Je cv versturen als .doc/.docx of toch als .pdf?

De vraag die het meest wordt gesteld bij het afronden van het cv en de motivatiebrief, is die van het juiste bestandstype voor je documenten. Wat is beter? Je cv versturen als Word- of PDF- bestand?

Je cv versturen doe je als Word-document (.doc/.docx)

Save icon

Wanneer er vanuit de vacature niet specifiek om een bestand type wordt gevraagd, dan maak je gebruik van een Word bestand. Dus .doc of docx. Het onderscheid tussen deze twee typen (.doc en .docx) is dat .docx alleen te openen is met MS Word versies vanaf 2007. Het specifiek gebruiken van .doc is dus niet meer relevant.

Wanneer gebruik je een Pdf-bestand?

Een CV versturen als PDF doe je zodat een ontvanger deze niet meer kan veranderen na het openen van jouw (persoonlijke) document. Dit doe je bijvoorbeeld om de lay-out van je CV en motivatiebrief te behouden of ongewilde aanpassingen te voorkomen. Wanneer je CV door verschillende mensen met verschillende versies van MS Word gelezen wordt, kan het maar zo zijn dat je hele lay-out verkeerd wordt getoond. Vervelend als een recruiter je cv doorstuurt naar een potentieel werkgever!

Met een MS Word bestand door ATS (Applicant Tracking System)

Ga je solliciteren bij een grote onderneming, dan ben je het beste af met een CV in een MS Word bestand. Veel van de grote ondernemen gebruiken bij hun recruiting proces van ATS-systemen. De software scant van alle sollicitanten het CV voordat deze bij een recruiter of werkgever terecht komt. Voor de ATS-software leest Word-documenten makkelijker dan je Pdf-bestanden. Zo weet je zeker dan je documenten zelf geen problemen veroorzaken.

Zo sla je het CV en motivatiebrief op als .PDF

Bij het opslaan van je cv en brieven kies je voor ‘Document’> ‘Opslaan als’ > selecteer ‘PDF’. Vergeet niet je bestanden ook als Word bestand op te slaan, zodat er niets verloren gaat. Controleer altijd of het Pdf-bestand de lay-out ook goed weergeeft.

Opslaan als PDF

P.S: Vergeet het ‘onderwerp’ in je mail niet bij je sollicitatie ­čśë