Als banen coach help ik met alle plezier mensen aan een beter passende baan. Bij het zoeken naar de volgende baan stelt iedereen dan ook terecht de vraag, ‘Hoe ga ik om met het solliciteren om richting mijn huidige werkgever?’. Deze vraag is heel erg terecht. Mijn advies is dan ook altijd: ‘Ga hier discreet mee om’. In alle stilte zoeken naar een nieuwe baan voelt soms vreemd aan. Het werkt haast altijd het beste.
Je hoeft niet weg, maar je wilt weg. Het is soms lastig in te schatten hoe een werkgever hiermee om zal gaan. Om te zorgen dat jij je rekeningen zoals huur en een auto kunt blijven betalen kun je het beste discreet blijven.
Hoe voorkom je nu dat je werkgever iets doorheeft? Hoe verberg je je sollicitatiegesprekken? Het is fijn als je niet hoeft te liegen en niet onbedoeld verkeerde signalen gaat afgeven aan je werkomgeving. Je huidige werkgever en collega’s krijgen namelijk vermoedens als je gedrag op de werkvloer gaat afwijken van wat ze gewend zijn.
Let daarom op de volgende signalen:
- Solliciteren doe je liever niet vanaf je werkcomputer of werk-mail. Een nieuwe leuke en passende baan vinden kost tijd. Neem hiervoor dan met regelmaat wat tijd voor. Blijf hier op een ontspannen manier aan werken om stress te voorkomen en alleen te zoeken naar werk op de momenten die je daarvoor inricht.
- Nieuwe connecties op LinkedIn (scherm deze meldingen af)
- Behoud de kwaliteit van het werk dat je aflevert aan je huidige werkgever. Anders zijn dit sterke en de eerste signalen naar een werkgever. Blijf prettig en goed aan de slag. Ga op een prettige manier uit elkaar zodat de werkgever jou op een prettige manier herinnerd. Zo kun je een mooie aanbevelingen scoren en wellicht een open deur wil je later mogelijk terugkomen.
- Weglopen van je werkplek om te bellen is geen probleem, wel als dit met regelmaat gebeurd. Ook richting je collega’s kan is dit zorgwekkend zijn zonder uitleg.
- Vaak (en ongebruikelijk) vrije dagen opnemen. Doe dit op een tactische en slimme manier. Bedenk hiervoor dus een goede smoes. Als je aangeeft dat je huidige werkgever je hard nodig gedurende de dag, probeer dan aan het eind van de dag een gesprek te plannen. Dit wordt door een potentiële werkgever veel gewaardeerd en houd jouw onder de radar.
- Wanneer je naar een zogenaamde ‘tandartsafspraak’ gaat, zorg dan dat je daarvoor dan ook de passende kleding aanhebt. Plan je afspraak zo dat je op een veilige plek jezelf kunt omkleden. Zo voorkom je dat iedere keer tip-top naar je tandartsafspraak gaat.
Bespreekbaar maken van je solliciteren
Als je inschat dat je werkgever positief zal reageren op je behoefte naar nieuw werk, dan is bespreken geen slecht idee. Dit kan namelijk als een positief signaal worden ontvangen. Wie weet krijg je hierdoor een nieuwe functie aangeboden. Het kan ook zomaar zijn dat je werkgever je kan helpen aan een nieuwe uitdaging via zijn eigen netwerk.