Solliciteren na je Vijftigste

Twee vrolijke vijftigers samen aan het lachen als koppel

Als 50-plusser beschik je over veel ervaring en kennis en kun je uitstekende referenties opgeven. Je hebt een hoog arbeidsethos en verzuimt niet wanneer de kinderen griep hebben, want die zijn al lang uit huis.

Waarom lukt het dan niet om werk te vinden in de sector die past bij je arbeidsverleden, op het niveau dat bij jou past?

Wij geven je tips om je sollicitatieproces te verbeteren, want ook als vijftigplusser kun je nog prima aan werk komen.

Alle sollicitatiebegin is moeilijk

Er zijn bestaan verschillende workshops en sollicitatietrainingen die je kunt volgen om te leren solliciteren. Veel 50 plussers zijn jarenlang aan het werk geweest en zijn daardoor het solliciteren min of meer verleerd. Solliciteren is natuurlijk ook niet meer wat het geweest is.

Ga dus op cursus en optimaliseer je cv. Bel van tevoren bedrijven in de branche waarin je wilt werken op en informeer naar wat zij zoeken in een werknemer. Zo krijg je een beter beeld van je sterke punten. Licht deze punten uit in je cv en sollicitatiebrief zodat jij er ook als 50-plusser uitspringt.

Netwerken naar een baan

Om meer te weten te komen over de ontwikkelingen en werving en selectie binnen de branche waarin je zou willen werken, kun je jouw netwerk aanspreken. Zijn er mensen die al werkzaam zijn of zelf een bedrijf hebben in deze branches, voer dan met hen een oriëntatiegesprek om je op te halen. Heel handig is dat je op deze manier ook weer in contact kunt komen met relevante personen in de branche.

Laat dan ook zo veel mogelijk mensen weten naar wat voor baan je op zoek bent. Profileer je ook online goed op sites zoals LinkedIn en Facebook. Niet alleen wordt je daardoor beter gevonden, je laat recruiters ook merken dat je met de tijd meegaat.

Kies voor een modern cv

Ook een cv is niet meer hetzelfde als vroeger. Maak in plaats van een standaard klassiek cv een kleurrijk cv met een cv generator. Zo kies je uit tal van sjablonen en valt jouw cv straks extra op. Let er hierbij op dat functiebenamingen door de jaren heen veranderd zijn. Zorg er dan ook voor dat de benamingen stroken met de vacaturetekst en gebruik niet de term die je zelf kent.

Bij online solliciteren is dit zelfs nog belangrijker, omdat dan de zoektocht naar een potentiële werknemer vaak geautomatiseerd wordt. Staan termen zoals de functiebenaming niet in je cv, dan wordt je er ook niet uitgepikt: hoe goed je cv verder ook is

Wees een actieve sollicitant

Het is heel belangrijk dat je de nodige tijd in het solliciteren stopt. Zorg voor een duidelijke en goede sollicitatiebrief en cv met de nodige termen, zoek internet af naar banen om je als een van de eerste sollicitanten te melden, voer oriënterende gesprekken en doe iets met de tips die je krijgt.

Solliciteer op de functies die echt bij je passen en niet bij functies op te hoog of laag niveau, want dan krijg je des te meer afwijzingen, wat demotiverend werkt.

Wees kritisch tegenover de baan die jij wilt aannemen, in plaats van andersom.

Goed voorbereid op sollicitatiegesprek

Mag je op gesprek komen, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent. Dit is je kans op een baan en die wil je niet verspillen. Lees je dus goed in over de organisatie en vraag in je netwerk rond of mensen ervaring hebben met het bedrijf.

Maak een lijstje met mogelijke vragen, dat je tijdens je sollicitatieproces kunt aanvullen. Zo hoef je niet onmiddellijk nog een antwoord te verzinnen en kom je beter over op de recruiter.

En vergeet niet om jezelf te blijven tijdens een sollicitatiegesprek, want een potentiële werkgever wil weten of jij met je unieke persoonlijkheid bij het bedrijf past.

Succes met solliciteren na je vijftigste!