Solliciteren via Social Media: zo doe je het goed

Om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, is het belangrijk dat je je optimaal profileert. Plaats niet alleen je cv op vacaturebanken, maar maak ook profielen aan op verschillende social media om de kans te vergroten dat een bedrijf jou als potentiële kandidaat voor die leuke baan aanwijst. In dit artikel lees je hoe je het aanpakt op de vier meest vooraanstaande social media sites: LinkedIn, Facebook, Google Plus en Twitter.

Houd werk en privé ook op sociale media gescheiden

Zorg ervoor dat je profiel op social media sites overeenkomt met het profiel op je cv. Zo laat je aan je potentiële werkgever zien dat je eerlijk en consistent bent. Maak je profiel zo compleet mogelijk en voeg je e-mailadres en telefoonnummer toe zodat het voor werkgevers eenvoudig is om contact met je op te nemen. En zorg ervoor dat je werk en privé gescheiden houdt: maar liefst 89% van de werkgevers die sollicitanten opzoeken via internet zijn niet gecharmeerd van posts waarin seksuele toespelingen worden gemaakt, alcohol wordt genuttigd, of die vol zitten met spelling- en grammaticafouten.

Bezin dus voor je een persoonlijk profiel aanmaakt en deel persoonlijke berichten niet, of slechts in besloten kringen. Je kunt op Facebook, Google Plus en Twitter per bericht bepalen met wie je het wilt delen. Maar wees ook hiermee weer op je hoede: een foutje met de privacyinstellingen bij het plaatsen van het bericht is snel gemaakt. Zorg er bovendien voor dat ook je profielfoto professionaliteit uitstraalt: geen privéfoto met je favoriete huisdier dus.

Wees creatief met je cv

Je kunt een link naar een social media cv opnemen in je profiel op al je sociale media. Zo ben je nog zekerder van een consistent profiel. Dit cv kun je op verschillende manieren samenstellen, zoals een website of blog waarop je jezelf presenteert, een creatieve YouTube video of strak ontworpen infographic. Zo geef je recruiters en potentiële werkgevers een overzicht in vogelvlucht van je werk, opleiding en activiteiten op het gebied waarin je werkzaam bent.

In zo’n social media cv verwerk je niet alleen je opleiding en werkervaring, een portfolio van je werk uit het verleden en je eventuele lidmaatschap van verenigingen. Ook voeg je aanbevelingen die je kreeg via social media, een link naar je professionele cv in PDF bestand en je meest populaire posts en eventuele reacties toe. Zo promoot je jezelf optimaal en laat je zien dat je ook buiten je huidige baan actief bezig bent op je vakgebied.

Blijf posten zodat je zichtbaar blijft

Vergeet niet om regelmatig iets nieuws over je vakgebied te posten op je profiel. Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen door bijvoorbeeld meldingen van Google Nieuws in te schakelen en deel interessante berichten. Dit kun je doen door naar je vakgebied of een bepaald onderdeel daarvan te zoeken op Google, de tab Nieuws aan te klikken en helemaal onderaan de pagina meldingen in te schakelen. Zo krijg je de nieuwste ontwikkelingen op je vakgebied toegestuurd via e-mail, waarna je ze gemakkelijk kunt delen.

Houd je posts op alle sociale media kort en overzichtelijk. In het geval van Twitter wordt je bericht sowieso beperkt, maar let er ook bij andere platforms op dat je niet teveel uitweidt. Wil je toch een hele tekst delen met je volgers, vrienden of connecties, voeg dan een link toe aan een korte omschrijving of een uitnodiging tot lezen. Zo kunnen je contacten zelf beslissen of ze interesse hebben.

Ga actief op zoek naar een baan via social media

Tag je kwaliteiten in een post op Facebook, Twitter of Google Plus met een hashtag en richt je direct tot recruiters. Dit doe je binnen Facebook door deze te taggen met de tagfunctie tijdens het aanmaken van je bericht en in Twitter heel simpel door het apenstaartje gevolgd door de Twitternaam van de recruiter. Op zowel Facebook en Twitter kun je door middel van deze hashtag ook heel eenvoudig zoeken naar vacatures. Ben je bijvoorbeeld werkzaam in het onderwijs, dan zoek je op #vacature #onderwijs. Deins er niet voor terug om het aan te geven wanneer je interesse hebt in een functie en voeg een link naar je profiel of social media cv toe.

Laat je contacten op het social media platform weten naar wat voor een baan je op zoek bent en vraag ze hun referenties achter te laten onder je bericht. Niet alleen oud-collega’s en werkgevers kunnen je aanbevelingen geven: denk ook eens aan je stagebegeleider of mensen waarmee je een vereniging hebt geleid. Door aanbevelingen van contacten te weergeven vergroot je jouw kans om aangenomen te worden van 1 op 100 naar 1 op 7! Wees dus niet terughoudend in het vragen naar deze aanbevelingen, want je hebt niets te verliezen en het helpt enorm. Actief naar werk zoeken op sociale media is zeker de moeite van het overwegen waard.