Sollicitatie Trends van 2015

Sollicitaties binnen het bedrijfsleven zijn in de afgelopen jaren nogal veranderd. Veelal werd er gebruik gemaakt van één interviewer die het gesprek afnam, hierbij aantekeningen maakte, en op basis daarvan gelijk overging tot de goedkeuring of afwijzing van de sollicitant. Deze interviewer hoefde geen verantwoording af te leggen omdat dit meestal ook de verantwoordelijke is.

Tegenwoordig is de sollicitatieprocedure anders opgebouwd, hierbij kan u denken aan meerdere interviewers, die samen overleg hebben over bepaalde onderwerpen die aan bod komen, voor uw vakgebied en tijdens uw sollicitatieprocedure. Het komt veelal voor dat één van deze meerdere interviewers de leiding heeft en de meeste vragen zal stellen. Indien er verduidelijking nodig is, zullen de andere interviewers hier wellicht nog wat toevoegingen op sommige vragen kunnen hebben, en zich bemoeien met uw procedure. Ook kunt u denken aan een sollicitatiegesprek met uw potentiële werkgever die wordt gehouden met een videocamera, zodat andere directieleden, toekomstige collega’s en/of leidinggevenden een stem hebben in de aanname procedure waarin u zich bevindt. Om zo ter vergelijking met andere sollicitanten een betere keuze te kunnen maken en de beste persoon uit te kunnen kiezen.

Het spreken voor meerdere (potentiële) werkgevers of interviewers kan als vervelend worden beschouwd en wordt door veel mensen overschat. Het onderschatten van deze gesprekken komt ook voor. Het vervelende aan deze ‘hoorzittingen’ is veelal de mate waarin men interesse toont in de persoon die zichzelf de sollicitant mag noemen.

Het komt voor, dat er juist veel vragen worden afgevuurd op de sollicitant om te kijken hoe deze omgaat met stress en improvisatie. Toch zal er een gedeelte zijn waarbij het gaat om uw vakgebied, het onderdeel waarin u kan laten zien waarvoor u gekomen bent. De massa daaromheen wordt als sociaal belangrijk beschouwd, “Is deze persoon sociaal vaardig genoeg om door de mazen van deze filter te komen?”.

Het spreken voor meerdere personen is te oefenen en het spreken voor een videocamera is veelal goed voor uw zelfvertrouwen en u kunt door middel van een testgesprek met een vriend en/of vriendin uw kennis en maatstaven over houding, gedrag en gevoel tijdens een sollicitatiegesprek beter onder controle houden na een aantal keer geoefend te hebben.
© Elena, www.solliciteer.net, 22 Februari 2015