Waarom Solliciteren naar een Bijbaan je Carrièrekansen vergroot

Als student kun je een leuk inkomen genereren met een bijbaan. Als je het slim aanpakt en kiest voor een bijbaan die bij je toekomstplannen past, staat deze ook nog eens mooi op je cv. Het vinden van een baantje dat bij jou en je studie past is niet altijd gemakkelijk, daarom helpen wij je graag op weg.

Denk vooruit bij het solliciteren naar een bijbaan

Vaak is het moeilijk om direct een baan te vinden wanneer je afstudeert. Zeker wanneer je in een vakgebied werkt waar veel werkzoekenden zijn, of wanneer je voor een bekend bedrijf aan de slag wilt.

Daarom is het belangrijk dat je nu al begint met cv-building door een bijbaantje te zoeken binnen het vakgebied waarin je wilt werken. Zo kun je deze op je cv plaatsen en heb je later een streepje voor op studenten die nog geen (relevante) werkervaring hebben. Want zelfs op Hbo/Wo niveau is de baanzekerheid in bepaalde vakgebieden niet bijzonder hoog.

Verhoog je toekomstige salaris

Door te solliciteren naar een bijbaan die aansluit op je studie, kun je bovendien zorgen voor een hoger salaris na je opleiding. Er is namelijk aangetoond dat vanaf je startsalaris je inkomen geleidelijk aan stijgt gedurende de jaren.

Begin je met een relevante baan, dan kun je door de ervaring die je opdoet al beginnen met het opbouwen van een hoger salaris. De ervaring zelf neem je natuurlijk ook tijdens je hele carrière mee, waardoor je ook later profiteert bij de bijbaan die je nu bemachtigt.

Door een goede bijbaan zit er meer rek in je carrière. Je hebt nu als student nog tijd voor extra activiteiten, terwijl dat later met een voltijdbaan lastiger wordt. Je hebt nu de kans om met een passende bijbaan je cv zo aantrekkelijk mogelijk te maken.

Laat je cv opvallen met een studierelevante baan

Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 35% van de werkgevers groot belang hecht aan de werkervaring die aansluit op de studie bij het selecteren van werknemers. Met name in branches waar veel werkzoekenden zijn, zoals momenteel de zorg en het onderwijs, kan dit een doorslaggevende factor zijn.

Door al te beschikken over een degelijke basis springt jouw cv straks uit de stapel met aanmeldingen. Je potentiële werkgever weet dat hij je bepaalde kennis en vaardigheden niet meer hoeft bij te brengen en dat scheelt hem tijd en geld.

Mocht je niet direct een bijbaan kunnen vinden die op je opleiding aansluit, dan kun je er eventueel voor kiezen relevant vrijwilligerswerk te doen. Dit levert je misschien niet meteen een inkomen op, maar zoals gezegd bouw je met relevant werk een sterk cv op.

Dit kan zelfs maar een paar dagen per maand zijn; het laat zien dat je echt feeling hebt voor je vakgebied en er graag voor wilt werken.

Op zoek naar een relevante bijbaan

Een passende bijbaan kun je vinden via vacaturesites en bij uitzendbureaus. Daarnaast kun je familie en vrienden vragen om hun netwerken aan te spreken. Veel bedrijven plaatsen tegenwoordig een bericht op Facebook wanneer ze werknemers zoeken, dus kijk ook even op de Facebookpagina van bedrijven waar je voor zou willen werken.

Heb je al een bedrijf in gedachten en is er geen functie beschikbaar, dan kun je via een open sollicitatie kenbaar maken dat je interesse hebt in een bijbaan bij het bedrijf. Misschien levert het niet direct een baan op, maar ben je een van de eersten waar ze aan denken wanneer er wel een functie vrijkomt.

Voor je gaat solliciteren naar een bijbaan

Onderzoek van tevoren ook even of het hebben van een bijbaan invloed heeft op je inkomen of dat van je ouders. Wanneer je gaat werken en je bent nog geen 18, dan kan je bijbaan invloed hebben op de kinderbijslag die je ouders ontvangen.

Op de website van de Sociale Verzekeringsbank lees je of dat het geval is.

Overweeg eventueel of het toch de moeite waard is om te solliciteren naar die bijbaan vanwege de werkervaring die je ermee opdoet.

Alvast succes met solliciteren!