Geboortedatum op het Cv vermelden?

geboortedatum vermelden op het cv

De vraag rijst nogal eens of het vermelden van je leeftijd op het cv een passend, slimme zet is, of juist niet. Nodigt het (onbewust) uit tot leeftijdsdiscriminatie?

Geboortedatum op het cv vermelden?

Je geboortedatum vermelden op het cv is in Nederland aangeraden en gebruikelijk. Het is echter niet verplicht. Hoewel het in veel landen helemaal niet als normaal wordt gezien om je leeftijd op het curriculum vitae te vermelden, is dit in Nederland wel het geval.

Je leeftijd hoort op het cv

Gaat een werkgever op zoek naar nieuwe werknemers, dan verwacht deze dat zij dat kandidaten hun geboortedatum vermelden op het cv. Het ontbreken van een geboortedatum kan dan ook ergernis opwekken en ervoor zorgen dat je sollicitatie niet verder bekeken wordt. Ga ervan uit dat je niet alleen op je leeftijd beoordeeld wordt en laat het vermelden daarvan niet dus achterwege.

(Leeftijds)discriminatie

Het nadeel van het vermelden van je geboortedatum kan zijn dat een potentiële werkgever je te oud of juist te jong vindt voor de vacature. Je om deze rede niet aannemen is bij de wet verboden, maar kan niet altijd gecontroleerd worden. We noemen deze manier van sollicitanten selecteren leeftijdsdiscriminatie, omdat je achtergesteld wordt vanwege je leeftijd.

Geboortedatum hoort op het Cv

Geboortedatum als van de onderdeel persoonlijke gegevens
Er zijn tal van redenen waarbij het in je voor- of juist nadeel kan werken om de leeftijd te vermelden of te verzwijgen. Echter, hoort bij de persoonlijke gegevens op ieder cv, ook de geboortedatum, net zoals je naam, adres, en adres, vermeld te worden.

voorbeeld leeftijd en geboortedatum vermelden op het cv

Voor- en nadelige situaties

Hoewel je niet wilt dat een werkgever zich blindstaart op jouw leeftijd, kan het vermelden van je geboortedatum in sommige banen ook in je extra voordeel werken. Solliciteer je op een startersfunctie, dan kan jouw jeugdige leeftijd  (wat anders op weinig ervaring zou kunnen duiden) juist helemaal geen kwaad. En in de wetenschap en bij bepaalde bestuursfuncties kan een hogere leeftijd zeer gewenst zijn. Zo nodig kun je in de begeleidende sollicitatiebrief een of meerdere redenen aangeven waarom jouw leeftijd juist zo goed kan werken voor je werkgever. Toch, je geboortedatum hoort op het cv.

Wek geen argwaan

Hoewel je ervoor kunt kiezen je geboortedatum niet te vermelden, kan een werkgever toch van je jarenlange ervaring of juist beginnende carrière afleiden welke leeftijd je ongeveer hebt. Bovendien kan een werkgever het raar vinden dat je jouw leeftijd niet vermeld en er vraagtekens bij zetten. Wij raden je dus aan je leeftijd wel te vermelden. Op grond van je kwaliteiten kan een werkgever er dan voor kiezen om je al dan niet aan te nemen, ongeacht je leeftijd.

Opinie: Weg ermee!

Is het ethisch correct om de geboortedatum als standaard op het cv te vermelden? Er zijn vele meningen over. Bovenstaand advies in dit artikel gaat over wat gangbaar is en wat de sollicitant het meest helpt te slagen in de banenzoektocht. Zien we dit als samenleving in de toekomst liever anders? Zie dan ook: Geboortedatum op het cv; weg ermee.

Let op!: Veel sjabloon cv’s vermelden standaard geen geboortedatum. Sommige sjablonen zijn vertaald vanuit het buitenland, waar andere gewoontes zijn over het vermelden van de geboortedatum. (Bijvoorbeeld de Verenigde Staten, waar de geboortedatum juist niet op het CV thuis hoort).