Sollicitatiekleding voor heren, de balans tussen formeel en informeel.

Formele sollicitatiekleding herenNa het zwoegen op een mooie CV en motivatiebrief krijg je goed nieuws te horen. Je mag langskomen voor een sollicitatiegesprek. Op zich al een knappe prestatie. Je hebt de interesse van je mogelijk nieuwe werkgever gewekt. Nu is het aan jou om te laten zien dat je een goede versterking bent voor het bedrijf. De eerste stap in dit proces is het maken van een goede eerste indruk. Hierbij is de keuze voor je sollicitatiekleding essentieel.

De eerste 3 minuten in een ontmoeting, zijn verantwoordelijk voor de manier waarop de rest van het gesprek verloopt. Het maken van een slechte eerste indruk kan dus funest zijn voor je carrièrekansen. Zorg er daarom voor dat je eerste indruk perfect is. Onder andere je kleding is hier zeer belangrijk. We vroegen Robin Hendrik, van Schulte Herenmode om sollicitatie kledingadvies.

Het kiezen van de juiste sollicitatie outfit is geen eenvoudige opgave. Ieder bedrijf heeft andere kledingvoorschriften en andere ongeschreven regels over dit onderwerp. Om te beginnen moet je zien te achterhalen welke dresscode het bedrijf waarbij je solliciteert hanteert. Rijdt ‘s ochtends of ‘s middags gerust eens langs het bedrijf. Zo kun je zien hoe de werknemers zich kleden. Je kunt ook proberen om een aantal werknemers van het bedrijf op ‘Linkedin’ op te zoeken. Het imago van het bedrijf speelt hierbij ook een grote rol. Helaas moet je hier wel zelf een inschatting in maken. Oogt het bedrijf modern en vooruitstrevend? Dan mag je best wat meer casual gekleed gaan. Een klassiek traditioneel bedrijf zal weer van je verwachten dat je in kostuum verschijnt. Om die reden hebben we de kledingvoorschriften bij deze twee bedrijf soorten onder de loep genomen.

Sollicitatiekleding bij formele bedrijven

Formele bedrijven hechten veel waarde aan een soortgelijke kledingstijl. Ga je solliciteren bij een bank, accountant of een advocatenkantoor? Dan kun je jezelf het beste in kostuum vertonen. Zorg er in deze gevallen wel voor dat je kostuum betrekkelijk rustig is. Je wilt de aandacht namelijk op je eigen positieve eigenschappen leggen, niet op je opvallend gestreepte pak. Pakken met een krijtstreep worden dan ook vaak geassocieerd met autoriteit. Dit is niet het imago wat je als sollicitant wilt hebben.

Onder je kostuum draag je een zakelijk overhemd, bij voorkeur zonder borstzakken. Hierbij zijn wit en lichtblauw geschikte kleuren. Deze kleuren stralen oprechtheid en kalmte uit. Bovendien combineren ze erg gemakkelijk met een stropdas! In tegenstelling tot de kostuums, mag je overhemden voor sollicitatiegesprekken gerust met een streep, of ruit dragen. Deze kunnen je outfit een persoonlijke touch geven.

Formele kleding heren sollicitatiegesprekFormele sollicitatiekleding heren

Stropdassen zijn klassieke accessoires die we, tegenwoordig in het bedrijfsleven, steeds minder vaak tegenkomen. Toch is het dragen van een stropdas raadzaam als je bij een formeel bedrijf gaat solliciteren. Kies gerust voor een stropdas met een vrolijk patroon, mits de rest van je outfit niet te druk is. Stropdassen geven je outfit kleur, en zijn dan ook een echte toegevoegde waarde. Als je bij aankomst toch het idee hebt dat je overdressed bent, kun je je das altijd afdoen, opvouwen en wegstoppen in je tas of jaszak.

Schoenen zijn bij veel sollicitatie outfits vaak het ondergeschoven kindje. Dit is opmerkelijk, want uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat je 90% van iemands persoonlijke eigenschappen succesvol kunt raden, naar aanleiding van de schoenen die iemand draagt. Dus als je op je CV hebt staan dat je zorgvuldig bent, laat dit dan ook zien door nette, gepoetste schoenen aan te trekken. Er zijn voor deze situatie een aantal schoenstijlen geschikt, dit zijn nette derby, Oxford- of gespschoenen.

Sollicitatiekleding bij informele bedrijven

Ga je solliciteren bij een reclamebureau, webdesigner, of een webwinkel? Dan ben je in kostuum al snel overdressed. Alhoewel je bij een sollicitatiegesprek beter iets te net gekleed kan gaan dan net niet netjes genoeg, is een kostuum hier iets teveel van het goede.

In de meeste gevallen kun je hier in een net overhemd gekleed gaan. Draag hier gerust een andere kleur dan lichtblauw of wit. In een informele omgeving heb je meer vrijheid als het om kledingkeuze gaat. Combineer je overhemd met een katoenen broek, of als je denkt dat de bedrijfscultuur het toelaat, een nette spijkerbroek.

informele sollicitatiekleding heren

Alhoewel nette zakelijke schoenen het ook in deze gelegenheid goed zouden doen, kun je hier gerust een nette sneaker aantrekken. Een belangrijke kanttekening is dat deze wel schoon en niet kapot moet zijn.

Ben je benieuwd naar welke kleuren je het beste kunt dragen? Bekijk dan het overzicht met kleurassociaties. Zo straalt de kleur rood bijvoorbeeld dominantie en agressiviteit uit, terwijl je door het dragen van groene sollicitatiekleding eerder betrouwbaar en eerlijk overkomt.