Vacaturesites zijn het belangrijkste kanaal voor werkgevers om geschikte personeel te vinden. Na vacaturesites gevolgt het recruiten via sociale media. Pas als derde meeste belangrijke bron komt het eigen netwerk van bedrijven en derde partijen.
Met een beroepsbevolking van 9 miljoen mensen is ongeveer 20% opzoek naar een (andere) baan. Een 1,6 miljoen mensen is maandelijks opzoek naar een nieuwe positie in private danwel publieke sector. Het aantal openstaande vacatures heeft in het tweede kwartaal van 2018 een nieuw hoogtepunt bereikt. Eind juni waren er 251 duizend vacatures, een toename van 16 duizend in het tweede kwartaal.
Meest gebruikte vacaturesites
Via online vacaturesites kun je je snel en gericht zoeken uit een groot aanbod van vacatures. Daarnaast zijn vacaturesites handig voor het orienteren op een branche, bedrijf en specifieke vacatures. De grootste en meest bezochte vacaturesite is Indeed.nl, op nummer twee Linkedin.nl en aansluitend ons Nederlandse NationaleVacaturebank. De top sluit af met een sterke 40% die gebruik maakt van Werk.nl.
Vacaturesites voor jongeren
Vacaturesites voor ouderen
Specifieke Vacaturesites
Starters
Startersvacatures.nl
Traineeships
Traineeshipsoverzicht.nl
Vacaturesites per stad
- Vacatures in Rotterdam
- Bijbaan Groningen
- Horeca vacatures in Nijmegen
- Technische vacatures in Eindhoven
- Bouw vacatures in Amsterdam
Vacaturesites IT
Vacaturesite Overheid
Regionale vacaturesites
De drie meest gebruikte zoekmachines omvatten daarbij lang niet het complete aanbod aan vacatures. Bedrijven kiezen vaak voor een branchegerichte bron voor het vinden van nieuwe werknemers. Regionale vacaturesites zijn gericht op een bepaalde stad of regio. Door deze focus hebben ze vaak een beter, groter en actueler aanbod in de regio.
Vacaturesites zoals Nationalevacaturebank brengen hoge kosten in rekening voor het plaatsen van vacatures. Voor grotere bedrijven is dit vaak geen probleem. Kleinere, lokalere of juist specialistische ondernemingen richten zich om die reden sneller op goedkopere vacaturesites, gratis vacaturesites en andere bronnen. Ook heeft het minder nut om landelijk te adverteren voor een regionale vacatures I.v.m. woon werkverkeer.
Recordaantal openstaande vacatures
Inmiddels (Q4, 2018) groeit het aantal openstaande vacatures al vijf jaar elk kwartaal. Het aantal is nu hoger dan de piek in het vierde kwartaal van 2007 (249 duizend). Het laatste dieptepunt werd medio 2013 bereikt met 91 duizend vacatures.
(bron: cbs.nl, 2018)
Wat ga je verdienen?
Bedrijven geven vaak amper duidelijkheid over een salarisindicatie naast referenties naar CAO’s of weinig zeggende termen. Immers is het salaris voor velen de enige reden om naar werk te zoeken. Wat je gaat verdienen komt vaak pas aan bod tijdens het gesprek en vaker nog in een nader bepaald vervolg gesprek. Voor een salarisindicatie kun je terecht bij Loonwijzer.