Geboortedatum vermelden op het cv?

geboortedatum_mei_juni_cv
De vraag rijst nogal eens of het vermelden van je leeftijd op het cv een slimme zet is, of juist niet. Nodigt het (onbewust) uit tot leeftijdsdiscriminatie? In dit artikel lees je of en wanneer het verstandig is om je geboortedatum op je curriculum vitae te zetten.

Waarom je dat wel moet doen

Je geboortedatum vermelden op het cv is niet verplicht. Hoewel het in veel landen helemaal niet als normaal wordt ervaren om je leeftijd op het curriculum vitae te vermelden, is dit in Nederland vaak nog wel het geval. Gaat een werkgever op zoek naar nieuwe werknemers, dan verwacht deze dat zij ook hun leeftijd vermelden. Het ontbreken van een geboortedatum kan dan ook ergernis opwekken en ervoor zorgen dat je sollicitatie niet verder bekeken wordt. Ga ervan uit dat je niet alleen op je leeftijd beoordeeld wordt en laat het vermelden daarvan niet achterwege.

Het nadeel van het vermelden van je geboortedatum kan zijn dat een potentiële werkgever je te oud of juist te jong vindt voor de vacature. Je om deze rede niet aannemen is bij de wet verboden, maar kan natuurlijk niet altijd gecontroleerd worden. We noemen deze manier van selecteren leeftijdsdiscriminatie, omdat je achtergesteld wordt vanwege je leeftijd. Een werkgever kan je ook ongelijk behandelen oftewel discrimineren door je niet aan te nemen vanwege andere persoonskenmerken zoals je naam (bijvoorbeeld bij een buitenlandse naam), geslacht of godsdienst.

Je leeftijd op je curriculum vitae werkt in je voordeel

Een goede werkgever kan door je leeftijd heen kijken en ziet dat je waardevol bent voor zijn of haar onderneming door je ervaring, scholing en talenten. Ben je jong en zeer gemotiveerd voor je eerste baan, dan kan dit voordelen voor je werkgever hebben. Maar ook een hoge leeftijd kan ervoor zorgen dat een potentiële werkgever juist denkt: ‘Dat is iemand met veel kennis en ervaring, dáár ben ik naar op zoek.’

Hoewel je niet wilt dat een werkgever zich blindstaart op jouw leeftijd, kan het vermelden van je geboortedatum in sommige banen ook in je voordeel werken. Solliciteer je op een startersfunctie, dan kan jouw jeugdige leeftijd wat anders op weinig ervaring zou kunnen duiden juist helemaal geen kwaad. En in de wetenschap en bij bepaalde bestuursfuncties kan een hogere leeftijd zeer gewenst zijn. Zo nodig kun je in de begeleidende sollicitatiebrief een of meerdere redenen aangeven waarom jouw leeftijd juist zo goed kan werken voor je werkgever.

Hoewel je ervoor kunt kiezen je geboortedatum niet te vermelden, kan een werkgever toch van je jarenlange ervaring of juist beginnende carrière afleiden welke leeftijd je ongeveer hebt. Bovendien kan een werkgever het raar vinden dat je jouw leeftijd niet vermeld en er vraagtekens bij zetten. Wij raden je dus aan je leeftijd wel te vermelden. Op grond van je kwaliteiten kan een werkgever er dan voor kiezen om je al dan niet aan te nemen, ongeacht je leeftijd. Heb je andere vragen, bijvoorbeeld met betrekking tot het vermelden van je burgerlijke staat, dan vind je ook het antwoord op deze vragen op onze site.