Je mag langskomen voor een sollicitatiegesprek. Wat een geweldig nieuws!
Nu is komt de keuze voor je sollicitatiekleding spontaan naar voren. Wat trekken we aan, en wat is de perfecte keuze qua kleding?
Zoals je wellicht weet, zijn de eerste 3 minuten in een ontmoeting, verantwoordelijk voor de eerste, maar ook grotendeels blijvende indruk bij deze nieuwe relatie.
Dress-to-impress, is dan ook zeker bij deze eerst persoonlijke, maar professionele ontmoeting, essentieel.
We vroegen Robin Hendrik, van Schulte Herenmode om sollicitatie kledingadvies.
Het kiezen van de juiste sollicitatie-outfit is geen eenvoudige opgave. Ieder bedrijf heeft andere kledingvoorschriften en andere ongeschreven regels over dit onderwerp. Om te beginnen moet je zien te achterhalen welke dresscode het bedrijf waarbij je solliciteert, hanteert.
Het imago van het bedrijf speelt hierbij ook een grote rol. Helaas moet je hier wel zelf een inschatting in maken. Oogt het bedrijf modern en vooruitstrevend? Dan mag je best wat meer casual gekleed gaan. Een klassiek traditioneel bedrijf zal weer van je verwachten dat je in kostuum verschijnt. Om die reden hebben we de kledingvoorschriften bij deze twee bedrijf soorten onder de loep genomen.
Sollicitatiekleding bij formele bedrijven
Formele bedrijven hechten veel waarde aan een soortgelijke kledingstijl. Ga je solliciteren bij een bank, accountant of een advocatenkantoor? Dan kun je jezelf het beste in kostuum vertonen.
Zorg er in deze gevallen wel voor dat je kostuum betrekkelijk rustig is. Je wilt de aandacht namelijk op je eigen positieve eigenschappen leggen, niet op je opvallend gestreepte pak. Pakken met een krijtstreep worden dan ook vaak geassocieerd met autoriteit. Dit is niet het imago wat je als sollicitant wilt hebben.
Onder je kostuum draag je een zakelijk overhemd, bij voorkeur zonder borstzakken. Hierbij zijn wit en lichtblauw geschikte kleuren. Deze kleuren stralen oprechtheid en kalmte uit. Bovendien combineren ze erg gemakkelijk met een stropdas!
In tegenstelling tot de kostuums, mag je overhemden voor sollicitatiegesprekken gerust met een streep, of ruit dragen. Deze kunnen je outfit een persoonlijke touch geven.
Stropdas?
Stropdassen zijn klassieke accessoires die we, tegenwoordig in het bedrijfsleven, heel veel minder vaak tegenkomen. Toch is het dragen van een stropdas raadzaam als je bij een ‘formeel’ bedrijf gaat solliciteren.
Kies gerust voor een stropdas met een vrolijk patroon, mits de rest van je outfit niet te druk is. Stropdassen geven je outfit kleur, en zijn dan ook een echte toegevoegde waarde.
Als je bij aankomst toch het idee hebt dat je overdressed bent, kun je je das altijd afdoen, opvouwen en wegstoppen in je tas of jaszak.
Schoenen zijn bij veel sollicitatie outfits vaak het ondergeschoven kindje. Dit is opmerkelijk, want uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat je 90% van iemands persoonlijke eigenschappen succesvol kunt raden, naar aanleiding van de schoenen die iemand draagt.
Dus als je op je CV hebt staan dat je zorgvuldig bent, laat dit dan ook zien door nette, gepoetste schoenen aan te trekken. Er zijn voor deze situatie een aantal schoenstijlen geschikt, dit zijn nette derby, Oxford- of gespschoenen.
Sollicitatiekleding bij informele bedrijven
Ga je solliciteren bij een reclamebureau, webdesigner, of een webwinkel? Dan ben je in kostuum al snel overdressed. Alhoewel je bij een sollicitatiegesprek beter iets te net gekleed kan gaan dan net niet netjes genoeg, is een kostuum hier iets teveel van het goede.
In de meeste gevallen kun je hier in een net overhemd gekleed gaan. Draag hier gerust een andere kleur dan lichtblauw of wit. In een informele omgeving heb je meer vrijheid als het om kledingkeuze gaat. Combineer je overhemd met een katoenen broek, of als je denkt dat de bedrijfscultuur het toelaat, een nette spijkerbroek.
Alhoewel nette zakelijke schoenen het ook in deze gelegenheid goed zouden doen, kun je hier gerust een nette sneaker aantrekken. Een belangrijke kanttekening is dat deze wel schoon en niet kapot moet zijn.
Ben je benieuwd naar welke kleuren je het beste kunt dragen? Bekijk dan het overzicht met kleurassociaties. Zo straalt de kleur rood bijvoorbeeld dominantie en agressiviteit uit, terwijl je door het dragen van groene sollicitatiekleding eerder betrouwbaar en eerlijk overkomt.