De Meest Gestelde Sollicitatiegesprek Vragen

Op sollicitatiegesprek gaan is best spannend. Natuurlijk kunnen we een beetje gezonde spanning niet bij je wegnemen. Wel kunnen we ervoor zorgen dat je voorbereid bent door de meest voorkomende sollicitatiegesprek vragen met je te delen. Doe er je voordeel mee en bedenk van tevoren een paar pakkende antwoorden.

Vertel eens wat over jezelf

De eerste is natuurlijk niet echt een vraag, maar je kunt erop rekenen dat dit je zal worden gezegd tijdens een sollicitatiegesprek. Vaak is het zelfs het eerste wat een recruiter van je wil weten. Het geeft je de kans om jezelf te laten zien. Niet door te vertellen waar je geboren bent en hoe je ouders heten, maar door te laten merken dat je geschikt bent voor de baan.

Vertel kort en bondig welke werkervaring je hebt, wat je drijft, wat je passie is en waar je goed in bent. Laat weten naar welke uitdagingen je op zoek bent in een baan. Je kunt hier een persoonlijk tintje aan geven door je hobby’s te delen, maar wijd hier niet teveel over uit.

Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Benadruk met je sterke punten jouw toegevoegde waarde voor het bedrijf. Geef een aantal vaardigheden met concrete voorbeelden die bij de functie goed van pas zullen komen. Lees je hiervoor in over het bedrijf: waar zijn zij naar op zoek, wat zijn hun doelen?

Probeer als zwakke punt niet nog een sterk punt te verkopen onder het mom van ‘ik werk soms veel te hard’. Geef echt aan wat je aan jezelf wilt verbeteren en hoe je dat denkt te bereiken. Hiermee laat je zien dat je zelfinzicht hebt.

Wat spreekt je aan in ons bedrijf?

Door deze vraag te stellen weet een potentiële werkgever direct of jij je goed hebt ingelezen voor het gesprek. Met een treffend antwoord kun je dus aangeven dat je moeite hebt gedaan voor je sollicitatiegesprek en dat je daadwerkelijk graag voor het bedrijf wilt werken.

Doe onderzoek via Google en geef tijdens je sollicitatiegesprek een samenvatting van het beeld dat je bij het bedrijf hebt. Voeg daaraan toe wat je hierin aanspreekt en waar jij als werknemer jouw steentje bij zou kunnen dragen.

Wat houdt deze functie volgens jou in?

Wijd niet te veel uit tijdens je antwoord op deze vraag, maar geef kort weer welke taken en verantwoordelijkheden je verwacht. Zijn bepaalde aspecten van de functie je nog niet helemaal duidelijk? Geef dit dan eerlijk aan.

Waarom denk je dat je geschikt bent voor de functie?

Om deze vraag treffend te kunnen beantwoorden, moet je je goed bewust zijn van je kwaliteiten. Wat kun of weet jij wat andere sollicitanten niet kunnen of weten?

Benadruk hierbij in het kort de prestaties die je behaald hebt en de ambities die je hebt, die relevant zouden kunnen zijn voor de functie. Geef je potentiële werkgever goede redenen om juist jou aan te nemen.

Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

Ook deze vraag staat tussen de meest gestelde sollicitatiegesprek vragen en deze hoef je niet altijd naar waarheid te beantwoorden. Want ook al wil jij stoppen met werken als je eenmaal moeder bent, dan hoeft je werkgever dat nog niet te weten.

Breng doelstellingen naar voren die je in je werk zou willen behalen en die relevant zijn voor de vacature. Je ambities moeten globaal passen bij de functie waarnaar je solliciteert. Zo laat je jouw oprechte interesse blijken om de functie te mogen vervullen. Je potentiële werkgever kan vervolgens bedenken of jullie doelen op elkaar aansluiten.

Heb je zelf nog vragen?

Dit is natuurlijk een strikvraag, want het is niet de bedoeling dat je hier ontkennend op antwoord. Door zelf vragen te stellen, laat je zien dat je daadwerkelijk aandacht hebt besteed aan de sollicitatie en de baan graag wilt. Toon je interesse door een aantal vragen voor te bereiden door middel van online onderzoek.

Hoe hoger de functie waarnaar je solliciteert, des te scherper wordt verwacht dat je vragen zullen zijn. Zorg dat zeker één vraag over de functie gaat waarnaar je solliciteert en één vraag over de firma zelf.

Vraag wat je verantwoordelijkheden zullen zijn, met of onder wie je zult werken, of wat de doorgroeimogelijkheden zijn. Over het bedrijf kun je vragen wat de toekomstvisie is, welke nieuwe plannen ze hebben en of er in ploegdiensten wordt gewerkt.

Tot slot

Heb je jouw antwoorden op bovenstaande sollicitatiegesprek vragen goed voorbereid, dan zal het gesprek in de meeste gevallen prima verlopen. Natuurlijk zijn er nog tal van andere vragen die gesteld kunnen worden, maar deze vragen zullen het zwaarst wegen tijdens je beoordeling als potentiële werknemer. We wensen je succes met de voorbereiding op je sollicitatie.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Cvtips.nl