Wat te doen bij demotivatie na tal van sollicitaties

demotivatie sollicitatiesHeb je al meerdere sollicitaties achter de rug, dan kan het gebeuren dat de moed je in de schoenen zakt. Vaak word je nog wel uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, waarna je alsnog een afwijzing krijgt. Word je onzeker en ga je aan je kwaliteiten twijfelen, dan kun je een aantal dingen doen tegen deze sollicitatiemoeheid.

Wanneer het solliciteren niet wil lukken

Word je al maanden keer op keer teleurgesteld, dan kan het lastig zijn om de moed erin te houden. Vaak wordt het solliciteren na verloop van tijd een punt op een lastig takenlijstje, mede door de sollicitatieplicht. Hoewel sollicitatiemoeheid niets zegt over jou als werknemer en je uitstekende ervaring en kennis kunt hebben, kan niet iedere potentiële werkgever hier doorheen prikken. Zo kan deze zich bij een gedemotiveerde kandidaat af gaan vragen of deze wel geschikt is voor de functie. Zorg er daarom voor dat je een geïnteresseerde houding aanneemt, hoe moeilijk dat soms ook op te brengen is.

Solliciteer met mate

Stap voor stap solliciterenWanneer je dag en nacht bezig bent met het vinden van een nieuwe baan, raak je gestrest en maak je geen goede indruk wanneer je op gesprek mag komen. Loopt de frustratie hoog op, dan is het belangrijk dat je een pauze neemt. Ga even niet op zoek naar die nieuwe droombaan, maar doe iets wat je leuk vindt. Plan activiteiten in met een vriend of vriendin, of geniet van je vrije tijd door te gaan sporten of een weekendje weg te gaan. Je zult zien dat het solliciteren hierna weer een stuk gemakkelijker gaat. Blijf er ook daarna voor zorgen dat je slechts een deel van je tijd aan solliciteren besteedt.

Solliciteer gericht

Zorg ervoor dat je alleen solliciteert naar de banen die bij jou passen en pas je sollicitatiebrief en cv hierop aan. Zorg dat je op de hoogte bent van het bedrijf waarvoor je wilt gaan werken en bedenk van te voren welke belangrijke vragen je aan je werkgever wilt stellen. Zo laat je zien dat je specifiek in de functie geïnteresseerd bent en niet lukraak aan het solliciteren bent. Steek liever vijf keer zoveel tijd in één sollicitatie dan dat je vijf brieven zo snel mogelijk de deur uit doet. Daarnaast zorg je er op deze manier voor dat het solliciteren voor jezelf minder eentonig wordt.

Solliciteer niet alleen

Solliciteer met hulpNatuurlijk ga je alleen op sollicitatiegesprek, maar van te voren kan het geen kwaad om de hulp van iemand anders in te schakelen. Vraag een familielid of vriend wat je aan je cv en sollicitatiebrief kunt verbeteren en maak samen aanpassingen waar jij achter staat. En heb je een sollicitatie achter de rug die wat minder goed verliep, vraag dan eens waarom het niet goed is gegaan aan degene met wie je gesproken hebt. Je mag hierbij gerust doorvragen: vaak wordt dan pas duidelijk waar het aan heeft gelegen en kun je er direct iets aan doen.

Onthoud dat je elk gesprek als een frisse start kunt zien: je potentiële werkgever weet niets van je afwijzingen en zal je dan ook als een prima kandidaat zien. Zorg daarom dat je gemotiveerd en goed geïnformeerd voor de dag komt.