Burgerlijke staat vermelden op je cv, ja of nee?

Elderly coupleIs het belangrijk je burgerlijke staat te vermelden op je cv? Waarom moet je dit wel of niet doen?
Het vermelden van de burgerlijke staat is van belang voor de werkgever, maar is dat het ook voor jou?

Het niet altijd aan te raden dit te vermelden. In dit artikel vertellen we je wanneer je dit wel of juist niet moet doen. Voorbeelden van goede cv voorbeelden zijn alom te vinden, waarbij ook vaak burgerlijke staat is vermeld. Hoort dit vermeld te worden op het cv? Ons advies is nee. Om te beginnen is dit niet aan te raden (het ontbreken van je burgerlijke staat valt minder op dan..). Tenzij dit in je voordeel is vermeld je dit wel.

De standaard in cv’s bevat niet de burgerlijke staat. Doorgaans heeft een werkgever weinig te maken met jouw privé leven te maken die niet direct het werk kan beïnvloeden.

Een uitzondering: Een man die is getrouwd en een gezin heeft te onderhouden kan er wel goed aan doen zijn burgerlijke staat ‘gehuwd’ te vermelden op je cv. Een werknemer die een gezin heeft te onderhouden is betrouwbaarder en afhankelijker van zijn inkomen dan een ongetrouwde of single man.

Een vrouw die samen woont of kinderen heeft is geadviseerd de burgerlijke staat niet in het cv te vermelden, zoals ook de officiële standaard is voor een cv. Waarom? Mogelijk zwangerschapsverlof en geen extra werktijd i.v.m. met de kinderen. Dit zijn vragen die worden opgeroepen bij een werkgever of recruiter. Dit is dus niet van belang voor jouw professionele persoonspresentatie. Laat de burgerlijke staat dan weg, om meer aandacht te laten vestigen op jouw unieke vaardigheden!

Burgerlijke staat vermelden op je cv?

De burgerlijke staat van een persoon heeft betrekking op het wettelijk huwelijk, geregistreerd partnerschap, of je minder- of meerderjarig bent .
De burgerlijke staat wordt vermeld door onderstaand onderscheid is staat:

  • Ongehuwd
  • Gehuwd
  • Gescheiden
  • Alleenstaand
  • Samenwonend

De burgerlijke staat dus heeft dus de nadruk op de partnerschapsregistratie. Ben je een gehuwd of samenwonende stel? Dan kan dit in je voordeel zijn als je dit vermeld, het doorgaans een vertrouwde indruk bij de werkgever! Je laat hiermee zien dat je berijd bent je langer toe te wijden vaste onderdelen van je leven, waaronder ook verstaan wordt dat je stabiele en langere termijn waarde kan zijn voor het bedrijf waar je solliciteert.

online gratis een cv maken

Vragen over burgelijke staat en kinderen vermelden op je cv.

Mag ik liegen over mijn zwangerschap, kinderen, godsdienst of etnische afkomst?

Een werkgever mag niet aan je vragen of je zwanger bent of wilt worden. Voor de baan waarop je solliciteert is dit niet van belang. Mocht een werkgever dit wel vragen, is het wettelijk toegestaan hier over te liegen. Om hier later vervelende situaties mee te voorkomen kun je zeggen dat je destijds geen kinderwens hebt gehad. Ben je al langer zwanger en wist je werkgever dit niet, dat kun vertellen dat kun je zeggen dat die vraag niet gesteld had mogen worden tijdens het sollicitatiegesprek waarna je bent aangenomen. Het is niet jouw intentie je werkgever te benadelen. Je wilt immers jezelf bewijzen in je werk en kansen benutten.
Andere vragen die op grond van de Algemene wet gelijke behandeling, ook niet aan jou gesteld mogen worden tijdens een sollicitatiegesprek zijn vragen over:

  • Etnische achtergrond
  • Geaardheid
  • Geloofsovertuiging
  • Wordt hier wel naar gevraagd, dan mag je ook hier over liegen

Kinderen vermelden bij burgerlijke staat?

Onder de burgerlijke staat vallen geen kinderen. Toch wordt dit wel gedaan. Belangrijker is de vraag of dit nodig en gewild is? Dat is het niet en kun je daarom ook beter niet doen.

Zoals eerder vermeld is kan het handig zijn te vermelden op je cv dat je bent getrouwd. Hiermee geef je aan dat je afhankelijker bent van je inkomen en dus een stabiele en langere termijn waarde kan zijn voor een bedrijf. Kinderen die afhankelijk zijn van hun ouders qua financiën geven aan dat jij meer afhankelijk bent van die baan waarvoor jij je beter zult inzetten.
Een single man gescheiden zonder kinderen komt over het algemeen minder betrouwbaar over. Hoe vervelend dit ook kan zijn. Een stabiel en regelmatig leven komt vaak ten goede van de meeste vacatures.

Afhankelijk van je kun je je burgerlijke staat vermelden op je cv en eventueel de kinderen. Als dit in je voordeel zal werken, vooral doen! Bij twijfel niet doen. Gescheiden, getrouwd of niet, dit heeft geen invloed op al jouw kwaliteiten. Veel succes met solliciteren! Oefenen met solliciteren en cv’s maken geeft jezelf vertrouwen waardoor je je eigen kansen zal vergroten.


online gratis een cv maken
Rijksoverheid.nl : Regels omtrent burgerlijke staat vermelden op je cv

Comments are closed.