Je CV versturen als docx of .pdf?

De vraag die het meest wordt gesteld bij het afronden van het cv en de motivatiebrief, is die van het juiste bestandstype voor je documenten. Wat is beter? Je cv versturen als Word- of Pdf- bestand?

Je cv verstuur je als Pdf-bestand

Een cv verstuur je als Pdf-bestand, als er niet specifiek om een ander formaat wordt gevraagd. Dit doe je om de lay-out van je cv en motivatiebrief te behouden en om ongewilde aanpassingen te voorkomen. Een geprinte versie van je cv zal er zo altijd hetzelfde uitzien.

Waarom?
Verschillende Word versies kunnen bij een ontvanger voor een verkeerde weergave van je cv-layout zorgen. Vervelend als een recruiter je cv doorstuurt naar een potentiële werkgever!

CV opslaan als PDF
Klik ‘Bestand’ en selecteer Exporteren > PDF (vergeet niet ook als .docx op te slaan voor jezelf)

Wanneer gebruik je wél een Word-document (.docx)?

Save icon

Wanneer er specifiek om een Worddocument wordt gevraagd. Bijvoorbeeld door een recruiter of uitzendbureau, dat eventueel nog aanpassingen wilt doen.

Het gebruiken van .doc is niet meer relevant. (enkel voor Word versies van voor 2007)

ATS (Applicant Tracking System)
Ga je solliciteren bij een grote onderneming, dan ben je meestal het beste af met een cv in een MS Word bestand. Veel grote ondernemen gebruiken in hun recruitingsproces zogenoemde ATS-software. Deze software scant van alle sollicitanten het cv voordat deze bij een recruiter of werkgever terecht komt. Voor de ATS-software leest Word-documenten doorgaans makkelijker dan je Pdf-bestanden. Zo weet je zeker dan je documenten zelf geen problemen veroorzaken.

Zo sla je het CV en motivatiebrief op als .PDF

Bij het opslaan van je cv en brieven kies je voor ‘Document’> ‘Opslaan als’ > selecteer ‘PDF’. Vergeet niet je bestanden ook als Word bestand op te slaan, zodat er niets verloren gaat. Controleer altijd of het Pdf-bestand de lay-out ook goed weergeeft.

Opslaan als PDF

P.S: Vergeet het ‘onderwerp’ in je mail niet bij je sollicitatie 😉