Sollicitatie trends 2017

sollicitatie trends 2017Een nieuw jaar vol nieuwe kansen en ontwikkelingen is begonnen! Werkgevers zullen dit jaar o.a. enigszins hogere salarissen betalen, agressiever opzoek gaan naar mensen en zullen de werkplekken worden opgewarmd voor de steeds meer flexibelere werkomgeving. De concurrentie op de arbeidsmarkt blijft ook dit jaar redelijk hoog met 600.000 werkzoekende kandidaten. De economische situatie groeit ondanks gestaag verder na de afgelopen crisis, waardoor het vinden van een baan zeer aannemelijk blijft. Doe je voordeel met de sollicitatie trends 2017 en grijp de kansen die zich dit jaar aan je voordoen! Hoe deze trends zich zullen gaan ontwikkelen dit jaar, gaan we later helemaal terugzien.

De sollicitatie trends 2017 op een rijtje

1. Organisaties zoeken steeds vaker zelf

Sollicitatie trendVeel organisaties gaan steeds meer zelf opzoek naar nieuwe medewerkers. Hierdoor is de vraag naar recruiters in 2015 dan ook sterk toegenomen. Dit is vooral te merken bij veel de voorkomende functies in het bedrijfsleven, waarbij door een eigen recruiter beter kan worden gezocht naar kandidaten die matchen met het bedrijf en haar cultuur dan een extern bureau of recruiter. De inzet hierbij van de netwerken van de medewerkers zelf kan hierbij een mooie en passende bijdragen leveren aan de matchende kandidaten. Zorg daarom juist dat je voor deze mensen zichtbaar en vindbaar bent in je netwerk (offline) en online.

2. LinkedIn wordt belangrijker dan het huidige cv

De rol van Linkedin in de recruitment blijft steeds groter worden, zo ook dit jaar. Als werkzoekende kandidaat is het hebben van een goed vindbaar profiel daarom een must.

De rol van Linkedin zal vooral de vindbaarheid van je cv goed doen. Een sollicitatie en Het gaan versturen van een cv bij een sollicitatie zal daarom mee de kant op gaan van het tonen van je meer relevante aanvullingen, ervaringen en vaardigheden toepasselijk op een specifieke vacature. Je rouwere CV is immers bekend bij menig recruiter online. Aan jouw om de nuance te presenteren tijdens de sollicitatie. Als werkzoekende is het dus vereist dat je LinkedIn profiel goed op orde is.

3. Flexibelere arbeidsmarkt

Organisaties nemen niet zo snel meer mensen in vaste dienst. Juist hierdoor wordt de arbeidsmarkt flexibeler. Dat deze trend zich door zit is wellicht vervelend. Het is juist de kunst om hiermee je kansen te zien en te pakken. Bijvoorbeeld door beter in beeld te komen bij de recruiters en bedrijven of door jezelf als freelancer weg te zetten in de arbeidsmarkt.

4. Het cv wordt je nog persoonlijkere verkoop advertentie

Solliciteren is zoals je weet het verkopen van jezelf. Het cv dat hierbij gebruikt wordt gaat steeds verder toegespitst worden op individuele vacatures waar je naar solliciteert. Zoals hier aangegeven, is een toegespitst cv een mooie aanvulling op je LinkedIn profiel, waar je al aan de potentiële werkgever en recruiter je werkgeschiedenis hebt kunnen delen. Het cv kun je daarom nog gerichter toespitsen op een vacature. Je kan hierbij dus specifieke vaardigheden en ervaringen relevant voor de vacature uitgebreider behandelen. Dat betekent voor de werkzoekende dat je per vacature een goed matchend cv voor een specifieke vacature zult moeten wegzetten.

6. Verdienen op flexibelere tijden

Thuiswerken is trendingHet aantal mogelijkheden van flexibelere werkplekken blijft groeien. Werknemers blijven wel naar full-time werk, maar de vraag of dit virtueel of tijdelijk virtueel kan worden uitgevoerd, blijft een hot item. Juist wel of niet op kantoor werken, even langskomen voor een meeting en even werken of helemaal thuis. Het komt steeds vaker voor en is een zichtbare trend in alle bedrijfsgrootte. De motieven zijn verschillend maar een betere privé/werk scheiding is hier voornamelijk aan onderliggend. Door deze nieuwe manier van werken is bijvoorbeeld kinderopvang makkelijk op te vangen. Het is aan de werkgever aan deze vraag in te vullen om de juiste werknemers bij zich te kunnen houden met meerdere planningen. Ben niet schuw om dit voor te stellen aan je werkgever. Het blijft immers jouw carrière!

7. Opleiding minder belangrijk dan vaardigheden

Opleiding minder belangrijkHoewel een diploma essentieel blijft, zien we wel een toenemende acceptatie van personeel dat wordt aangenomen om de specifieke vaardigheden die zij hebben. Ook het bedrijfsleven laat de groep ongeschoolde maar wel zeer ervaren kandidaten niet aan zich voorbij gaan. Afhankelijk van het bedrijf en branche kan hier anders naar worden gekeken. Wat het voor jou betekent is dat je zelf de controle neemt over het continue ontwikkelen van je eigen vaardigheden. Blijf de rest in je branche voor door middel van bijvoorbeeld online cursussen om de vraag naar jou hoog te houden. Naast de technische branche, wordt ook vaak in andere branches specifiek naar kandidaten gezocht met vaardigheden die schaars zijn op de arbeidsmarkt. In zulke situaties in opleiding dan stukken minder relevant.

8. Het cv met alleen relevante zaken voor een vacature

Het verwerken van al je zaken in het cv kan al lastig zijn. Maar wanneer je op een vacature reageert gaat het er om dat je cv juist zo relevant mogelijk is. Een algemeen cv, dat geschikt is voor uiteenlopende functies is nu echt aan het voorbijgaan. Je probeert per vacature jezelf perfect neer te zetten als ideale kandidaat voor die specifieke functie. Geef extra aandacht aan het waarom jij geschikt bent voor het succes in de functie. Laat hiervoor de minder relevante zaken weg, of perk deze, waardoor je ruimte creëert. Wat heb jij in 2017, na het lezen van de sollicitatie trends 2017, te bieden voor een functie? Dat is de vraag die je met je cv wilt beantwoorden.

9. Video solliciteren wordt populairder

Video recruitment heeft zich in 2015 al laten zien bij aan de ontvangende kant van de arbeidsmarkt. Laatste in deze lijst, toch is video geen kleine in de sollicitatie trends 2017. Bedrijven gebruiken video om bedrijfscultuur, de werksfeer en medewerkers aan het woord en in beeld te brengen bij potentiële kandidaten.

Dit jaar zal de effort van video sollicitaties vooral vanuit de werkzoekende komen. Lees ook de 7 smoesjes tégen video-recruitment (en waarom je er toch aan moet). Vorig jaar hebben we al een aantal organisaties gezien die hier gebruik van maakten voor hun eigen recruitment. Een trend die zich sterk verder gaat zetten dit jaar verwachten we nu bij werkzoekende te vinden. Video pitches als aanvulling op een sollicitatiebrief of een video ter kennismaking, in 2016 gaan we ze vaker zien.

5 Tips voor een video cv van Frankwatching

Kennismaking

Binnen de trend van video en recruitment zullen online video gesprekken meer de norm gaan worden. Nu iedereen over laptop of telefoon beschikt met een goede internet verbinding ontstaat hier veel potentie. Video kennismakingsgesprekken besparen beide partijen tijd en geeft een goede eerste indruk.

Video pitch

Een video pitch is zoiets als een elevator pitch, maar dan op video. Het is een kort moment waarin je jezelf probeert te verkopen door je enthousiasme te tonen en een goede eerste indruk achter te laten bij je recruiter of toekomstig werkgever. Hoewel een video pitch nog aan zijn opmars bezig is, laat je dan niet verrassen over deze mogelijke eis naast een motivatiebrief.