Vacaturesites Overzicht

sollicitanten wachtend op een sollicitatiegesprek

Vacaturesites zijn het nummer één kanaal voor werkgevers om personeel te vinden. Na vacaturesites komt het recruiten via sociale media als het belangrijkste medium naar voren. Pas als derde meeste belangrijke bron komt het eigen netwerk van bedrijven en derde partijen. Genoeg reden om te zoeken naar een nieuwe job via een van de vele vacaturesites!

Meest gebruikte vacaturesites

Via online vacaturesites zoek je snel en gericht in een groot aanbod van vacatures. Daarnaast zijn vacaturesites perfect voor het oriënteren op een andere branche, bedrijf en specifieke vacatures die mogelijk interessant zijn. De grootste en meest bezochte vacaturesite is Indeed.nl, op nummer twee Linkedin.nl en aansluitend ons Nederlandse NationaleVacaturebank. De top sluit af met een sterke 40% die gebruikmaakt van Werk.nl.

 1. Indeed.com
 2. LinkedIn.com
 3. Nationalevacaturebank.nl
 4. Monsterboard.nl
 5. Werk.nl
 6. Jobbird.com
 7. Google.nl
 8. Randstad.nl
 9. Tempo-Team.nl
 10. Uitzendbureau.nl
 11. Werkzoeken.nl
 12. Intermediar.nl
 13. Werkenvoornederland.nl
 14. Olympia.nl
 15. Glassdoor.nl
 16. Startpeople.nl
 17. Magnet.me
 18. Vacatures.nl
 19. NederlandVacature.nl
 20. Adecco.nl
 21. Youngcapital.nl
 22. Simplyhired.nl
 23. StepStone.nl
 24. deBanenSite.nl
 25. Vacatureplaats.nl
 26. Unique.nl
 27. Timing.nl
 28. nl.Talent.com
 29. Maandag.nl
 30. Manpower.nl
 31. Bijbaan.nl
 32. Adzuna.nl
 33. Zoekbijbaan.nl
 34. Nederlandvacature.nl
 35. Yacht.nl

Openstaande Vacatures

Met een Nederlandse beroepsbevolking van 10,1 miljoen inwoners is ongeveer 20% op zoek naar een (andere) baan. Een 1,6 miljoen daarvan is maandelijks op zoek naar een nieuwe positie in private dan wel publieke sector.

Vacaturesites per branche


Finance en accounting

Horeca

IT

Marketing en communicatie

Media

Onderwijs

Overheid

Sport & recreatie

Techniek

Zorg en medisch

Waarom specifieke Vacaturesites?

De drie meest gebruikte zoekmachines omvatten lang niet het complete aanbod van vacatures. Bedrijven kiezen vaak voor een branchegerichte bron voor het vinden van nieuwe werknemers. Regionale vacaturesites zijn gericht op een bepaalde stad of regio. Door deze focus hebben ze vaak een beter, groter en actueler aanbod in de regio.

Vacaturesites zoals NationaleVacaturebank brengen hoge kosten in rekening voor het plaatsen van vacatures. Voor grotere bedrijven is dit vaak geen probleem.  Kleinere, lokalere of juist specialistische ondernemingen richten zich om die reden sneller op goedkopere vacaturesites, gratis vacaturesites en andere bronnen. Ook heeft het minder nut om landelijk te adverteren voor een regionale vacatures I.v.m. woon-werkverkeer.

Vacaturesites voor jongeren

Vacaturesites voor ouderen & senioren

Vacaturesites per stad

Recordaantal openstaande vacatures achter ons

Openstaande vacatures grafiek van het CBS. Grafiek met data tot en met 2023

Voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal waren er minder vacatures dan in het kwartaal ervoor. Eind september 2023 stonden er 416 duizend vacatures open, 12 duizend minder dan aan het einde van het tweede kwartaal.

Eind september 2019 was het aantal openstaande vacatures, gecorrigeerd voor seizoenseffecten, nog 288 duizend. Het laatste dieptepunt werd medio 2013 bereikt met 91 duizend vacatures.

Minder nieuwe vacatures

Na een toename van het aantal ontstane vacatures in het eerste kwartaal, ontstonden er in het tweede kwartaal minder nieuwe vacatures. In het tweede kwartaal waren het er 354 duizend, 27 duizend minder dan in het eerste kwartaal. Er werden 365 duizend vacatures vervuld (inclusief vervallen vacatures), in het eerste kwartaal waren dat er nog 381 duizend

(Bron: CBS.nl, 2023)

Verdeling Vacatures over de verschillende branches

Vacatures naar bedrijfstak, seizoensgecorrigeerd
(bron: cbs.nl, 2018)

Samenstelling beroepsbevolking

3e kwartaal 2023, seizoengecorrigeerd

Samenstelling beroepsbevolking Nederland, cijfers van het CBS uit 2023

(Bron: CBS.nl, 2023)