Zwart Werken en Zwart Geld verdienen doe je zo:

Eurobiljetten van 50, 100, 200 en 500

Zwart werken mag niet, het gebeurt. En het gebeurt behoorlijk veel. Zo’n 10% van de werknemers in Nederland werkt zwart. De gehele zwarte economie in Europa bedraagt zon 19% van de totale Europese economie.

In Nederland zitten we met 10% bij de top drie minst zwart werkende landen van Europa. Zo heeft 5 tot 10 procent van de werkenden per jaar inkomsten die ze niet opgeven aan de belastingdienst of uitkeringsinstantie, volgens het CBS.

In totaliteit werken meer mannen dan vrouwen zwart. De sectoren met hoge aantallen zwartwerkers zijn de bouw (bijna uitsluitend mannen), de zorg (vooral vrouwen) en de horeca (vooral vrouwen). Hierbij gaat het vaak om jongeren die naast hun studie bijverdienen, vrouwen die als huishoudelijke hulp werken en mannen die ’s avonds hun technische beroep, handje contantje uitvoeren.

vrouw met geld in haar hand voor de ogen


Wanneer is werk zwart of juist wit?

Iedereen die in loondienst werkt, is wettelijk verplicht mee te betalen aan de belasting en sociale premies. Dit zijn de kosten die van je brutoloon afgaan, waarvan het nettoloon overblijft, ofwel het geld dat op je rekening wordt gestort. Wanneer je dus geen premies en belasting betaalt, werk je waarschijnlijk zwart.

Echter, hoeft iedereen pas na 31 december aangifte te doen over het afgelopen jaar, dus tot een aangifte kun je moeilijker in de problemen komen. Ook als je dus contant geld verdient, kun je dit gewoon aangeven bij de Belastingdienst.

Als je inkomen laag is hoef je vaak niet eens, of zeer weinig belasting te betalen. Contant verdienen betekent dus niet dat je zwart geld verdient (de werkgever betaalt je dan wel zwart uit, daarvoor ben je niet strafbaar).

7 Populaire Zwarte Banen:

1. Huishoudelijke hulp

Huishoudelijke hulp aan het vegen

Zwart inkomen: 10-15,- euro per uur

Op nummer een staat van de voorkomende, zwart betaalde vorm van de arbeid. De schoonmaakster. De schoonmaakster krijgt van iedereen het vaakst contant betaalt, zonder dat er iets over is bekend bij de blauwe boeven.. eeuh Belastingdienst. Het is aan de schoonmaakster en/of huishoudelijke hulp om al dan niet het extra inkomen zelf aan te geven bij de Belastingdienst.

2. Oppassen/kinderopvang

Vrouw van kinderopvang met twee kinderen

Zwart inkomen: 5-12,- euro per uur, per kind

Niet precies spannend, zwart werk, maar wel heel relaxed. Kinderopvang voor de kinderen van werkende mensen kan behoorlijk prijzig zijn, als officiële kinderdagverblijven betaald moeten worden. Sterker nog, daar is nu een enorm te kort aan (momenteel 7000 vacatures, die verwacht wordt op te lopen tot 30.000 in 2031!).

Een (informele) opvang kan hierbij een zeer welkome oplossing zijn voor ouders om te kunnen gaan werken. Vaak is de zwart werkende oppas een familielid, moeder uit de omgeving of jongeren die dit is als bijbaan doen en die al dan niet meerdere kinderen opvangt.

HORECA

Jonge serveerster met een dienblad

Zwart inkomen: 10-18,- euro per uur

Werk dat onder jongeren en studenten erg gewild is en contant vaak net wat lekkerder verdient. Werknemers in de horeca, krijgen vaak geen vetpot, of überhaupt vakantiegeld, blaat staan betaalde zieke dagen en/of pensioengeld. Oftewel, je wordt doorgaans aardig geplukt door in de horeca te werken (en maar roepen dat ze niemand kunnen vinden).

Zwart werk in de horeca betaald vaak net een paar euro extra per uur (de baas moet ook van zijn zwarte geld af..)

Tot voor kort was de gratis studiefinanciering een belangrijke reden om zwart te werken, in bijvoorbeeld de horeca, omdat je zo officieel nooit te veel bij kunt verdienen.

Wiet knippen

wiet knippen zwart werk

Zwart inkomen: 20,- euro per uur

Door de legalisering van de verkoop kan er veel wiet en hash verkocht worden. Wiet wordt echter grotendeels gewoon met de hand geknipt, in Nederland zelf. Wiet knippen is echter zeer arbeidsintensief, waardoor er het hele jaar door veel mensen voor nodig zijn.

Lokale “wietboeren” en “ondernemers” werken noodgedwongen in het illegale circuit en kunnen daardoor niet bij een uitzendbureau aankloppen voor personeel. Het is daardoor onmogelijk dit werk aan te bieden op een legale manier (met bijv. arbeidsrechten voor de werknemer).

Ook daardoor komt dit vaak in een criminele omgeving terecht. Er zijn altijd knippers nodig en 20 euro cash per uur is de norm.

Het lijkt ons wat lastig hier werk in te vinden, maar maak je zoektocht kenbaar aan de mensen om je heen en wie weet komt er wat uit voort.

Auto-onderhoud

automonteur bezig onder de motorkap

Zwart inkomen: 30+ euro per uur

Auto-onderhoud kan bij sommige garages ook contant worden gedaan. Je zult dan geen factuur ontvangen en betaalt ook geen BTW, waardoor je als klant in ieder geval een stuk voordeliger uit kan zijn. Als monteur tikt het snel aan doordat alle belastingen en loonpremies achterwege blijven.

Zoek je hier werk in, ga dan vooral niet naar de grote merk-garage bedrijven. Daar is je kans het kleinst op succes.

Bouw- en technische klussen

Elektricien aan het werk

Zwart inkomen: 20+ euro per uur

Schilders, elektriciens, timmermannen etc; alle vakmensen, men name uit de bouw, staan er om bekend na werktijd in de avond en weekend nog wat bij te klussen. Dit beunen, zoals dat ook genoemd kan worden, is vrijwel altijd voor contante betaling en zonder factuur.

Stel je installeert in de avonduren een badkamer/wc-pot, schildert iemands huis etc; over iedere 1000 euro die je rekent te ontvangen, betaal je geen btw (21%), en inkomstenbelasting (37%+), scheelt dat dus al 57% aan belasting. Doorgaans komen de materialen van de baas waar overdag gewerkt wordt, dus hou je zelfs nog meer over. Uiteraard is dit niet legaal. Het verdient wel lekker.

Kapper/Kapster

Kapster knipt haar

Zwart inkomen: 15,- euro per uur

Een kapster aan huis is doorgaans een zelfstandige werkende kapper of kapster. Hoewel het helemaal aan de kapper zelf is om al dan niet het inkomen hieruit aan te geven, hebben we een donkerbruin vermoeden dat niet alle thuiskappers alle inkomsten netjes aangeven bij de Belastingdienst.

Zwart werken als (extra) inkomen

Zo’n 10% van al het gedane arbeid, is zwart betaald in Nederland. Denk aan de loodgieter die ’s avonds klust, de huishoudelijke hulp die een aantal adressen heeft, de student die contant betaalt krijgt in de kroeg. Maar ook Gerry, de auto sjachelaar op de hoek, verdient zwart behoorlijk wat extra. Wie van hen dit inkomen niet aangeeft bij de Belastingdienst, is moeilijk in te zien.

Zwart werken met een uitkering, pas op! Doe het niet.

Zwart werk, of een zwart inkomen naast het ontvangen van een of meerdere uitkeringen kan extra geld opbrengen dat zeer welkom is. We snappen het goed. Lekker uiteten, nieuwe kleertjes. Vakantie naar Bali? Heerlijk.

Werken terwijl je uitkering ontvangt, maakt je echter wel officieel een fraudeur door het werk dat je niet opgeeft bij de Belastingdienst. Hierdoor heb je geen of minder recht hebt op uitkeringen. Het kan zijn dat je als gevolg, bij ontdekking, je het uitkeringsgeld plus een boete moet (terug)betalen, en daarbij een strafrechtelijke procedure tegen je kan worden aangespannen. Dit kun je dan niet absoluut niet veroorloven.

Pas hier dan erg goed mee op! Je kan zeer zwaar in de problemen komen. Je raakt je huis en wellicht meer kwijt. Het kan je ten gronde richten en hopeloos maken.

Probeer nog maar eens een verzekering of telefoonabonnement af te sluiten als je als fraudeur geregistreerd staat. Dat kan nog wel, alleen zal dat velen malen duurder zijn, omdat je een risicogeval bent geworden.

Als je zwart wilt werken, doe dat dan in ieder geval naast een ander inkomen (en geen uitkering)

Redenen om zwart te werken

Er zijn meerdere redenen waarom iemand zwart gaat werken. Zo is er werk dat bijna alleen zwart betaald wordt en er weinig mogelijkheden zijn om ‘wit’ te werken in dezelfde baan. Zo kiezen anderen er juist voor om juist buiten het zicht van de Belastingdienst, wat extra, belastingvrij te verdienen. Al dan niet naast verschillende uitkeringen. Door naast een uitkering zwart te werken kunnen veel mensen geld verdienen dat ze extra nodig hebben om rond te komen. Zwart werkers die dat doen naast hun normale inkomen doen dit vooral voor extra, vaak luxere, uitgaven.

De voordelen van een zwart inkomen

 • Je betaalt er geen inkomstenbelasting over (36,5% tot 51,9%)
 • Behoud van uitkeringen (huursubsidie, zorgtoeslag etc, zolang je niet ontdekt wordt)
 • Geen vermogensrendementsheffing (dubbele belasting)
 • Helaas: Het is voor velen een voordeel dat hiermee
  vasten lasten wél betaalt kunnen worden om alleen rond te komen,
  met groot risico op financiële problemen.

De nadelen en risico’s van zwart geld verdienen

 • Het is illegaal
 • Kans op grote financiële problemen bij ontdekking
 • Je bent niet verzekerd tegen arbeidsongevallen
 • Kans op terugbetalen van belastingen en premies
 • Kans op het betalen van een erg hoge boete
 • Zwart werk kun je moeilijker vermelden op je CV.
 • Je bouwt geen vakantiegeld op.
 • Bij ziekte ontvang je geen salaris
 • De werkgever heeft geen opzegtermijn
 • Geld storten doe je maar beter, beetje bij beetje
 • De Belastingdienst controleert, bijv ook je sociale media

Het zoeken naar een baan die zwart betaalt, of een ‘zwarte baan’, gaat in het informele circuit. Dat betekent dat zwart werk op vacaturesites en via uitzendbureaus hier vaak niet geschikt voor is.

Pakkans? Als 10% van de bevolking zwart geld ontvang, wordt er eigenlijn amper tot nooit iemand gepakt..