Tips Voor je Sollicitatiekleding

Het dragen van geschikte en passende sollicitatiekleding is erg belangrijk. Het bepaalt voor een groot gedeelte hoe mensen naar je kijken.

Vooral op zakelijk gebied is het belangrijk om goed gekleed op een afspraak te verschijnen. Het kan hier gaan om een sollicitatiegesprek, zakelijke bespreking of bijvoorbeeld het aanvragen van een lening bij de bank. Het punt is: Je kleding is hier je startpunt.

Een kans op een goede eerste indruk krijg je één keer.

De vraag welke kleding voor het sollicitatiegesprek geschikt, is krijgen wij vaak. Een willekeurig pak aantrekken is tegenwoordig namelijk niet meer de standaard zoals je wellicht weet. In enkele gevallen, bijvoorbeeld bij een informeel bedrijf, kan een pak zelfs een negatieve invloed hebben op je uitstraling.

Bepaal daarom eerst of het bedrijf waarmee je een afspraak hebt een formele of informele bedrijfscultuur heeft. Hier kun je achter komen door een aantal werknemers van het bedrijf op LinkedIn op te zoeken en hun kleding op profielfoto’s te bekijken, als de bedrijfspagina hier niets van laat zien.

Laten we kijken naar de verschillende kledingstijlen bij formele en informele bedrijven, opgedeeld in heren en dames.

Kledingadvies Sollicitatiegesprek

Formeel Gekleed

Bij formele bedrijven kun je jezelf (als man) het best in pak vertonen. Zij voeren dan ook een formele, zakelijke dresscode. Als je gaat solliciteren is het verstandig om een zo rustig mogelijk pak te dragen. Hier wil je de aandacht namelijk op jezelf vestigen, afleidende kleding is hier niet wenselijk.

Onder rustige pakken verstaan we egale pakken, of pakken met een zeer lichte streep (pin stripe). Beperk je, qua kleur, tot donkergrijs en donkerblauw. Deze kleuren stralen zakelijkheid, professionaliteit en loyaliteit uit. Meer weten? Bekijk het overzicht van kleurassociaties.

Probeer om de kleur van je business-overhemd ook rustig te houden. Geschikte kleuren voor overhemden zijn lichtblauw en wit. Dit zijn kleuren met een frisse uitstraling, en combineren makkelijk met een stropdas. Zorg ervoor dat je nette zakelijke (gepoetste!) schoenen draagt.

Vrouwen kunnen in deze situatie een broek- of mantelpak dragen. Ga voor een rustieke blouse onder je colbert. Je kunt door middel van accessoires meer flair aan je outfit toevoegen. Je wilt je outfit (zakelijk gezien) niet te ‘sexy’ maken. Je wilt namelijk professioneel overkomen. Vermijd daarom blote benen als je een mantelpak draagt. Een zwarte panty is hier een geschikte oplossing. Een paar nette pumps maken je outfit af.

Smart Casual

Vrouwelijk smart casual zakelijke kleding

Een wat informeler bedrijf verwacht niet van je dat je in pak verschijnt. Alhoewel je beter overdressed dan underdressed kunt verschijnen, is een pak in dit geval al snel ‘teveel van het goede’. Hiervoor is de ‘Smart Casual’ dresscode een goed alternatief op een formele kledingstijl.

Bij een Smart Casual dresscode draag je (als man) een net overhemd, gecombineerd met een pantalon, katoenen broek (chino) of nette spijkerbroek. Hier kun je nog een colbert overheen dragen, al kom je dan snel weer in het formele spectrum terecht. Ongeacht de situatie is het dragen van een net en passend overhemd een aanrader.

Dames kunnen hier kiezen voor een jurk, in combinatie met een net colbert. Een alternatief is een rok, in combinatie met een nette blouse. Beide outfits geven je een vrouwelijke, zakelijke uitstraling. Als je je benen liever bedekt houdt, kun je een pantalon combineren met een nette blouse.

Veel vrouwen dragen schoenen met hakken op zakelijke gelegenheden (pumps). Als je hier geen zin in hebt, kun je kiezen voor de meer casual ballerina schoen, of ga voor een stoerdere ‘look’ met Oxford schoenen.

Business Casual

Heren business casual sollicitatiekleding

Zijn pantalons, overhemden en colberts nog te netjes voor het bedrijf waar je naartoe gaat? Bekijk dan de ‘Business Casual’ dresscode. Deze zakelijke sollicitatiekleding is meer gericht op vrijetijdskleding, zonder de representativiteit uit het oog te verliezen.

Een typische Business Casual outfit voor heren bestaat uit een net, egaal poloshirt, in combinatie met een neutrale chino of nette jeans. Hier kun je nette sneakers onder aantrekken, mits ze schoon zijn.

Een Business Casual outfit voor dames kan bestaan uit een leuk jurkje, met daaroverheen een comfortabel vestje. Hierbij kun je een nette sneaker, ballerina, of een laarsje dragen. De Business Casual dresscode is een vrijere dresscode dan bijvoorbeeld Smart Casual. Hierdoor heb je meer keuzemogelijkheden om je ideale outfit samen te stellen.

Om niet te vergeten: Het is zeer belangrijk dat jij je goed voelt in de kleding die je aantrekt!

Sollicitatiekleding Advies Dames

Lichaamstaal Tips Voor je Sollicitatiegesprek

Dit gastartikel is geschreven door Robin Hendriks