Vacaturesites Overzicht

sollicitanten wachtend op een sollicitatiegesprek

Vacaturesites zijn het nummer één kanaal voor werkgevers om personeel te vinden. Na vacaturesites komt het recruiten via sociale media als het belangrijkste medium naar vooren. Pas als derde meeste belangrijke bron komt het eigen netwerk van bedrijven en derde partijen. Genoeg reden om te zoeken naar een nieuwe job via een van de vele vacaturesites!

Meest gebruikte vacaturesites

Via online vacaturesites zoek je snel en gericht in een groot aanbod van vacatures. Daarnaast zijn vacaturesites perfect voor het orienteren op een andere branche, bedrijf en specifieke vacatures die mogelijk interessant zijn. De grootste en meest bezochte vacaturesite is Indeed.nl, op nummer twee Linkedin.nl en aansluitend ons Nederlandse NationaleVacaturebank. De top sluit af met een sterke 40% die gebruik maakt van Werk.nl.

Openstaande Vacatures

Met een Nederlandse beroepsbevolking van 9 miljoen inwoners is ongeveer 20% opzoek naar een (andere) baan. Een 1,6 miljoen daarvan is maandelijks opzoek naar een nieuwe positie in private danwel publieke sector. Eind september 2019 was het aantal openstaande vacatures, gecorrigeerd voor seizoenseffecten, opgelopen tot een nieuwe recordstand van 288 duizend.

Regionale Vacaturebanken

 • Zeeland
 • Noord-Brabant
 • Limburg
 • Gelderland
 • Utrecht
 • Zuid Holland
 • Noord Holland
 • Overijssel
 • Groningen
 • Friesland
 • Drenthe
 • Flevoland

Vacaturesites per branche

Agri & food
Beveiliging & politie
Bouw & vastgoed
Chemie
Consultancy & advies
Detailhandel
Financieel
Freelance
Gespecialiseerd
Grafisch
Handel & groothandelHoreca
ICT
Industrie & productie
Inkoop & logistiek
Juridisch & bestuurlijk
Kunst & cultuur
Management & directie
Marketing & communicatie
Milieu
Onderwijs
Overheid
Personeelszaken & HR
Schoonmaak
Senioren
Sport & recreatie
Studenten
Techniek
Telecom
Transport
Verkoop & sales
Wetenschap
Zorg en medisch

Waarom specifieke Vacaturesites?

De drie meest gebruikte zoekmachines omvatten lang niet het complete aanbod van vacatures. Bedrijven kiezen vaak voor een branchegerichte bron voor het vinden van nieuwe werknemers. Regionale vacaturesites zijn gericht op een bepaalde stad of regio. Door deze focus hebben ze vaak een beter, groter en actueler aanbod in de regio.

Vacaturesites zoals Nationalevacaturebank brengen hoge kosten in rekening voor het plaatsen van vacatures. Voor grotere bedrijven is dit vaak geen probleem.  Kleinere, lokalere of juist specialistische ondernemingen richten zich om die reden sneller op goedkopere vacaturesites, gratis vacaturesites en andere bronnen. Ook heeft het minder nut om landelijk te adverteren voor een regionale vacatures I.v.m. woon werkverkeer.

Vacaturesites voor jongeren

Vacaturesites voor ouderen

Specifieke Vacaturesites

Starters
Startersvacatures.nl


Traineeships

Traineeshipsoverzicht.nl

Vacaturesites per stad

Vacaturesites IT

Visser & Van Baars

Vacaturesite Overheid

Recordaantal openstaande vacatures

Openstaande vacatures CBS

Eind september 2019 was het aantal openstaande vacatures, gecorrigeerd voor seizoenseffecten, opgelopen tot een nieuwe recordstand van 288 duizend. Dat is een toename van 4 duizend vergeleken met een kwartaal eerder. Al zes jaar lang neemt het aantal openstaande vacatures elk kwartaal toe. Het aantal is nu hoger dan de piek in het vierde kwartaal van 2007 (249 duizend). Het laatste dieptepunt werd medio 2013 bereikt met 91 duizend vacatures. In het derde kwartaal ontstonden er 316 duizend nieuwe vacatures en er werden er 312 duizend vervuld. Niet eerder zijn er in een kwartaal zoveel vacatures vervuld.

(Bron: CBS.nl, 2020)

Vacatures naar bedrijfstak, seizoensgecorrigeerd
(bron: cbs.nl, 2018)