Verschillende soorten CV

Je cv is de eerste indruk die je achterlaat bij je potentiële werkgever. Je visitekaartje dat ervoor moet zorgen dat jij je als sollicitant onderscheidt van de rest. Het is daarom belangrijk om uit de verschillende soorten cv’s te kiezen voor het model dat bij jouw sollicitatie past. Welke dat is ligt aan je ervaring en kennis, maar ook aan de baan waarop je wilt gaan solliciteren.

De standaard en meestgebruikte CV layout is het chronologisch cv. Afhankelijk van je persoonlijke situatie of sector waarin je werkt kan je soms beter uit met een van onderstaande cv voorbeelden. Het eerste voorbeeld is een goede tip voor iedereen die een cv gaat maken.

De verschillende soorten cv’s op een rijtje

We kunnen onderscheid maken uit drie verschillende soorten cv’s. Hieronder zetten we ze voor je op een rijtje, met uitleg van de belangrijkste kenmerken van zo’n cv.

 • Het chronological cv:
  Bij dit cv ligt de nadruk op je opleiding en werkervaring. Deze zet je in chronologische volgorde onder elkaar, meestal met je laatst opgedane werkervaring bovenaan en je eerste opleiding (basisschool) onderaan. Zo kan een recruiter direct zien wat je meest relevante werkervaring is en eventueel doorlezen wanneer zijn interesse wordt gewekt. Dit cv wordt het meest ingezet door werkzoekenden.
 • Het competentie cv (vaardigheden cv):
  Dit cv legt de nadruk juist op je vaardigheden, ingedeeld in prestaties, competenties, rollen en werkervaring. Hierdoor heeft dit cv geen chronologisch verloop. Dit gebruik je bijvoorbeeld als je werkervaring eigenlijk niet relevant of geschikt is, maar je wel degelijk over de juiste vaardigheden beschikt. Een ideaal cv voor het gebruik van een carrièreswitch.
 • Het Europass cv:
  Dit standaard cv wordt overal in de EU erkend en is vooral nuttig wanneer je over de grens wilt gaan werken. Op een standaard wijze wordt je scholing, werkervaring, competenties en talenkennis in dit cv opgenomen. Samen met het Europass taalpaspoort, het Europass mobiliteit document, het Europass diplomasupplement en het Europass certificaatsupplement kun je bovendien een heel portfolio aanmaken voor je carrière over de grens.

  Zo kom je ook in het buitenland professioneel en duidelijk over en laat je zien dat je graag wat meer moeite doet voor een sollicitatie in het buitenland. Het Europass cv is opgezet door de Taskforce Jeugdwerkloosheid en wordt ook wel het arbeidsmarktpaspoort genoemd.

Chronologisch CV

Is het meest traditioneel en gebruikte format (90%) en zul je vaak tegenkomen. Het rangschikt je (werk-)ervaringen naar volgorde van tijd (van terug in de tijd werk je naar het heden), vaak direct gevolgd door het kopje genoten opleidingen. Zo zijn recente onderdelen meteen zichtbaar voor de werkgever of recruiter.Dit format is een veilige keuze voor iedere sector. Chronologische cv lay-outs zijn over het zeer flexibel als het gaat om inhoud indeling. Het cv format voor ieder niveau aan ervaring.

chronologisch cv voorbeeld word

Wel:

– Verticale carrière voortgang laten zien
– Baan in een vergelijkbaar gebied
– Weergeven van carrière mobiliteit

Niet:

– Bij grote gaten in je werkgeschiedenis
– Voor het wisselen van carrière
– Vaak wisselen van baan


Vaardigheden CV

Deze CV opzet, draait inderdaad om vaardigheden. Centraal staan uw kennis, ervaringen en prestaties. Deze CV opzet is handig als u in een andere sector wilt gaan werken waar u nog geen ervaring heeft opgebouwd. Hierin kunnen uw competenties en vaardigheden echter wel erg gewild zijn. Dan kunt u met deze cv hiermee geschikt presenteren aan een nieuwe werkgever.

Vaardigheden CV

Is een cv format dat je ervaringen ordent op gebaseerd op je vaardigheden en kwalificaties. Sinds het format de nadruk sterk ligt op kwalificaties, is het vaardigheden-cv meer geschikt voor diegene die expert zijn in zijn of haar gebied.

Een perfect format voor technici, experts en wisselaars van carrière richting (en daardoor minder directe werkervaring hebben). Het legt direct de aandacht op je vaardigheden. Naast carrière switchers en technici is het vaardigheden-cv ook aan te raden voor de creatieve beroepsgroepen.

Het vaardigheden cv bestaat uit minimaal de volgende onderdelen:

– Persoonlijke gegevens
– Vaardigheden en Competenties
– Prestaties
– Opleidingen & Cursussen

competentie cv voorbeeld

Gebruiken:

– Gaten in de werkgeschiedenis
– Wissel van carrière gebied
– Om specifieke kwalificaties te belichten

Niet gebruiken

– Benadrukken carrière mobiliteit
– Als starter zonder ervaring
– Zonder bezit specifieke vaardigheden & competenties

Combinatie CV

Het combinatie cv is een mix van het chronologisch en vaardigheden cv. Let op de lengte van het cv bij deze keuze; deze wordt al snel erg lang.

Gebruiken:

– Om de nadruk te leggen op een ontwikkelde set vaardigheden in een carrière gebied
– Bij het wisselen van carrièrepad
– Wanneer je expert op het gebied waarin je solliciteert.

Niet gebruiken:

– Om de nadruk te leggen op opleidingen
– Met een tekort aan ervaring
– Beginnend als starter

Soort cv gekozen: wat nu?

Heb je besloten welk cv geschikt is voor jouw sollicitatie, dan kun je nu al je ervaringen voor jezelf onder elkaar gaan zetten. Welke opleidingen heb je gevolgd, aan welke cursussen en workshops heb je deelgenomen en welke kennis heb je opgedaan, bijvoorbeeld op het gebied van talen? Misschien heb je wel een publicatie gedaan, een weblog geschreven, of beheer je een eigen website. Dan kun je ook deze in je cv opnemen: indien mogelijk voorzien van een link naar je publicatie, blog of website.

Zorg ervoor dat je je potentiële werkgever van zoveel mogelijk informatie voorziet: noteer waar je werkgever je voormalige werkgevers kan bereiken, geef aan waar je jouw opleidingen hebt genoten. Probeer een gat in je cv te voorkomen: misschien is er een cursus die je in de tijd dat je niet werkte gevolgd hebt of iets anders dat je kunt vermelden. Is dit er niet en heb je een goede reden voor het gat in je cv, geef die reden dan op om twijfels bij de recruiter te voorkomen.

Een basis CV

U gaat in de toekomst wellicht vaker een cv maken voor bepaalde functies.
Maak een basis cv voor jezelf . Hierin zet je al jouw kwaliteiten, werkervaringen en activiteiten. Zo kun je vanuit deze opzet op een later moment onderdelen weglaten die niet relevant zijn voor de vacature waarop je gaat solliciteren. In combinatie met een goede foto die kunt hergebruiken bespaart dit je hoop tijd.
Je persoonlijke psychologische drempel om te solliciteren verlaag je hiermee.
Zo vind je sneller een baan die echt bij jou past.

Een Voorbeeld bij opzetten van je Curriculum Vitae

Misschien heb je nog niet eerder een cv opgesteld, of misschien is het alweer een hele tijd geleden. Je hebt dan zeker baat bij een cv sjabloon, waarmee je stap voor stap je cv in kunt vullen. Voor alle soorten cv’s is er een cv voorbeeld te vinden: voor een chronologisch cv, een vaardigheden cv en het internationale Europass cv.

Door een van de bovenstaande cv sjablonen te gebruiken kom je niet alleen professioneler over, je kunt er ook zeker van zijn dat je geen relevante informatie vergeet te vermelden. Succes met het opstellen van je eigen professionele cv!