Het Vaardigheden CV, maak je zo

Formal women smiling to camera arms crossed

Het vaardigheden-cv staat ook bekend als het competentie-, functioneel- en thematisch-cv. Hierbij zijn de vaardigheden (competenties) inmiddels een steeds belangrijker onderdeel op het cv. Naast het competentiegericht onderwijs zien we de competenties steeds meers de boventoon voeren in de zoektocht naar talent.  Werkgevers en recruiters zijn in het recruitment proces dan ook naast het checken van het curriculum vitae, vooral naarstig op zoek naar passende competenties voor de invulling van openstaande functies.

Bij het cv maken van een vaardigheden layout richt je dus meer de aandacht op je talenten en vaardigheden dan op vorige functies. Echter, zonder de vorige functies uit het oog te verliezen. Het voordeel van dit soort cv is dat je skills waarin je echt goed bent beter kunt belichten tijdens voordat je nog werkelijk op gesprek bent uitgenodigd. Vergeleken met het chronologisch cv heb je hiermee een totaal andere benadering naar je nieuwe uitdaging. Het is de vraag of deze benadering voor jou en jouw branche het verschil kan maken in het sollicitatieproces.

Het Vaardigheden CV

Voordelen

 • Je kunt je prestaties beter naar voren halen
 • Je kunt je sterke punten beter uitlichten en je mindere punten verhullen
 • Je kunt gaten in je loopbaan makkelijker verhullen
 • Een vaardigheden-cv maken geeft je zelfkennis een flinke boost en zelfvertrouwen

Nadelen

 • Het kan de indruk wekken dat je iets te verbergen hebt
 • Je moet het iedere keer dat je voor een nieuwe job solliciteert je cv aanpassen
 • Werkgevers kennen deze vorm van cv vaak niet en moeten zelf de chronologie van je loopbaan ontdekken

Een vaardigheden-cv wordt dan ook vaak gebruikt door starters en mensen die een carriere switch willen maken zonder echt relevante ervaring te hebben opgedaan in de beoogde branche. Voor ZZP’er kan een vaardigheid (competentie) cv handig zijn voor het aantonen van zijn of haar kunnen. Met het vaardigheden-cv prioriteer je eerst je ervaringen, prestaties, kennis, rollen en werkervaring.

Onderdelen van een vaardigheden-cv

 • Personalia: Naam, adres, telefoonnummer, geboortedatum, e-mailadres, rijbewijs en beschikbaarheid data
 • Gevolgde opleidingen en cursussen: Afhankelijk van je carrière moment, vermeld je je middelbare school en gevolgde opleidingen
  dit kun je doen met vermelding van de specialisaties.
 • Competenties en vaardigheden, waaronder taal- en bijvoorbeeld digitale vaardigheden.
 • Prestaties die je hebt bereik zoals publicaties, producten of behalen van KPI’s.
 • Werkervaring die je hebt, waarbij de ervaringen en functies aansluiten op de rol waarop je solliciteert.

Vaardigheden beschrijven

In dit onderdeel ga je jezelf verkopen aan de hand van de beschrijving van wat je kunnen en kennis. Hoe specifieker je beschrijving aansluit op die van de gezochte baaneisen, hoe beter het is. Om de beschrijvingen structuur aan te brengen kun je de volgende punten gebruiken:

Vaardigheden en competenties doe je naast je baan ook zeker op in je privéleven. Hierbij is wat je hebt geleerd belangrijker dan de vraag waar je dit hebt geleerd.


Beschrijf competenties en vaardigheden op basis van feiten en eventueel referenties. Beschrijf je vaardigheden feitelijk en genuanceerd. Voorkom hierbij het gebruik van standaard zinnen om jezelf te beschrijven. Je wilt je namelijk onderscheiden van de rest.

Om dat te bereiken leg je de focus op onderscheidende kwaliteiten. “Ik ben een teamplayer” zal het minder goed dan “Collega’s beschrijven mij als motiverend en stimulerend”.

Prestaties benoemen

Prestaties zijn specifiek te benoemen en moet je vanaf hier dus niet verwarren met vaardigheden.

Wat heb je bereikt en wat zijn je prestaties waard? Prestaties zijn relevant als ze een kenmerkend en verifieerbaar zijn. Een voorbeeld: Functies die vaak gebruikmaken van computers zijn bewijs en prestatie bevordering makkelijker te meten en aan te tonen. Zo kun je als UI Designer vertellen dat je voor bedrijf ‘X’ de conversie met ‘XX’% hebt laten groeien door een aantal aanpassingen door te voeren in de webwinkel. Dit heeft geleid tot een X hogere omzet voor bedrijf ‘X’. Nevenactiviteiten en hobby’s kunnen ook zeker leiden tot relevante prestaties die noemenswaardig zijn. Bij het benoemen van je prestatie is het belangrijk om de gevraagde functie-eisen om te zetten in jouw geleverde prestaties. Wanneer je in de sale of account management wilt gaan werken of hebt gewerkt, zijn sales en klantenwerving belangrijke indicatoren om als prestatie te vermelden. Heb je zulke ervaringen niet, kun je prestaties naar voren halen die jouw kwaliteiten wel onderstrepen. Een blog, portfolio of afstudeerscriptie zijn hier mooie voorbeelden van.

Werkervaring beschrijven

Je werkervaring op een vaardigheden-cv beschrijf je, zoals doorgaans bij vaardigheden beschrijvingen, vanuit de rol die je hebt vervuld. Wanneer je als teammanager hebt gewerkt, heb je verschillende rollen moeten vervullen. Vanuit de verschillende rollen (zoals dat van projectleider, kwaliteit bewaarder en planning) beschrijf je duidelijk wat je hebt gedaan en wat de resultaten hiervan waren. Een structurele, veelgebruikte methode hiervoor is de STAR-methode. Exacte data, plaats en functienaam zijn hierbij minder belangrijk.

Vaardigheden CV Voorbeeld

Download onderstaand Competentie CV Voorbeeld

vaardigheden cv voorbeeld
vaardigheden cv voorbeeld 2/2

Let vooral op het volgende:

Zeker wanneer je een starter bent en nog weinig ervaring hebt, houd je cv dan kort. Maximaal 1 A4. Als dit je niet lukt dan zul je moeten inkorten. Minder details en laat minder-relevante zaken weg.
Ben je geen starter meer en heb je echt gedegen ervaring, dan kun je twee A4’tjes overwegen. Een van de belangrijkste speerpunten van een cv is dat deze foutloos moet zijn. Stuur nooit een cv
uit zonder deze kritisch door andere te laten controleren (en eventueel verbeteren) in combinatie met de beoogde vacature. Voordat je begint aan je cv raden we je altijd aan meerdere bronnen en voorbeelden
te bekijken voor een goede indruk van de beschikbare informatie.

Cv Competentie lijst:

AmbitieusAanpassingsvermogenKlantgericht
Leiderschap kwaliteitenLuisterenSamenwerken
AnticiperenManagementidentificatieSchriftelijke vaardigheid
Mondelinge presentatieSnel schakelenBesluitvaardig
SociaalBestuurssensitiviteitMotiverend
StressbestendigBetrokkenMulticultureel bewustzijn
Taakgericht aansturenFlexibelNetwerkvaardigheid
CreativiteitTimemanagementToekomstvisie
Omgang met detailsToewijdingDiscipline
OnafhankelijkVasthoudendDoelgericht besturen
VerandervermogenDurfOordeelsvorming
EnergiekIndividugericht aansturenZelfinzicht
OvertuigingskrachtInformatie-analysePlannen en organiseren
Initiatief nemenPrestatiemotivatieIntegriteit
PrioriteringProbleemanalyseInterpersoonlijke sensitiviteit
CollegiaalLeervermogenCoachen

Voor meer competentie cv kwaliteiten kun je hier meer vinden.