Sollicitatie Trends 2022

De sollicitatietrends van 2022! Het nieuwe jaar is net begonnen. Een mooi moment om vooruit te kijken. Wat gaat 2022 brengen? Hoe onderscheid je je in 2022 als sollicitant van de rest van de kandidaten? Hoe ga je ervoor zorgen dat je jouw droombaan vindt en hier ook nog eens voor wordt aangenomen? We nemen je mee binnen de sollicitatietrends van 2022.

Zakenmensen die elkaar de hand schudden na een aanname van een sollicitant

De persoon achter de sollicitatie belangrijker

Stel je hebt tien personen die op dezelfde vacature solliciteren. Alle tien hebben ze dezelfde opleiding gedaan en vergelijkbare ervaring. Hoe onderscheid je je dan van de rest? Hoe kiest je toekomstige werkgever de juiste persoon uit? Een van de sollicitatie trends die we zien is dat organisaties steeds meer een persoon achter de sollicitatie willen zien. Kun jij in je CV en in je motivatiebrief laten zien wie jij als persoon bent? Doe je dit goed, dan wordt dit jouw onderscheidende factor in het sollicitatieproces en ga je zien dat je eerder wordt uitgenodigd voor het eerste gesprek.

Anoniem solliciteren

Solliciteren zonder dat de organisatie ziet wat je persoonlijke gegevens zoals naam, leeftijd en achtergrond zijn. De keuze is puur gebaseerd op je kennis, ervaring en hoe je jezelf als persoon neerzet. Dit is een sollicitatie trend die we vooral zien binnen de overheid, omdat ze hiermee discriminatie willen vermijden. Is dit dan tegenstrijdig met jezelf als persoon laten zien? Nee, helemaal niet. Dit kan nog steeds heel goed zonder je feitelijke persoonlijke gegevens te vermelden.

Technisch onderwijsassistent

De vacature vindt jou

De wereld van het solliciteren is aan het veranderen. Het is niet meer alleen zo dat een organisatie een vacature verspreid en jij hierop solliciteert. Nee, de vacature vindt jou tegenwoordig ook. Jij krijgt een seintje of een uitnodiging wanneer de organisatie ziet dat jij een goede match bent voor deze vacature. Zij zien dit door bijvoorbeeld je linkedin profiel en je activiteiten op social media. Houd je je social media up-to-date, dan is de kans groot dat een vacature jou vindt.

Video-solliciteren is nog steeds een goed idee

Anoniem is videosolliciteren absoluut niet, maar het geeft je wel een voorsprong op andere kandidaten. Want hoe hot video-solliciteren ook is, vrij weinig kandidaten doen dit ook echt. Video is eng, wat ga je zeggen, hoe presenteer je jezelf… allemaal drempels om het niet te doen. En dit is zonde, want vanuit een video heeft de organisatie juist binnen een paar minuten een goed beeld van wie jij bent, wat je wilt en wat je voor de organisatie kan betekenen. Hiermee laat je jezelf dus ook echt als persoon zien. Heb je direct twee sollicitatie trends in één keer te pakken.

Via-via solliciteren

Omdat het voor organisaties steeds moeilijker is om hun vacatures te vullen, vragen zij steeds meer de hulp van hun medewerkers. Kennen de medewerkers nog iemand die goed bij de organisatie past? Dit betekent dat de kans groot is dat iemand uit jouw netwerk je op de hoogte stelt van een vacature. Ben je op zoek naar een nieuwe baan of sta je open voor een nieuwe uitdaging, dan is 2022 het moment om dit binnen je netwerk bekend te maken. Wie weet vind je jouw droombaan doordat je hier via-via over hebt gehoord.

Sociaal en zakelijk netwerk

Online, online en online

Het solliciteren vindt steeds meer online plaatst. Het langsgaan bij een organisatie om te vragen of ze nog vacatures hebben of bij een uitzendbureau binnenlopen gebeurt bijna niet meer. Zorg daarom dat je goed zichtbaar bent op de online kanalen zoals Linkedin en Twitter en houd de websites waar vacatures op worden getoond ook goed in de gaten. Op deze manier ga je helemaal mee in de wereld van het online solliciteren.

Begin 2022 met sollicitatie succes

Ben je op zoek naar een nieuwe baan, houd dan bovengenoemde sollicitatietrends 2022 in gedachten. Hiermee kom je namelijk sneller onder de aandacht van je toekomstige werkgever en heb je eerder jouw droombaan te pakken. Ondanks dat de markt voor sollicitanten positief is en de kans op een baan groter is dan ooit, het blijft belangrijk om jezelf goed te presenteren en hier tijd en energie in te steken. En nog een laatste belangrijke tip die we je meegeven: blijf vooral solliciteren rondom kerst en oud & nieuw, want dit doen niet veel mensen. Hiermee vergroot je de kans dat je wordt uitgenodigd voor die ene leuke baan.

Succes, op naar jouw droombaan!