf, zodat je iets kunt zeggen over de producten en de doelgroepen. Kijk ook goed naar de missie en visie van het bedrijf en/of deze jou aanspreken.

4. Waarom wil je hier werken?

Koppel je motivatie voor het bedrijf aan hun visie uit de vorige vraag: staat er bijvoorbeeld veel op de website over duurzaamheid? Leg dan uit waarom dit jou aanspreekt.

5. Wat houdt de functie in?

Leg bij deze vraag uit wat de verantwoordelijkheden en de doelen van de functie zijn. Solliciteer je naar een commerciële vacature? Vertel dan bijvoorbeeld dat een belangrijk deel van je functie is om andere partijen proactief te benaderen. Wees niet bang om te zeggen dat bepaalde delen van de functie nog niet helemaal duidelijk zijn en stel zelf ook vragen.

6. Wat zijn jouw sterke punten en waarom passen deze bij de functie?

Probeer hier jouw eigen competenties te verbinden aan de vorige vraag. Bij een commerciële vacature kun je uitleggen dat je sterk in je schoenen staat en goed bent in het overtuigen van anderen. Deze competenties kun je onderbouwen met specifieke voorbeelden uit de praktijk aan de hand van de STAR-methode.

7. Wat zijn jouw valkuilen?

Iedereen heeft slechte eigenschappen. Probeer jezelf bij deze vraag dan ook geen verstopte complimentjes te geven, maar wees eerlijk over wat lastig is voor jou. Leg uit hoe je probeert om jezelf te verbeteren en hoe je je al ontwikkeld hebt. Dit laat zien dat je in staat bent om kritisch op jezelf te reflecteren. Let wel op dat jouw verbeterpunten aansluiten bij de vacature: als het voor de vacature belangrijk is dat je goed kunt plannen, is het niet handig als je uitlegt dat je erg chaotisch bent.

8. Wat is jouw rol in een team?

Deze vraag zegt veel over hoe je samenwerkt, jouw leiderschapskwaliteiten en hoe je onder een baas werkt. Wat voeg jij in een team toe? Ben jij iemand die goed structuur aan kan brengen, kom je vaak met nieuwe ideeën of ben je juist een sfeermaker? Probeer hier weer jouw eigen rol met voorbeelden uit de praktijk te ondersteunen.

9. Waar zie je jezelf over 5 jaar?

Bij deze vraag kun je laten zien waar je passies en ambities liggen. Kijk naar je persoonlijke doelen en maak een inschatting vanwaar je potentiële werkgever naar op zoek is. Probeer deze twee punten in je antwoord aan elkaar te koppelen. Wees eerlijk naar jezelf en naar je gesprekspartner: als je merkt dat deze twee niet op één lijn liggen, zou dat namelijk frustraties op kunnen leveren als je bij het bedrijf gaat werken.

10. Heb jij nog vragen?

Bij deze vraag kun je laten zien dat je echt geïnteresseerd bent in de vacature. Let wel op dat het geen vragen zijn waarvan je het antwoord al op de website had kunnen vinden. Hierdoor lijkt het alsof je slecht voorbereid bent. Een paar goede voorbeelden zijn:
– Wat vind jij leuk aan werken voor dit bedrijf?
– Wat zijn de doorgroeimogelijkheden?
– Hoe ziet een typische werkdag eruit?

De meest gestelde sollicitatievragen geven je natuurlijk niet de beste voorbereiding op alle vragen, maar is een goed begin. Hier vind je meer van onze sollicitatietips. Heel veel succes met je sollicitatiegesprek!